Πε 9 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201117-01-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στην εφημερίδα "Στο Καρφί"

17-01-2011:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στην εφημερίδα “Στο Καρφί”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στην εφημερίδα «Στο Καρφί»

Το κέντρο της Αθήνας έχει παραδοθεί σε κάθε είδους παρανόμους, η Ελλάδα έχει πλημυρίσει από παράνομους μετανάστες, θα κάνετε κάτι;

Η έκταση και η ένταση του φαινομένου όπως τη βιώνει καθημερινά η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα κάποιες περιοχές της χώρας με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο για αναβολές, ανοχές και πολύ περισσότερο για παράταση της υποκρισίας. Απαιτούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μέτρα βραχυπρόθεσμα άμεσης απόδοσης, μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Τώρα η χώρα είχε ανάγκη ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και αυτό κάνουμε. Ετέθη υπόψιν κι έτυχε θετικής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μάλιστα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει σε πρώτη φάση με 230 εκατ. ευρώ την υλοποίηση αυτών των δράσεων και των πολιτικών. Με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής παρέμβασης στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Αυστηρότατος έλεγχος στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, ενισχυόμενος από τις δυνάμεις του οργανισμού FRONTEX , ίδρυση του Αρχηγείου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατασκευή του φράχτη στα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο, αναμόρφωση της υπηρεσίας ασύλου– σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξετάζονται οι αιτήσεις όσων δικαιούνται άσυλο και θα διαχωρίζονται όσοι δεν δικαιούνται, χωρίς πια να ζουν σε καθεστώς ημινομιμότητας- δημιουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και κέντρων πρώτης υποδοχής, πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, που τόσο επιβαρύνει τη χώρα μας στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος, αλλά και της σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής των παράνομα εισερχομένων στη χώρα μας μεταναστών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών.

Πότε θα γίνει ο φράχτης στον Έβρο;

Το συγκεκριμένο ως μέτρο αποτελεσματικότερου ελέγχου των συνόρων μας στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και ως μέτρο ισχυρού συμβολισμού, ότι η χώρα μας δε μπορεί να θεωρείται πια ξέφραγο αμπέλι, είναι μέτρο άμεσης εφαρμογής στον συντομότερο χρόνο που τεχνικά και διαδικαστικά αυτό θα καταστεί δυνατόν.

Πως θα αντιμετωπίσετε τους δυστυχισμένους που εκμεταλλεύονται κυκλώματα στα φανάρια;

Προτεραιότητα της πολιτικής μας αποτελεί το αποφασιστικό και αποτελεσματικό χτύπημα σε κάθε είδους κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ανάγκες, τον ανθρώπινο πόνο και τα οποία δυστυχώς δεν περιορίζονται στα κυκλώματα των φαναριών που αναφέρεστε. Μην ξεχνάμε και όσους συμπατριώτες μας εκμισθώνουν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας στοιβάζοντας 40 και 50 άτομα σε ένα διαμέρισμα με μίσθωμα ανά κεφάλι. Έχει στηθεί μία τεράστια διεθνής μπίζνα γύρω από τα θέματα αυτά, τα λεφτά είναι πολλά, οι μέθοδοι και οι τρόποι πολλοί και η Ελληνική Πολιτεία ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με όλα αυτά τα συστήματα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα στα πλαίσια λειτουργίας του νόμου για να δώσει ένα τέλος σε τέτοιου είδους παράνομες και απάνθρωπες δραστηριότητες.

Στην επαρχία πολλοί μετανάστες έχουν αφομοιωθεί. Με αυτούς τι θα γίνει;

Έχουμε με σαφέστατο τρόπο διευκρινίσει ότι η μετανάστες, ακόμα και οι οικονομικοί οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας έχουν εργασία, συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα, έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες , τα οποία επίσης περιφρουρούμε διασφαλίζοντας συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να δουλεύουν το μεροκάματό τους και να τρώνε ένα κομμάτι ψωμί στη χώρα μας με νόμιμο τρόπο. Άλλωστε, η περαιτέρω διόγκωση του φαινομένου τους πρώτους πιθανόν που θα πλήξει είναι τους ίδιους τους νόμιμους μετανάστες.

Έχετε την αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας. Πώς να κοιμόμαστε;

Το τελευταίο διάστημα η πολιτική προστασία στη χώρα μας έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα φαινόμενα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Εμείς συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε συνεχώς την αναβάθμιση των δομών, των υπηρεσιών και των μέσων πολιτικής προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, ούτως ώστε να μπορούμε πράγματι να διαχειριστούμε οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο. Η ένταση όμως και η συχνότητα των φυσικών φαινομένων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τις συντελούμενες κλιματικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην πατρίδα μας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό σε κανέναν.

Μετά την ομάδα «ΔΙΑΣ» ετοιμάζετε κάτι άλλο κατά της εγκληματικότητας;

Η αντιμετώπιση της κάθε μορφής εγκληματικότητας, από αυτήν της καθημερινότητας μέχρι το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα διαρκές καθημερινό στοίχημα για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αυτό το στοίχημα κερδίζεται όχι μόνο με νεωτερισμούς ή με ίδρυση συνεχώς νέων δομών, αλλά και με τη διαρκή υποστήριξη, αναβάθμιση και διασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος, με συντονισμό και έλεγχο των υπηρεσιών που ήδη λειτουργούν. Ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών σε κάθε περιοχή της χώρας, σε κάθε γειτονιά.

Βλέπετε εκλογές ή ανασχηματισμό;

Ούτε βλέπω ούτε προβλέπω ούτε ασχολούμαι με σενάρια. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η πατρίδα είναι προσήλωση στο στόχο για το ξεπέρασμα της κρίσης, δουλειά, συνέπεια, αποφασιστικότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασκήσεις επί χάρτου που δε μας αφορούν.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες που βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να μειώνεται; Που είναι το φως στο τούνελ;

Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι δεν είμαστε ούτε κουρασμένοι οδοιπόροι ούτε πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Έχουμε πια τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία, τη δύναμη και το σχέδιο να οδηγήσουμε τη χώρα στο ξέφωτο και αυτό κάνουμε.

Θα σας βγουν τα νούμερα;

Δεν κάνουμε αριθμητική. Κάνουμε πολιτική. Και οι πολιτικοί πρέπει να ξέρουν ότι πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει μια κοινωνία, η οποία πράγματι πλήττεται, αλλά δικαιούται και αξίζει να ελπίζει και να έχει προοπτική.

Η Ευρώπη θα αποφασίσει επιτέλους να κάνει κάτι;

Πράγματι, πρόσωπα και θεσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμπεριφερθεί με ασυγχώρητο δισταγμό και αναποφασιστικότητα. Να είστε βέβαιος όμως, ότι τελικά θα αποφύγουν να γίνουν αυτόχειρες.

Τελευταίες Αναρτήσεις