Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201030-10-2010: Δελτίο Τύπου για τη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Free Sunday και τη...

30-10-2010: Δελτίο Τύπου για τη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα Free Sunday και τη δημοσιογράφο Ρίτσα Μπιζόγλη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην εφημερίδα Free Sunday και τη δημοσιογράφο Ρίτσα Μπιζόγλη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ανατρέπουν κυβερνήσεις;

Όχι, δεν ανατρέπουν κυβερνήσεις. Έχουν τη δική τους πολιτική αξία και αφορούν τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς αποκεντρωμένης εξουσίας. Αλλά, εδώ στην Ελλάδα η αντιπολίτευση αξιοποιεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να οργανώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Στην ουσία, ένα μέτωπο ενάντια στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την ύφεση και τα αδιέξοδα που μας οδήγησε η ΝΔ. Αυτή ακριβώς την ανευθυνότητα αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός. Αυτήν την αλήθεια είπε στον κόσμο.
Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε. Και για να πετύχουμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της κοινωνίας των υπευθύνων και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας.

Υπάρχει ο κίνδυνος να αποτυπωθεί στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου ο θυμός των ψηφοφόρων;

Η ψήφος της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να είναι ψήφος ελπίδας. Πρέπει να είναι συνειδητή ψήφος για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες δεν πρέπει να παγιδευτούν σε φοβικές καταστάσεις. Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης συνιστούν την ευκαιρία θετικής δράσης για αλλαγή της ζωής μας.
Είναι ευθύνη, αλλά και μεγάλη δικαίωση για κάθε πολίτη, για όλους μας, να μπορούμε να εκλέγουμε ισχυρούς Περιφερειάρχες και Δημάρχους, που θα έχουν την εξουσία για να αλλάξουν την καθημερινότητα στη ζωή μας.

Θεωρείτε ότι αν "βαρύνει η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας Κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές", όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές;

Στόχος του Πρωθυπουργού, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, δεν είναι να πάμε σε εκλογές. Στόχος μας είναι η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας. Και όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, είναι αδιανόητο η αντιπολίτευση να οργανώνει την απειλή της αστάθειας για την οικονομία και την κοινωνία.
Και ας αφήσουν αυτά περί εκβιασμών. Δεν είναι εκβιασμός η αλήθεια για την προηγούμενη κατάσταση της οικονομίας ούτε η αποκάλυψη των πραγματικών στοχεύσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ούτε είναι εκβιασμός να υπενθυμίζει το αυτονόητο ο Πρωθυπουργός, ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδα τη λύση θα δώσει ο λαός.

Επιμένετε ακόμα και σήμερα ότι «οι υπουργοί δεν είναι εκτελεστές του Μνημονίου» γιατί η αίσθηση που έχουν οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι η ακριβώς αντίθετη;

Όταν επί μήνες από το πρωί ως το βράδυ γίνεται πλύση εγκεφάλου στους πολίτες ενάντια στο μνημόνιο τότε αυτή η εικόνα που διαμορφώνεται θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.
Η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα για την έξοδο από την ύφεση είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε εντός ενός συγκεκριμένου δημοσιονομικού και χρονικού πλαισίου. Αλλά πολλές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης δεν οφείλονται σε κανένα μνημόνιο. Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Πώς η FROΝΤEX μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στα σύνορα μας; Μήπως μειωθεί η ροή λαθρομεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή όπου θα αναπτυχθεί η FRONTEX και βρεθεί άλλη πύλη εισόδου;

Οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι πάρα πολύ έντονες. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι τοπικό, είναι Ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο απαιτεί Ευρωπαϊκές λύσεις, απαιτεί Ευρωπαϊκό συντονισμό.
Η ανάπτυξη, λοιπόν, των μονάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο φέρνει την Ευρώπη στα σύνορά της. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που επετεύχθη. Από εκεί και πέρα, στέλνουμε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, στις χώρες που αποτελούν αφετηρία των μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και στην Τουρκία. Από την οποία, περιμένουμε περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή.

Εξαγγείλατε τη δημιουργία γραφείου καταγγελιών περιστατικών αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας. Ο πολίτης που θα κάνει την καταγγελία θα αισθάνεται "ασφαλής";

Απολύτως. Ο μόνος που θα αισθάνεται ανασφάλεια είναι εκείνος που παραβιάζει τους νόμους και τα δικαιώματα των πολιτών.
Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι σήμερα η αυθαιρεσία δεν είναι κανόνας.
Αφορά ορισμένες εξαιρέσεις που αμαυρώνουν την προσπάθεια που γίνεται σε όλα τα επίπεδα για να αλλάξουν οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές του παρελθόντος.
Είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού και η δική μου να κάνουμε τα σώματα ασφαλείας να στέκονται στο πλευρό των πολιτών, περισσότερο ανοικτά και φιλικά, περισσότερο δημοκρατικά.

Θα εφαρμόσετε ένα σχέδιο ανάλογο με τον Καλλικράτη στις αστυνομικές υπηρεσίες;

Προς το παρόν, εκλέγουμε τους φυσικούς εκπροσώπους του Καλλικράτη, δηλαδή τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους.
Στη συνέχεια, όλη η Δημόσια Διοίκηση θα ακολουθήσει. Και όπου χρειασθεί στη διοίκηση και τη διάρθρωση της αστυνομίας θα προχωρήσουμε σε αλλαγές.
Εκείνο που είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και για την εγγύηση της ασφάλειας στην κοινωνία. Στη σημερινή, δε, οικονομική συγκυρία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουμε στο δρόμο της ανάπτυξης με συνοχή στην κοινωνία χωρίς να υπάρχει ασφάλεια για τη ζωή των ανθρώπων, την εργασία, τις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών για την ανάπτυξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Τι θα γίνει τελικά με το Λιμενικό Σώμα; Είναι δυνατόν να είναι "μοιρασμένο" ανάμεσα σε δύο Υπουργεία;

Πρόκειται για μια μεταβατική φάση που έχει τις δυσκολίες της. Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχω από τον Πρωθυπουργό ετοιμάσαμε ένα Νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία και θα προέλθει από το Λιμενικό Σώμα. Η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι ότι το Υπουργείο Θαλασσίων Υπηρεσιών, Νήσων και Αλιείας θα είναι ένα καθαρά οικονομικό Υπουργείο, υποστηριζόμενο σε πρώτη φάση από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που είναι εξειδικευμένα στους επιμέρους τομείς. Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει η Ελληνική Ακτοφυλακή, με ένα δομημένο κορμό ως ένα καθαρά στρατιωτικό σώμα, όπως είναι δηλαδή το Λιμενικό Σώμα σήμερα.

Είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπως διαπίστωσε πρόσφατα η επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής;

Το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλο και σύνθετο γιατί πίσω από το «πρόβλημα στο κέντρο» υπάρχουν άνθρωποι, δυστυχία, αγωνίες αλλά και όνειρα.
Ήδη υπάρχει συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό. Οι αλλοδαποί οφείλουν να σεβαστούν την Αθήνα, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Πόσο απέχει ο Άγιος Παντελεήμονας από το να γίνει γκέτο;

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι μια περιοχή επιβαρυμένη αλλά δεν είναι γκέτο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει γκέτο στην Αθήνα. Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι παρούσα για να εφαρμόσει τους νόμους του ελληνικού κράτους. Για να αντιμετωπίσει τη βία και την εγκληματικότητα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και επιπλέον, θα είναι παρούσα για να μην επιτρέψει την καλλιέργεια του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που επιχειρούν ορισμένοι με συστηματικό τρόπο…
Η ασφάλεια είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη. Όπως είναι δικαίωμα η απαίτηση για προστασία της περιουσίας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
Είμαστε σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία και δυστυχώς πολλές από τις αναγκαίες δράσεις χρειάζονται κονδύλια.

Πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου και η συμπλήρωση δύο χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Έχει σχέδιο το υπουργείο για την αποτροπή μιας πιθανής κατάστασης γενικευμένης αναταραχής λόγω και του μνημονίου;

Δεν μου αρέσει η κινδυνολογία. Δεν την αποδέχομαι. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε έτσι. Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει τα μέτρα που προβλέπονται για κάθε περίσταση προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Όπως έχουν υποχρέωση όλοι οι φορείς που θα συμμετέχουν ενεργά να πάρουν όλα τα μέτρα περιφρούρησης των πολιτών που καλούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία.
Θεωρώ προσβολή για την ίδια την επέτειο του Πολυτεχνείου να θεωρείται ημέρα βίας. Ούτε είναι μέρα φόβου. Είναι ημέρα τιμής στους νέους που εξεγέρθηκαν ενάντια στη δικτατορία και ευκαιρία περίσκεψης για εμάς σήμερα για την παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Και όσον αφορά στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν χρειάζεται περισσότερη βία. Η βία δεν δίνει λύσεις. Δημιουργεί νέα προβλήματα, νέες πληγές. Μόνο η δικαιοσύνη που αποδίδεται δίκαια μπορεί να είναι η απάντηση… 

Τελευταίες Αναρτήσεις