Σα 4 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201117-01-2011: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του...

17-01-2011: Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ, κ. Μ. Βορίδη για την παρουσία των ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο Κερατέας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ, κ. Μ. Βορίδη για την παρουσία των ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καλούμαι σήμερα ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να απαντήσω σε ένα θέμα, στο οποίο μόνο δευτερευόντως εμπλέκεται το υπουργείο μας. Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε κ. συνάδελφε, τα αρμόδια Υπουργεία για το έργο της Κερατέας είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Για το θέμα δε του αρχαιολογικού χώρου, αρμόδιο είναι ευλόγως το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα ξεκαθαρίζω αυτά, διότι στην ερώτηση σας κ.Βορίδη εμπλέκονται πολλά θέματα ιδιοκτησιακών καθεστώτων και ασφαλιστικών μέτρων στα αστικά δικαστήρια. Αυτές οι δικαστικές διενέξεις δεν αφορούν σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να κάνω εγώ από αυτό το βήμα ούτε νομικές εκτιμήσεις, ούτε νομικές αναλύσεις. Νομικά επιχειρήματα έχουν όλοι. Έχει και η πλευρά του δημοσίου, όπως εκφράζεται δια των αρμοδίων υπουργείων και του περιφερειακού διοικητή , μέχρι πρότινος του περιφερειάρχη. Αλλά δεν είναι δική μας αρμοδιότητα ούτε να τα παρουσιάζουμε εδώ, ούτε να τα υπερασπιζόμαστε, ούτε πολύ περισσότερο να προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις που πρόκειται να εκδώσει η Δικαιοσύνη.

Εκείνο όμως στο οποίο εγώ θα σας απαντήσω σε πολιτικό πάντα επίπεδο, είναι για ποιο λόγο βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο η Αστυνομία. Όπως γνωρίζετε, λοιπόν, τα ανωτέρω Υπουργεία είχαν προγραμματίσει για τις 11-12-2010 εργασίες στην Κερατέα. Ήδη όμως από την προηγούμενη ημέρα, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν προβεί σε εμπρηστικές δηλώσεις και ουσιαστικά είχαν προαναγγείλει επεισόδια. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, για την πρόληψη δηλαδή των επεισοδίων που είχαν προαναγγελθεί, κρίθηκε απαραίτητη εκεί η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Και επειδή τα επεισόδια τελικά πραγματοποιήθηκαν, και συνεχίστηκαν για πάρα πολλές ημέρες και νύχτες, στην πραγματικότητα η αστυνομία είναι κάθε ημέρα και νύχτα επί ποδός για να διαφυλάξει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Εντοπίσατε την πραγματικότητα, περιγράψατε την πραγματικότητα της βίας αλλά δεν αναφερθήκατε στο ποιος είναι εκείνος που προκαλεί τη βία.

Επιπλέον, φαντάζομαι ότι όλοι βλέπετε καθημερινά τις εικόνες μάχης που μεταδίδουν τα κανάλια. Έχετε δει τις μολότοφ, τους κρανοφόρους και τους κουκουλοφόρους που δήθεν είναι κάτοικοι της περιοχής. Δεν προκύπτει βεβαίως από τις προσαγωγές που πραγματοποιούνται. Και όλοι βλέπετε ότι διαρκώς η αστυνομία βρίσκεται στη θέση του αμυνόμενου. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καμία διάθεση να κρατώ δεσμευμένους εκεί στην Κερατέα δεκάδες αστυνομικούς και να έχουμε και τραυματίες αστυνομικούς αυτές τις μέρες. Πολύ περισσότερο να αναλάβουμε την ευθύνη γι αυτό το τραγικό το οποίο συνέβη τις προάλλες όταν δέχθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ ευθεία βολή από άγνωστο με αεροβόλο όπλο.

Όσο, όμως, συνεχίζονται τα επεισόδια, και όσο απειλούνται ζωές και περιουσίες, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να παραμένει εκεί. Είναι υποχρεωμένη, ως εκ της αποστολής της, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του Συντάγματος και τους νόμους, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση της τάξης, για την πρόληψη επεισοδίων ή άλλων εκτρόπων, για την προστασία προσώπων, εγκαταστάσεων και άλλων πραγμάτων, και εν γένει για την αποτροπή κάθε έκνομης δραστηριότητας. Δυστυχώς, η παρουσία της αστυνομίας εκεί, και τονίζω το «δυστυχώς» στην προκειμένη περίπτωση, είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση συνθηκών απρόσκοπτης κοινωνικής συμβίωσης

Στις δημοκρατικές κοινωνίες, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας των πολιτών είναι απολύτως σεβαστό. Αλλά υπό έναν όρο: όταν δεν προκαλείται το κοινωνικό σύνολο με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας. Τα οποιαδήποτε προβλήματα δεν λύνονται με τη βία, δεν λύνονται με αποκλεισμούς οδών ή περιοχών, ούτε με υπονόμευση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου της χώρας. Λύνονται με διάλογο, λύνονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις των επιμέρους συμφερόντων και πάντοτε όμως , λύνονται με πρόταξη σε κάθε περίπτωση του δημοσίου συμφέροντος.

Σας ευχαριστώ»

Δευτερολογία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή σε ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ κ. Μ. Βορίδη:

«Θα ήταν πράγματι λογική η θέση σας κ. συνάδελφε αν ήταν και βάσιμη και κυρίως αν ήταν βάσιμη, σαφής και ολοκληρωμένη η ανάγνωση της απόφασης του Ειρηνοδικείου. Αναρωτιέστε ενώ είσαστε έγκριτος νομικός γιατί παραμένει η Αστυνομία εκεί. Λες και δεν γνωρίζετε το ρόλο της Αστυνομίας όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου αφορά τη μη εκτέλεση έργου και την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε ένα μέρος , μικρό μέρος της έκτασης , για την οποία γίνεται όλη η ιστορία και η οποία διεκδικείται ή αμφισβητείται από τους ιδιώτες, οι οποίοι ήταν οι πρώην ιδιοκτήτες , ότι έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο και έχει γίνει η αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Περί αυτού πρόκειται. Η υπόλοιπη έκταση, το μεγάλο μέρος της υπόλοιπης έκτασης, το οποίο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι έρευνες, οι αρχαιολογικές έρευνες και ταυτόχρονα γίνονται τα τοπογραφικά και η προετοιμασία της έναρξης των έργων. Σε αυτόν τον χώρο, δεν επιτρέπουν εκείνοι οι οποίοι διαμαρτύρονται, με φραγμό των δρόμων, με συνεχείς αντεγκλήσεις και με βία σε κάθε περίπτωση, να προσέλθουν οι εργαζόμενοι και εκείνοι οι οποίοι έχουν αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές. Την ίδια στιγμή μετά την απόφαση το Ειρηνοδικείου ,που είναι άμεσα εκτελεστή, αμέσως ζητήθηκε από την εταιρεία να μεταφέρει τα μηχανήματα. Και μεταφέρθηκαν τα μηχανήματα ούτως ώστε σε καμία περίπτωση να μην βρίσκονται σε αμφισβητούμενο χώρο. Σε χώρο δηλαδή που αμφισβητείται η απαλλοτρίωσή του, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και επιπλέον δεν εμποδίζουν αυτή τη στιγμή κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα γίνεται. Υπάρχει η συνεχής παρουσία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της εκτέλεσης των έργων, της προώθησης των έργων για τα οποία η χώρα μας είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επιπλέον, ως μη όφειλε η Αστυνομία, παίζει και το ρόλο του τοπικού διαμεσολαβητή, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα , προσπαθώντας με κάθε τρόπο να έρθει σε επικοινωνία με τους τοπικούς παράγοντες, να απομακρύνουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία δεν είναι της περιοχής αλλά έρχονται από όλη την Αττική μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν κάθε βράδυ επεισόδια. Και η αστυνομία προσπαθεί κάθε βράδυ να αποφύγει τη σύγκρουση και το χειρότερο το οποίο σωστά υπαινιχθήκατε. Γιατί και εγώ συμμερίζομαι τους δικούς σας φόβους. Και εγώ έχω τις δικές σας ανησυχίες και επαναλαμβάνω , σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να βρίσκεται σε αυτό τον χώρο συνεχώς η Αστυνομία για να λύνει ένα θέμα το οποίο είναι της τοπικής κοινωνίας και των σχέσεών της με την κεντρική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση-θέλω να τονίσω αυτό- πολλαπλασιάζονται αυτά τα φαινόμενα κυρίως από το χώρο της αντιπολίτευσης που επιχειρείται με κάθε τρόπο, να εγκαλείται η αστυνομία για την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης. Στη χώρα μας έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και στην κοινοβουλευτική δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αστυνομικό κράτος. Και είναι πολύ μακριά από τις δικές μου προσωπικές προθέσεις αλλά και από τις προθέσεις και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να εγκαθιδρύσουμε στη χώρα αστυνομικό κράτος. Η αστυνομία βρίσκεται εκεί για να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών και για να εφαρμόζει τους νόμους. Έτσι στην προκειμένη περίπτωση στην Κερατέα εφαρμόζει το νόμο, εφαρμόζει ακριβώς τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, εγγυάται στο μέτρο που μπορεί την κοινωνική ειρήνη κι αυτό επιχειρεί κάθε βράδυ. Και σε κάθε περίπτωση προασπίζεται τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση κι όλοι οι φορείς οι οποίοι ασκούν εξουσία στο όνομα του ελληνικού λαού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την υλοποίηση ενός έργου το οποίο έχει πολλαπλές επιπτώσεις με απόλυτες υγειονομικές προδιαγραφές και σύγχρονες τεχνολογίες, που λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών και της χώρας. Αυτός είναι ο ρόλος της. Αντιλαμβάνομαι, επαναλαμβάνω και το τονίζω αυτό και κλείνω, τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνετε. Μοιράζομαι μαζί σας την αγωνία. Αλλά από την άλλη πλευρά αντιληφθείτε κι εσείς τι θα συνέβαινε, ποιο θα ήταν το κόστος της μη παρουσίας της αστυνομίας εκεί. Ποιο θα ήταν το κόστος και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του να μην ήταν εκεί. Θα ήταν ένα έργο έρμαιο της βίας όσων επιλέγουν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους, ολόκληρη η περιοχή κι ολόκληρος ο σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος της Αττικής.»

Τελευταίες Αναρτήσεις