Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201008-11-2010:Δελτίο Τύπου με Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στις Βρυξέλλες

08-11-2010:Δελτίο Τύπου με Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή στις Βρυξέλλες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σ/Τ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Χ. Παπουτσής: Το Συμβούλιο διήρκεσε πολλές ώρες και ασχολήθηκε με θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για το σύνολο της ΕΕ και φυσικά για την χώρα μας. Είχα την ευκαιρία πρώτα από όλα κατά την πρωινή συνεδρίαση να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και όλους τους εταίρους μας για την υποστήριξη την οποία πρόσφεραν στη χώρα ανταποκρινόμενοι στο αίτημα για την ανάπτυξη των δυνάμεων ταχείας επέμβασης FRONTEX στα ελληνικά σύνορα. Και μετέφερα αυτό που πιστεύει ο κάθε έλληνας πολίτης: Ότι δηλαδή είναι η πραγματική εκδήλωση της κοινοτικής αλληλεγγύης. Είναι η στιγμή που η Ευρώπη ήλθε στα σύνορά της, στην Ελλάδα. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η Ευρώπη εμπράκτως αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της ΕΕ και αναλαμβάνει μαζί με τις ελληνικές αρχές την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν όσον αφορά τους ελέγχους εκείνων των ανθρώπων που επιζητούν μια καλύτερη ελπίδα στην ΕΕ.

Επισήμανα όμως ότι πέρα από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, πέρα από την εκδήλωση της κοινοτικής αλληλεγγύης, πέρα από τις προσπάθειες τις οποίες εμείς εκ των πραγμάτων έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου στη χώρα μας, πέραν όλων αυτών υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο απαιτείται καλύτερη συνεργασία, καλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο μα πάνω από όλα ισχυρή πολιτική βούληση: Και αυτό είναι η από κοινού αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών. Διότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι λαθρομετανάστες μετακινούνται μόνοι τους. Υπάρχουν μηχανισμοί με διεθνή δραστηριότητα, οι οποίοι στην πραγματικότητα εμπορεύονται τις ανθρώπινες ζωές, εμπορεύονται την ελπίδα των ανθρώπων αυτών να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της ΕΕ. Για αυτό χρειάζεται τέτοια συνεργασία, χρειάζεται συνεργασία υψηλού επιπέδου, συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη και βεβαίως συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επανέλαβα την σταθερή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την σύναψη συμφωνίας επαναπροώθησης της ΕΕ με την Τουρκία, ενημερώνοντας τους συναδέλφους μου ότι ήδη ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει θέσει το θέμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν και οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται και με τις τουρκικές αρχές και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών.

Ταυτόχρονα ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει σε εθνικό επίπεδο για την δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Είναι μια συνολική αλλαγή, η οποία περιλαμβάνει τρία νομοθετήματα τα οποία θα τα προωθήσουμε μέσα από διαδικασίες ταχύτατες στο βαθμό που το επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα της χώρας και βεβαίως η λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Και πέραν αυτών ανακοίνωσα και τις διάφορες αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει για την δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα αυτά, που υλοποιούμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την χρηματοδότηση των δέκα κρατών μελών που συμμετέχουν ήδη στην προσπάθεια αυτή. Δεσμεύθηκα ότι θα έχουμε συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση τόσο εδώ στις Βρυξέλλες όσο και στην Ελλάδα. Τους ανακοίνωσα ότι πρόκειται να κάνουμε συνεχή ενημέρωση των Πρέσβεων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στην Ελλάδα κάθε 15- 20 μέρες ανάλογα με το πόσο χρειάζεται και βεβαίως θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την Επίτροπο κ. Μάλστρομ όσον αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, τόσο η Επιτροπή όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δεσμεύτηκαν για την αμέριστη υποστήριξη, την ταχύτατη εκταμίευση των κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των δράσεων και βεβαίως επιβεβαίωσαν και εκείνοι την θέληση του Συμβουλίου για την σύναψη της συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία.

Στη διάρκεια του γεύματος, πέραν των θεμάτων που συνεχίσαμε να εξετάζουμε για το άσυλο και για την μετανάστευση, είχαμε και μια επιπλέον ειδική συζήτηση για το θέμα των ταχυμεταφορών. Στο πλαίσια αυτό, έκανα μια ενημέρωση για τις πρόσφατες δραστηριότητες της ομάδος Πυρήνες της Φωτιάς στην Ελλάδα με την αποστολή των παγιδευμένων επιστολών. Η υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων είναι μια υπόθεση που δεν αφορά φυσικά μόνο την Ελλάδα αλλά αφορά όλο τον κόσμο διότι είχαμε και αντίστοιχες περιπτώσεις από άλλες χώρες, προσφάτως την Υεμένη αλλά και ανάλογες δραστηριότητες στο παρελθόν.

Βεβαίως εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία από την συζήτηση αυτή να υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη οργάνωση στην Ελλάδα , των Πυρήνων της Φωτιάς, δεν έχει καμία σχέση, ούτε έχουμε κανένα στοιχείο που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση διεθνούς τρομοκρατίας. Όμως η δραστηριότητα αυτή με τις συγκεκριμένες επιστολές βόμβες τις οποίες έστειλαν ανέδειξαν εκ των πραγμάτων ένα κενό ασφάλειας στις ταχυμεταφορές. Και για αυτό το λόγο το δικό μας υπουργείο, η δική μας κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία διατάξαμε αυστηρότατους ελέγχους στις εταιρείες ταχυμεταφορών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ διαθέτουν τα μέσα, δεν πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας είτε για λόγους χαλάρωσης του συστήματος είτε διότι το προσωπικό τους δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένο.

Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση εμείς αναβαθμίζουμε τις απαιτήσεις μας, αυξάνουμε τις απαιτήσεις μας προς τις εταιρείες των ταχυμεταφορών, θα συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στις προσπάθειες που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο γερμανός συνάδελφός μου ήδη έχει κάνει μια πρόταση, μια δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των ελέγχων στα αεροδρόμια τόσο των εμπορευματικών μεταφορών όσο και των αερομεταφορών συνολικά. Εμείς συμφωνήσαμε σε αυτή την κατεύθυνση και για αυτό το λόγο θα επιδιωχθεί από την πλευρά της Επιτροπής να επεξεργαστούν το ταχύτερο δυνατόν μια πρόταση ή ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο ελπίζουμε να είναι έτοιμο σε ένα μήνα και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθεί μια κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου Μεταφορών προκειμένου να ληφθούν από κοινού αποφάσεις. Και επιπλέον επειδή το θέμα είναι εξαιρετικής σημασίας για όλο τον κόσμο θα επιδιωχθεί η συζήτηση και η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που και εκείνες ενδιαφέρονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαρίστησα φυσικά τους συναδέλφους για την συνεργασία την οποία είχαμε αυτή την περίοδο γιατί η αντιμετώπιση της τελευταίας δραστηριότητας των Πυρήνων της Φωτιάς κυρίως σε ό,τι αφορά τις Πρεσβείες και τις επιστολές τις οποίες έφυγαν εκτός των συνόρων της Ελλάδος – εκείνη η οποία έφτασε στην Καγκελαρία στη Γερμανία και η άλλη η οποία ταξίδευε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας τον κ. Μπερλουσκόνι, – στηρίχτηκε όχι μόνο στην αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τις αντίστοιχες αστυνομικές αρχές και την Γιούροπολ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και τέλος θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα δεν ακούει μόνο αρνητικά σχόλια, δέχεται και τις ευχαριστίες των συναδέλφων μας. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί δέχθηκα τα συγχαρητήρια και την μεγάλη ικανοποίηση όλων των κρατών μελών τόσο για την συνεργασία την οποία έχει η Ελληνική Αστυνομία με την FRONTEX κατά την εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης στα σύνορα και την παροχή όλου του νομικού πλαισίου, του υποστηρικτικού πλαισίου, των πληροφοριών και , των υποδομών που χρειάζονται , όσο επίσης και για την συνεργασία που είχαμε στην αντιμετώπιση των πρόσφατων δραστηριοτήτων των Πυρήνων της Φωτιάς.

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω για την Τουρκία. Δύο ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Καταρχήν εάν συνεργάζονται με την Frontex οι Τούρκοι αυτή την περίοδο γιατί από την Επιτροπή μας είπαν ότι θα έκαναν κάποιες επαφές με τους Τούρκους και δεύτερον εάν «περπατάει» αυτή η συμφωνία επανεισδοχής γιατί από ότι έχουμε μάθει αυτοί έχουν προβάλει διάφορα αιτήματα, δεν θέλουν να παίρνουν σε πρώτη φάση υπηκόους τρίτων χωρών, θέλουν διάφορα άλλα. Προχωράει αυτό ;

Χ. Παπουτσής : Να σας μιλήσω για δύο θέματα. Το πρώτο θέμα αφορά τη διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας , η οποία πραγματοποιήθηκε το 2002 και επαναβεβαιώθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο στη συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν . Αυτή προβλέπει ετήσια ικανοποίηση χιλίων αιτημάτων από την πλευρά της Τουρκίας, από αυτά τα οποία εντοπίζει η Ελλάδα. Μιλάμε για αιτήματα όχι για πρόσωπα. Ωστόσο όμως δεν μπορώ να πω ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνονται οι τουρκικές αρχές για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Εμείς θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας ειδικά η συμφωνία επαναπροώθησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας γιατί η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση θα έχει να υλοποιήσει μία ευρωπαϊκή συμφωνία και όχι μία καθαρά διμερή συμφωνία.

Όμως η παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα προφανώς ενισχύει αυτή την προοπτική. Ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πλευράς και της περιφρούρησης των ελληνικών συνόρων, κυρίως σε ότι αφορά τους λαθρομετανάστες , δεν μιλώ για την περιφρούρηση των συνόρων ως σύνορα γιατί αυτό ούτως ή άλλως είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και δεν τίθεται ζήτημα. Μιλούμε για την παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας με συγκεκριμένα μηχανήματα, με συγκεκριμένα μέσα, που μπορούν να εντοπίζουν όχι τους λαθρομετανάστες αλλά το αν λένε αλήθεια σχετικά με τη χώρα προέλευσής τους . Ακριβώς η δήλωσή τους για τη χώρα από την οποία προέρχονται προσδιορίζει μετά τη δυνατότητα τη δική μας για το εάν θα κάνουμε επαναπροώθηση, για το εάν θα τους επιτρέψουμε να μπουν στη διαδικασία ασύλου , εάν θα πρέπει να τους περιθάλψουμε ή όχι.

Γι ‘ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικής σημασίας η Frontex . Όμως το γεγονός ότι είναι εκεί και είναι μαζί με τις ελληνικές αρχές, αυτομάτως δημιουργεί στην Τουρκία την υποχρέωση να προσέχει περισσότερο και τα δικά της σύνορα και τη δική της πλευρά. Γνωρίζουμε βέβαια και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η συνεργασία της Τουρκίας με τις ελληνικές αρχές για την επιτυχία αυτού του στόχου γιατί και η Τουρκία είναι χώρα transit , χώρα διέλευσης, δεν είναι χώρα από την οποία ξεκινούν οι μετανάστες προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε ότι χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται ένα καθαρό νομικό και διεθνές πλαίσιο , όπως επίσης χρειάζεται η κοινή αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης των λαθρομεταναστών, τα οποία δρουν και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και με Τούρκους και με Έλληνες και με άλλους μετόχους, γιατί περί εταιρειών πρόκειται που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, που βρίσκονται και σε άλλες χώρες.

Όμως πέραν όλων αυτών χρειάζεται πάντοτε η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί είναι προφανές ότι εάν η Ελλάδα αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το φαινόμενο , όχι μόνο δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε εκ των πραγμάτων αλλά κυρίως δεν μπορούμε να αντέξουμε το οικονομικό κόστος που έχει μία τέτοια επιχείρηση ούτε μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς μόνοι μας νέα κέντρα υποδοχής και ως εκ τούτου θα βρεθούμε κατηγορούμενοι και υπόλογοι προς τη διεθνή κοινότητα γιατί δεν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε ούτε το «Δουβλίνο ΙΙ» ούτε τη Συνθήκη Schengen ούτε θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, το οποίο ήδη αυτή τη στιγμή θίγεται και μάλιστα έντονα από την άποψη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κυκλοφορούν κυρίως στην Αθήνα – γιατί όλοι εκεί φθάνουν- και οι οποίοι συμπιέζουν την ελληνική κοινωνία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Δημοσιογράφος : Μία ερώτηση συμπληρωματική κ. Υπουργέ. Το γεγονός ότι 5-6 χώρες έχουν αποφασίσει να μην στέλνουν πίσω στην Ελλάδα υποψήφιους πρόσφυγες, γιατί θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι απαράδεκτες σας προβληματίζει; Είχατε κάποιες συζητήσεις με τους ομολόγους σας ; Μιλάω για την Ολλανδία, το Βέλγιο , τη Σουηδία , τη Νορβηγία.

Χ. Παπουτσής : Κοιτάξτε, βεβαίως με προβληματίζει. Είναι άλλο αν στην πράξη αυτό μπορεί αυτή τη στιγμή να συμφέρει την Ελλάδα και να ακούγεται «ωραία , τώρα δεν μας στέλνουν» όμως από πολιτικής απόψεως και από την άποψη του κύρους της χώρας, βεβαίως μας προβληματίζει. Κι αυτό γιατί η αιτιολογική βάση αυτών των αποφάσεων που είναι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράσχει τις συνθήκες που προβλέπονται από τις συνθήκες για την περίθαλψη των μεταναστών. Αυτό μας προβληματίζει. Ανεξάρτητα από τις υπερβολές που βλέπουμε στο διεθνή τύπο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου και εμείς και εσείς και εγώ και οποιοσδήποτε δει με τα μάτια του τις συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μας κάνει να ντραπούμε. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι πρέπει και εμείς να κάνουμε τα βήματά μας γρήγορα. Τις αποφάσεις μας ούτως ή άλλως τις έχουμε πάρει. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Θα κινηθούμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση . Έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε όχι μόνο τις διεθνείς συνθήκες αλλά και να υπηρετήσουμε στην πράξη τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, του ανθρωπισμού αλλά και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και θα το κάνουμε. Βεβαίως είμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση . Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει να έχουμε μεγάλη απλοχεριά σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση . Στα μέτρα του δυνατού όμως θα υπάρξουν εθνικοί πόροι. Υπάρχει μεγάλη κοινοτική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά βεβαίως απαιτούνται και συγκεκριμένα βήματα. Είμαστε στη φάση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, όπου οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι το ευκολότερο πράγμα. ‘Όπως εσείς γνωρίζετε περισσότερο από όλους μας , υπάρχουν και γίνονται πραγματικότητα μόνο όταν βλέπουν συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένα βήματα . Επειδή εγώ γνωρίζω αυτή την πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαι αποφασισμένος να κινήσω τα νήματα εκεί που μπορώ και στο χώρο της δικής μου ευθύνης προκειμένου να υπάρχουν συγκεκριμένα έργα τα οποία να χρηματοδοτούνται αμέσως.

Δημοσιογράφος : Πριν από 2 εβδομάδες ο εκπρόσωπος της κας Malmstrom άφησε υπόνοιες ότι έχουμε πάρει χρήματα, τα οποία δεν πήγαν για τους σκοπούς που τα πήραμε , δηλαδή για τα κέντρα υποδοχής και τη φύλαξη κάποιων κομματιών των συνόρων.

Χ. Παπουτσής : Δεν έχω υπόψη μου ποσά τα οποία να έχουν εκταμιευθεί. Το αντίθετο συμβαίνει. Η κριτική η οποία ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα είναι ότι έχει καθυστερήσει τους προηγούμενους μήνες στο να προχωρήσει σε συγκεκριμένα έργα για να τα χρηματοδοτήσουν. Όχι ότι υπήρξαν χρήματα. Κι επειδή ακριβώς σε όλα τα θέματα η κοινοτική αντίληψη είναι ότι βλέπουμε έργο και χρηματοδοτούμε, γι’ αυτό ίσως είτε εκείνος δεν έκανε σωστά τη δήλωση είτε η διερμηνεία παρερμήνευσε τις δηλώσεις του ή κάτι άλλο συνέβη.

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, μας έλεγε ο Ολλανδός Υπουργός πριν από 2-3 μήνες ότι επανειλημμένα τα τελευταία 5 χρόνια έχει προτείνει στη χώρα μας να δεχθεί αυτή την πολύγλωσση ομάδα, που βλέπει αν ο Αφγανός είναι Αφγανός και εμείς ποτέ δεν το κάναμε. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για το αυτονόητο;

Χ. Παπουτσής : Δεν ξέρω ποιες ήταν οι σκέψεις και ποιες ήταν οι προτεραιότητες της κάθε εποχής. Εγώ μιλώ για τη δική μου περίοδο, τους τελευταίους δύο μήνες. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι μια εξαιρετικής χρησιμότητας βοήθεια και συνεισφορά των κρατών μελών και γι’ αυτό το δέχθηκα αμέσως . Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις