Πα 2 Δεκεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201101-02-2011: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη στις 31.1.2011 του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με...

01-02-2011: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη στις 31.1.2011 του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με το δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη για τα γεγονότα της Νομικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στις 31.1.2011 του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με το δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη για τα γεγονότα της Νομικής

 • Ο κ. Πρύτανης, ο κ. Πελεγρίνης, επικοινώνησε πράγματι με τον υπασπιστή μου, τον Αστυνομικό Διευθυντή τον κ. Μάρκου το Σάββατο το μεσημέρι. Για να του πει τι; Ότι πρόκειται να έρθουν μετανάστες που τους οργάνωνε το Φόρουμ Μεταναστών και ζήτησε να τους σταματήσει η Αστυνομία να μη μπουν στο πλοίο στα Χανιά. Αυτό του εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν είναι εγκληματική πράξη αυτή, το να μπουν στο πλοίο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι μια διοργάνωση. Μια διοργάνωση του Φόρουμ Μεταναστών. Είναι μια ομάδα πολιτών, μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία λειτουργεί νόμιμα, δεν είναι παράνομη η δραστηριότητα της. Και όσον αφορά στους μετανάστες δεν πρόκειται γενικά περί λαθρομεταναστών. Πρόκειται περί εργαζομένων μεταναστών επί πολλά χρόνια οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν τα τελευταία 1-2 χρόνια να συμπληρώσουν τα απαραίτητα 150 ένσημα που χρειάζονται για την ανανέωση της άδειας και διεκδικούν τα δίκαια τους κατά την άποψη τους. Έχει πολύ σημασία αυτό που σας λέω γιατί ο κόσμος λέει «είναι λαθρομετανάστες, γιατί δεν τους συλλαμβάνετε;» Δεν είναι έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν στην κοινωνία των Χανίων. Δουλεύουν στα μαγαζιά, στα σπίτια, στους αγρούς. Όμως έχασαν τις δουλειές τους.
 • Οι άνθρωποι ήρθαν στην Αθήνα με ομαδικό εισιτήριο το οποίο εξεδόθη από εκπροσώπους του Φόρουμ. Δεν το έβγαλαν μόνοι τους, δεν εμφανίσανε ένα χαρτάκι ο καθένας. Αυτό εξηγώ. Ερχόμενοι στην Αθήνα τους υποδέχτηκαν άλλες 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στον Πειραιά.
 • Οι πανεπιστημιακές Αρχές στο τέλος κατέληξαν να μη τους δώσουν άδεια. Όμως επαναλαμβάνω το πρωί της Κυριακής, ημέρα Κυριακή σημειώστε, 5:30 η ώρα φτάνουν στον Πειραιά, τους περιμένουν 200 άτομα από 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με πούλμαν. Όλοι μαζί μπαίνουν στα πούλμαν και πηγαίνουν στη Νομική όπου οι πόρτες είναι ανοιχτές από νεολαίους του Συνασπισμού, οι οποίοι χαιρετίζουν κιόλας το γεγονός ότι ο Συνασπισμός έχει αναλάβει την υποστήριξη αυτής της δραστηριότητας και μπαίνουν μέσα και εγκαθίστανται. Οι άνθρωποι δεν έκαναν καμία φθορά, αυτό είναι αλήθεια. Από κει και πέρα όμως την άλλη μέρα το πρωί, Δευτέρα πρωί, γίνεται η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στο Υπουργείο Εργασίας. Γιατί αυτό είναι το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα των συγκεκριμένων ανθρώπων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν αφορά εμάς, δεν ζητούν συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τη νομιμοποίηση τους είτε γενικώς είτε ειδικώς. Και τους κάλεσαν να προχωρήσουν να βρουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο τα δικά τους αιτήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 • Με συγχωρείτε, είστε Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος εσείς και θέτετε θέματα τα οποία θα μπορούσε να τα θέσει κάποιος που λειτουργεί σε αστυνομικό κράτος; Τι είναι η αστυνομία; Για να παρακολουθεί; Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Διαφωνώ πλήρως με τη λογική σας. Δεν το δέχομαι για μια δημοκρατική κοινωνία, να ζητάτε από την αστυνομία να παρακολουθεί το ποιες εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν στο κτίριο της Νομικής.
 • Κάνετε δεύτερο ατόπημα κ. Καθηγητά. Το ατόπημα που κάνετε αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν γνωρίζετε ως Καθηγητής ελληνικού Πανεπιστημίου που λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, ότι η είσοδος στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι ελεύθερη. Και απαγορεύεται, μόνο εάν τα όργανα του Πανεπιστημίου ζητήσουν από την αστυνομία να την απαγορεύσει, πράγμα το οποίο υπέδειξαν οι αστυνομικές αρχές στον Πρύτανη κ. Πελεγρίνη μετά τις 2 η ώρα του Σαββάτου, όταν του ζητήσανε να στείλει γραπτώς το αίτημα για την απαγόρευση της εισόδου και ο κ. Πελεγρίνης δεν το έστειλε ποτέ. Παρακαλώ πάρα πολύ να επανορθώσετε αυτά τα οποία λέτε. Δεν τιμούν τη θέση σας και σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.
 • Κύριε Καθηγητά μάλλον σε λάθος κράτος ζείτε. Με συγχωρείτε πολύ. Εδώ ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
 • Μου επιτρέπετε κ. Δένδια; Αν ήσασταν Υπουργός εσείς στη δική μου θέση θα παίρνατε την αστυνομία χωρίς να το ζητήσει το Πανεπιστήμιο;
 • Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική επιτυχία το γεγονός ότι δεν επετεύχθησαν οι σχεδιασμοί για σύγκρουση, για γενικευμένες αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, δεν υπήρξε αίμα, υπήρξε πλήρης εκκένωση της Νομικής Σχολής.
 • Υπήρχε η επιδίωξη να δημιουργηθεί μέτωπο, γενικευμένο μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα, στο οποίο να συμμετέχουν οι υπερασπιστές του πανεπιστημιακού ασύλου το οποίο θα παραβιάζετο απ’ τη μία πλευρά και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν έτοιμοι… Αυτή η επιδίωξη δεν επετεύχθη. Και δεν επετεύχθη γιατί με επιτυχείς χειρισμούς η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική αστυνομία, κατόρθωσε με τη συνδρομή ιδιωτών και των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες την τελευταία στιγμή μπήκαν στην πραγματική διευθέτηση αυτού του προβλήματος και με τη συμμετοχή πολλών πολιτικών και από άλλους χώρους, όπως ο συνάδελφος ο κ. Δρίτσας, όπως άλλοι συνάδελφοι από το χώρο του Συνασπισμού οι οποίοι ανέλαβαν μεσολαβητικές κινήσεις, να βρεθεί λύση. Και η λύση είναι να μη συνεχιστεί η κατάληψη της Νομικής.
 • Απεργάζονταν αυτό το σχέδιο εκείνοι οι οποίοι είχαν κάνει πολιτική επιλογή το αδιέξοδο και όχι τη λύση. Εκείνοι οι οποίοι εμπορεύονται τα δικαιώματα των μεταναστών και την αγωνία τους.
 • Σας αναγνωρίζω κ. Κούρτοβικ τη βασική σας επιδίωξη να υπάρχει αδιέξοδο. Σας θυμίζω ότι την τελευταία στιγμή όταν υπήρχε η προσφορά του ιδιώτη για το κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκαν και επιστρέφατε από εκεί που είχατε πάει εσείς κα Κούρτοβικ μαζί με τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων τον κ. Παπαθεοδώρου…Εσείς δίπλα φωνάζατε με πολύ δυνατή φωνή, οφείλω να ομολογήσω, και καθαρή φωνή και το άκουγα, και λέγατε «όχι, δε συμφωνώ», «όχι, δε συμφωνώ». Τη στιγμή που οι μετανάστες μέσα στη Νομική ήταν έτοιμοι για να φύγουν. Εσείς λέγατε «όχι», γιατί επιδίωξή σας κα Κούρτοβικ ήταν το αδιέξοδο.
 • Υπενθυμίζω σε όλους ότι ζούμε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, υπενθυμίζω σε όλους ότι η αστυνομία είναι όργανο της πολιτείας το οποίο συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και στην εφαρμογή των νόμων.
 • Υπενθυμίζω σε όλους, ότι ο λαός επιλέγει την πολιτική εξουσία, στην προκειμένη περίπτωση τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να διαχειριστεί την πολιτική εξουσία στο όνομά του, επειδή ακριβώς εκτιμά το αξιακό πλαίσιο το οποίο υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και βασική επιλογή μας είναι όχι γενικώς και αορίστως το κράτος, αλλά το κράτος δικαίου, δηλαδή η εφαρμογή των νόμων, η μη κατάλυση του κράτους δικαίου …
 • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και ο Πρύτανης ανακοίνωσε στις αστυνομικές αρχές, ότι επιτρέπει να παρέμβει η δημόσια αρχή …Και σε μισή ώρα από τη στιγμή που παρελήφθη η επιστολή του Πρύτανη που ζητούσε ακριβώς την εκκένωση του κτιρίου είχε αποκλειστεί όλη η Νομική. Και ταυτόχρονα ο Εισαγγελέας ευρίσκετο εκεί. Πράγματι ήταν εξαιρετική η παρουσία της Εισαγγελικής Αρχής, η οποία συνομιλούσε με τους εκπροσώπους του φόρουμ και του δικτύου Αλληλεγγύης και κάποιους εκπροσώπους των μεταναστών, οι οποίοι αμφιβάλω κα Κούρτοβικ αν γνώριζαν την διεύθυνση της Νομικής Σχολής τις προηγούμενες ημέρες, ευρέθησαν οι άνθρωποι εκεί,  τους μεταφέρατε.
 • Και ακριβώς την ώρα που παρατάχθηκε η αστυνομία, την ίδια στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησαν όλες οι οργανώσεις του Δικτύου, τα διάφορα Παραρτήματα του Δικτύου της κας Κούρτοβικ και των υπόλοιπων αντιεξουσιαστικών οργανώσεων να κινητοποιούν τον κόσμο και να καλούν σε συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας.
 • Και την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο υπήρχαν μηνύματα εξόχως επιθετικά από το « indymedia ». Ανατρέξτε σας παρακαλώ πάρα πολύ σ’ αυτή την ιστοσελίδα για να δείτε την περίφημη φράση: «Το αίμα που θα χύσετε στη Νομική θα γυρίσει στην πλάτη σας». Ναι ή όχι; Η κάθε υπεύθυνη Κυβέρνηση κα Κούρτοβικ έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να το παρακολουθήσει, να το εκτιμήσει …
 • Η υπεύθυνη κυβέρνηση, πάνω απ’ όλα και πέρα απ΄ όλα έχει υποχρέωση να σταθεί στην κοινωνική ειρήνη, στη γαλήνη, στην ασφάλεια του τόπου, στη διασφάλιση του κράτους δικαίου και με κάθε τρόπο μέσα από τη συναίνεση, τον διάλογο, τις παρεμβάσεις να προσπαθήσει να βρει λύση. Και βρέθηκε η λύση. Στα πλαίσια του νόμου. Ακριβώς λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτό το πλαίσιο αυτό το οποίο έγινε ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Γιατί σας διαβεβαιώνω, το γνωρίζετε όλοι εξάλλου, θα ήταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα σήμερα εάν η αστυνομία είχε αναγκαστεί να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο, εάν είχαμε επεισόδια σε όλη τη χώρα και αν είχαμε αιματοκύλισμα.
 • Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού ήταν μια και συγκεκριμένη. Δεν υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις . Εφαρμογή των νόμων, σε καμιά περίπτωση κατάλυση του κράτους – δικαίου, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν υπήρχε τίποτε διαφορετικό.
 • Το συγκεκριμένο μοντέλο οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου έχει αποτύχει. Η λύση είναι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου σύγχρονο, αποδεκτό από τα υποκείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους και πάνω απ’ όλα να υπηρετεί το αξιακό πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας…
 • Η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι να δημιουργήσουμε ξανά το σπουδαστικό της ασφάλειας. Σας διαβεβαιώνω κ. Δένδια γι΄ αυτό. Δεν πρόκειται να το δημιουργήσουμε ξανά.. Το σπουδαστικό της ασφάλειας ήταν δημιούργημα του καραμανλισμού και της δικτατορίας.
 • Κύριε Δένδια ξέρετε τι λένε; Υπάρχει μια κρητική έκφραση γι αυτά; «Για ε -ποιός»; Δηλαδή ποιος είναι αυτός που ομιλεί; Ομιλείτε εσείς που διαλύσατε τα πάντα, που διαλύσατε τη δικαιοσύνη, διαλύσατε την Αστυνομία, διαλύσατε το κράτος και μιλάτε εσείς; Θα μας τρελάνετε; Αυτό λέγεται θράσος.
 • Ένα από τα διδάγματα τα οποία βγήκε για τις μεταναστευτικές κοινότητες και για όλους τους νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα, είναι ότι καλά θα κάνουν να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες και σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτές που οργανώσατε εσείς κα Κούρτοβικ, γιατί τελικά οι μόνοι οι οποίοι θίγονται πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, είναι οι ίδιοι οι μετανάστες.
 • Όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου, θα μείνουν στη χώρα. Όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα το έχουν και μάλιστα σύντομα. Όσοι έχουν νόμιμη παρουσία στη χώρα και δικαιώματα για τη νομιμοποίησή τους και αυτοί θα τα έχουν. Οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να επιλέξουν το πρόγραμμα του εθελοντικού επαναπατρισμού.

Τελευταίες Αναρτήσεις