Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201118-01-2011: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην αιγυπτιακή εφημερίδα "AL AHRAM"

18-01-2011: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην αιγυπτιακή εφημερίδα “AL AHRAM”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα “AL AHRAM”, μεταξύ άλλων δήλωσε:

  • Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα και οι Έλληνες είναι γενναιόδωροι και φιλόξενοι. Όμως, ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταβάλλει προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι δυνατή η εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους μετανάστες τη στιγμή που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους ίδιους τους Έλληνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί. Ταυτόχρονα δεν είμαστε σε θέση να τους επιτρέψουμε τη μετάβαση σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος λόγω της δέσμευσής μας για εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν. Γι’ αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα μπορέσουν, όπως παλαιότερα, να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή.
  • Στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο οι μετανάστες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα, ότι επιβάλλεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι. Άλλωστε τα πρώτα θύματα από την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα είναι οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, εκείνοι που ζουν ήρεμα και εργάζονται αναμένοντας να πάρουν άσυλο και επίσημα χαρτιά.
  • Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Περνάει μία δύσκολη φάση και δεν προσφέρεται ως «Γη της Επαγγελίας». Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει στους αλλοδαπούς που έρχονται εδώ τα μέσα εκείνα για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Επομένως, υποβαθμίζεται η ζωή όλων μας, και των πολιτών αυτής της χώρας, και των παράνομων μεταναστών, αλλά και των νομίμων μεταναστών. Και το χειρότερο ακόμα είναι ότι γύρω από όσους ζουν εξαθλιωμένοι λειτουργούν τα στυγνότερα διεθνή δίκτυα οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, με ιλιγγιώδεις τζίρους.
  • Το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει ένα σύνθετο πρόβλημα. Αυτή την περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για την επίλυσή του. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να αμφισβητείται το δικαίωμα που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε σχέση με το Κέντρο της Αθήνας. Θα εγγυηθούμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ασφάλεια και στην ποιότητα της ζωής του. Και θα το πράξουμε με αποφασιστικό τρόπο.
    Η αλήθεια πάντως είναι πως χωρίς Κέντρα υποδοχής και χωρίς Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στη διαδικασία προετοιμασίας τους για την απέλαση, δεν πρόκειται να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στο Κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα, όπου ήδη υπάρχουν οξυμμένα προβλήματα, όπως η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα, η Κέρκυρα. Γι’ αυτό είμαστε σε διαδικασία επείγουσας αναζήτησης χώρων για τη δημιουργία αυτών των κέντρων.

Τελευταίες Αναρτήσεις