Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201006-09-2010: Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την Επιτροπή...

06-09-2010: Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Δανίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Δανίας συναντήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ενημερωτική συνάντηση για την εθνική πολιτική μετανάστευσης πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα 06/09/2010 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Δανίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο δυσβάσταχτο φορτίο που επωμίζεται η Ελλάδα, καθώς διαχειρίζεται περίπου το 80% των συνολικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στην «ανθρωπιστική τραγωδία», όπως χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση.

«Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με αστυνομικά μέτρα. Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών είναι ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και για αυτό χρειάζεται αλληλεγγύη και αποφασιστικά βήματα», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προς τους Δανούς βουλευτές. «Αλλάζουμε το σύστημα ασύλου με μια νέα Υπηρεσία, για την οποία απαιτούνται πόροι για υποδομές και προσωπικό. Δημιουργούμε κέντρα υποδοχής που θα διαχωρίζουν τους δικαιούχους άσυλο και θα περιθάλπουν τις ευάλωτες ομάδες. Σφραγίσαμε τα σύνορά μας για να λάβουν το μήνυμα οι διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι διαμετακομιστικό κέντρο ανθρώπινων ψυχών αλλά και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι είμαστε υπεύθυνοι και δεν «φυγαδεύουμε» εκ του πονηρού μετανάστες στην υπόλοιπη ήπειρο. Με ευαισθησία και υπομονή σεβόμαστε το ανθρωπιστικό δίκαιο, δεν δίνουμε αφορμή σε ξενοφοβικές φωνές να δημιουργήσουν εντάσεις, προσπαθούμε καθημερινά να διαφυλάξουμε την κοινωνική ειρήνη σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Για να πετύχουμε χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα: να βελτιωθούν άμεσα οι όροι και να υπογραφεί η συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, να εφαρμόσει επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια η Τουρκία τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, να ενισχυθούν οι δομές και οι μηχανισμοί θωράκισης των συνόρων, να γίνει πλέον αντιληπτό σε επίπεδο κορυφής της Ε.Ε. ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, και ότι πρέπει να αναδειχθεί η παράνομη μετανάστευση ως κορυφαία ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα. Το Δουβλίνο ΙΙ είναι μια άδικη, απαράδεκτη και αναποτελεσματική διαδικασία», συνόψισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Την αντιπροσωπεία των Δανών βουλευτών ενημέρωσε περαιτέρω ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης με στοιχεία για τις παράνομες εισόδους αλλοδαπών στη χώρα, τη φιλοσοφία και το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις μεταναστευτικές ροές, τη νέα Υπηρεσία Ασύλου κ.α., ενώ και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η ανάγκη για στενή επαφή και συνεργασία στο μέλλον.

Τελευταίες Αναρτήσεις