Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201015-10-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή σε επίκαιρη...

15-10-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση για πενθήμερα,νυχτερινά, εκλογικό επίδομα αστυνομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη με θέμα «τα επιδόματα των αστυνομικών για την εργασία πέραν του πενθημέρου, τα νυχτερινά και το εκλογικό επίδομα».

«Αγαπητέ συνάδελφε, αν ήμουν βουλευτής της αντιπολίτευσης στη χρονική στιγμή στην οποία αναφερθήκατε όπου κυκλοφόρησε αυτό το έντυπο, ενδεχομένως θα έκανα την ίδια ακριβώς ερώτηση προς την κυβέρνηση, όσον αφορά το περιεχόμενο και την ανησυχία την οποία δημιούργησε. Όμως, ήταν ένα έγγραφο εσωτερικό του υπουργείου το οποίο είχε ορισμένες σκέψεις και ιδέες. Η πραγματικότητα ήταν ακριβώς αντίθετη και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης διαφορετική.

Και για αυτό και δόθηκε λύση. Λύση καθαρή, συγκεκριμένη την οποία γνωρίζουν όλοι οι αστυνομικοί και για τα πενθήμερα και για τα νυχτερινά. Το πρόβλημα ωστόσο υπήρξε λόγω της υπέρβασης του προϋπολογισμού της αστυνομίας όπως είχε εγγραφεί.

Δεν ήταν πρόβλημα επειδή άλλαξε η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, ούτε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, για την απόδοση των επιδομάτων και κυρίως για την αναγνώριση, την οποία οφείλουμε όλοι μας να έχουμε προς εκείνους οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν και αναλαμβάνουν κινδύνους στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά στο θέμα του εκλογικού επιδόματος στο οποίο επίσης αναφερθήκατε, όπως γνωρίζετε το εκλογικό επίδομα δεν είναι γενικό επίδομα όπως τα προηγούμενα τα οποία συμπεριελήφθησαν στη γενική μείωση που είχε η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα γενικά επιδόματα ήδη ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος έχει κάνει τις ανάλογες δηλώσεις και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει το θέμα των αστυνομικών υπαλλήλων και του εκλογικού επιδόματος. Εκείνο που εγώ έχω να σας πω εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ότι η δική μας προσπάθεια είναι να σεβαστούμε –όπως και προηγουμένως ανέφερα- κάθε υπηρεσία η οποία προσφέρεται αναλαμβάνοντας κινδύνους και αναλαμβάνοντας υποθέσεις στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος. Το εκλογικό επίδομα δεν εντάσσεται στην κατηγορία των γενικών επιδομάτων, είναι έκτακτο επίδομα, έκτακτης απασχόλησης υψίστης εθνικής σημασίας , υψίστης σημασίας για τη δημοκρατίας μας και ούτως ή άλλως ουδείς έχει πει ότι πρόκειται να καταργηθεί. Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε όλοι μας και δεν αφορά μόνο τους αστυνομικούς, αφορά τους πάντες, όλους τους Έλληνες πολίτες και τους βουλευτές και τους πάντες, είναι ότι όλες οι δαπάνες του κράτους εντάσσονται στο γενικό πρόγραμμα του ορθολογισμού των δαπανών και της ορθολογικής αξιοποίησης του δημοσίου χρήματος και αυτό θα γίνει και στην προκειμένη περίπτωση εφ όσον χρειαστεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν έχω παρά να συμφωνήσω με τον κ. Πλεύρη όσον αφορά τη θέση του σχετικά με την αναβάθμιση της Αστυνομίας. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι για κάθε πολίτη, για κάθε δημοκρατικό πολίτη, η έννοια της δικής του ασφάλειας είναι δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα. Είναι απαίτηση της κοινωνίας. Και η προσωπική , και η εσωτερική ασφάλεια της χώρας, προϋποθέτει αναβαθμισμένο, εκσυγχρονισμένο αστυνομικό σώμα, προϋπόθεση του οποίου όμως αποτελεί ο σεβασμός της προσωπικότητας, της οικογενειακής κατάστασης και της προσωπικής ζωής του κάθε αστυνομικού. Και να είστε απολύτως βέβαιοι, ότι η δική μας κυβέρνηση θεωρεί ότι μια από τις προτεραιότητες στην άσκηση της πολιτικής μας αφορά την ενδυνάμωση της προσωπικής κατάστασης του κάθε αστυνομικού και της οικογένειάς του. Στα πλαίσια αυτά τα επιδόματα, τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να έχουν δυσμενέστερη αντιμετώπιση απ΄ ότι τα υπόλοιπα, από τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός. Ως εκ τούτου όπου υπήρξαν μειώσεις –δεν αναφέρομαι για όπου υπάρχουν ή θα υπάρξουν- ήταν στα πλαίσια των γενικών μειώσεων, τις οποίες αποδέχτηκε , συνεισέφερε και συνεισφέρει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Στα πλαίσια αυτά θα ισχύει πάντοτε η δική μας δέσμευση ότι με την πρώτη βελτίωση, με τις καλύτερες προϋποθέσεις που ελπίζουμε να έρθουν στη χώρα μας, που ελπίζουμε να έχουμε στους επόμενους μήνες, στα επόμενα χρόνια, θα υπάρχει και η δυνατότητα της αποκατάστασης αυτών των οποίων χάθηκαν. Όμως, ακόμα και για αυτό, ακόμα και για την υποβοήθηση της οικονομικής προσπάθειας την οποία καταβάλλει ο λαός μας, ακόμα και για την υποβοήθηση και εγγύηση της αναπτυξιακής διαδικασίας την οποία πρέπει να διασφαλίσουμε με την προσέγγιση ξένων επενδύσεων, αλλά και την απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα και πάλι η έννοια της ασφάλειας είναι προαπαιτούμενο. Και εδώ οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έχουν και αυτοί το δικό τους μερτικό. Την αναγνώρισή μας την έχουν έτσι κι αλλιώς.»

Τελευταίες Αναρτήσεις