Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201006-09-2010: Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την...

06-09-2010: Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης στο Παρίσι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης στο Παρίσι

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010 στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν οι ομόλογοί του από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά, καθώς κα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κα. Cecilia Malmstrom .

Ο Υφυπουργός κατά την παρέμβασή του, παρουσίασε την κατάσταση της Ελλάδας, όσον αφορά στη μη νόμιμη μετανάστευση, τονίζοντας τη γεωγραφική μετατόπιση και την ποιοτική αλλαγή των μεταναστευτικών ροών της χώρας μας και έθεσε το ζήτημα της αύξησης των ροών λόγω των διακρατικών συμφωνιών που έχουν συνάψει η Ιταλία και η Ισπανία με τη Λιβύη και το Μαρόκο αντίστοιχα, καθιστώντας ουσιαστικά την Ελλάδα μοναδική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, παρουσίασε συνοπτικά το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Ροών το οποίο έχει ήδη σταλεί στην αρμόδια Επίτροπο και αναμένεται να συζητηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψη της κα. Malstrom στην Ελλάδα. Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και την εισαγωγή ενός μηχανισμού αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν υψηλές μεταναστευτικές ροές, που θα περιλαμβάνει την αναστολή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και την εφαρμογή ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Μετά το πέρας της Συνδιάσκεψης ακολούθησε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην εν λόγω Συνδιάσκεψη, καθώς της δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει, αλλά και να συμβάλλει στη διαμόρφωση των κοινών πολιτικών που απαιτούνται μεταξύ των κρατών-μελών, διεκδικώντας το μερίδιο της κοινοτικής αλληλεγγύης που της αναλογεί.

Συγκεκριμένα δήλωσε: ‘’ Όσο άρτια κι αν οργανώσουμε το σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και ασύλου, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς προς τις διεθνείς και κοινοτικές υποχρεώσεις μας, διότι καλούμαστε να χειριστούμε μόνοι μας αυτόν τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό μη νόμιμα εισερχομένων μεταναστών. Ως χώρα καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, θεσπίζοντας μία νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.’’

Εν συνεχεία ακολούθησε τετραμερής συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο, τον Ιταλό και τον Καναδό ομόλογό του, κατά την οποία συμφώνησαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις εν λόγω συνομιλίες τους στη σύσκεψη των Υπουργών στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Σεπτέμβρη.

Τελευταίες Αναρτήσεις