Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201010-11-2010:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA (09/11) με...

10-11-2010:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA (09/11) με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA (09/11) και τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη για «αντιμνημονιακό δίλημμα» ΝΔ, επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου, δηλώσεις Παπακωνσταντίνου.

 • Το μνημόνιο τι είναι; είναι μία δανειακή σύμβαση 110 δισεκατομμυρίων. Τι προτείνετε ακριβώς; Προτείνετε να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε; να μην πάρουμε τα 110 δισεκατομμύρια και να καταρρεύσει η χώρα; Αυτό μας λέτε; Και δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείτε μνημόνιο γενικώς που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση… δεν ψήφισε η Ελληνική Βουλή κύριε Παναγιωτόπουλε; δεν υπάρχουν δεσμεύσεις της χώρας; δεν υπάρχει συνέχεια του κράτους; τι είναι αυτά τα πράγματα;
 • Τι προτείνετε να φύγουμε από τη δανειακή σύμβαση των 110 δισεκατομμυρίων; Ο κύριος Σαμαράς δεν έχει απαντήσει κάτι τέτοιο. Θέλω μια απάντηση, γιατί όταν ακούω αντιμνημονιακό αγώνα, θέλω να καταλάβω τι ακριβώς εννοείτε. Ζητάτε να δώσουμε πίσω τα 110 δισεκατομμύρια; Τι ακριβώς θέλετε;
 • Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, εσείς, ο κύριος Σαμαράς, όλοι οι συνάδελφοι σας μας λέγατε ότι ήταν περίπου 6% το έλλειμμα, πόσο είναι σήμερα το έλλειμμα; Και πόσο εμφανίζεται; Δεν αυξάνεται διαρκώς λόγω της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται διαρκώς διότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε στα κρυφά με κρυφά ελλείμματα. Τώρα βγαίνουν τα στοιχεία, και εμείς τα μαθαίνουμε τώρα.
 • Προς το παρόν εγώ μπορώ να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, γιατί νέοι φόροι όπως και περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων θα βάλει ακόμα πιο βαθιά την Ελλάδα στην ύφεση. Γι’ αυτούς όλους τους λόγους λοιπόν τα μέτρα τα οποία μελετά η Κυβέρνηση είναι στο πλαίσιο εκείνων, που έχουμε συμφωνήσει και έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή. Δεν μιλάμε για τίποτε άλλο. Και από εκεί και πέρα, εφόσον μπορέσουμε και εφόσον πατήσουμε τα πόδια μας γερά, εφόσον η οικονομία αρχίσει να κινείται και να τροφοδοτείται, τότε μπορούμε πράγματι να επαναδιαπραγματευτούμε, όπως ακριβώς είχε πει πρώτος ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πάντως.
 • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση , κάθε μέρα που περνάει, κάθε βδομάδα που περάνει, υπάρχουν νέες εξελίξεις. Σήμερα δηλαδή που κάνουμε αυτή τη συζήτηση στην Ελλάδα και λέμε «θα υπάρξει διαπραγμάτευση, δε θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σήμερα ακριβώς γίνεται συζήτηση για το εάν και κατά πόσο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα μπουν στο μηχανισμό στήριξης. Το λέω αυτό γιατί αντιμετωπίζουμε μια κρίση ευρωπαϊκή, μία κρίση η οποία αφορά την αμφισβήτηση των ιδίων μηχανισμών του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος να μπορέσει να αποκριθεί στις απαιτήσεις των κρατών και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
 • Ολόκληρη η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι μια διαρκής προσπάθεια διαφόρων συμβιβασμών από τα Κράτη-Μέλη και διαπραγματεύσεων. Είναι πάγια πρακτική και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το στοιχείο της διαπραγμάτευσης να είναι μέρος του κοινοτικού γίγνεσθαι. Δε γίνεται αλλιώς. Έτσι εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Επειδή βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση σύνταξης του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι’ αυτό το λόγο, ας αφήσουμε τον Υπουργό Οικονομικών να παρουσιάσει εκείνος το δικό του πρόγραμμα.
 • Δεν μπορούν να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Όταν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους και κυρίως για εκείνους που έχουν σταθερή σχέση εργασίας με το δημόσιο, εκεί όπως γνωρίζετε, δεν μπορεί να υπάρξει απόλυση.
 • Δεν είναι η σπατάλη οι μισθοί των εργαζομένων. Κάνετε λάθος. Το κράτος δεν σπαταλά πληρώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων. Το κράτος έχει μια σειρά λειτουργίες, οι οποίες πραγματικά οδηγούν σε πολύ μεγάλη σπατάλη. Όπως υπάρχει και η παραοικονομία.
 • Ο κύριος Παπακωνσταντίνου αναφερόταν στις αρρυθμίες, τις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης και του κράτους το οποίο διαλύσατε κύριε Παναγιωτόπουλε. Ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει ότι διαλύσατε το κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τεράστια προσπάθεια για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αυτή είναι η αλήθεια.
 • Χρειάζονται πολύ μεγάλες αλλαγές και πολλές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να τις κάνουμε όλοι εμείς, και η κοινωνία, και τα πολιτικά κόμματα και όσοι συμμετέχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με υπεύθυνο λόγο στο δημόσιο διάλογο. Όμως από εκεί και πέρα επειδή αυτή η συζήτηση έχει γίνει ήδη στο παρελθόν, την εποχή όπου νομοθετούντο όλες αυτές οι επιλογές εγώ θέλω να υπενθυμίσω ότι στην πολιτική, και είναι ανάγκη αν θέλετε και για την κοινωνία μας, πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση «τούτων δοθέντων». Δεν μπορούμε να μιλούμε συνέχεια με το παρελθόν, πρέπει να δούμε το μέλλον, πρέπει να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας..

Τελευταίες Αναρτήσεις