Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Αύγουστος 201002-08-2010: Δελτίο Τύπου για τη σύσταση Επιχειρησιακού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX στον Πειραιά

02-08-2010: Δελτίο Τύπου για τη σύσταση Επιχειρησιακού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX στον Πειραιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Aθήνα, 2 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε λειτουργία το Επιχειρησιακό Γραφείο του FRONTEX στον Πειραιά

Καλύτερο συντονισμό, αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και καλύτερη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, σε όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσδοκάται με τη σύσταση του Επιχειρησιακού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX στον Πειραιά. Η Συμφωνία για την εγκατάστασή του υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου, ανάμεσα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX κ. Ι lkka Laitinen .

Το Επιχειρησιακό Γραφείο του Οργανισμού λειτουργεί στον Πύργο της έδρας του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, σε εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του δύσκολου έργου που καλείται να φέρει εις πέρας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου, σε μία περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα, όπου οι μεταναστευτικές πιέσεις συνεχίζονται αμείωτες.

Το Επιχειρησιακό Γραφείο, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν την 1η Οκτωβρίου 2010, θα έχει συντονιστικό ρόλο ως προς την προετοιμασία, τη διοργάνωση, τον ορθολογικότερο και καλύτερο συντονισμό των κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που διεξάγει ο FRONTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ακολούθησε ενημέρωση των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε., ενώ στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTE Χ συνοδευόμενοι από αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Οργανισμού ξεναγήθηκαν στον Πύργο, όπου εγκαταστάθηκαν οι υπηρεσίες του FRONTEX .

Παρόντες στην υπογραφή της Συμφωνίας ήταν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γ4 του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβυς κ. Ιωάννης Ραπτάκης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX , ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε:

« Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Εξωτερικών Συνόρων ( FRONTEX ) κ. Il k ka Laitinen , με τον οποίο υπογράψαμε τη Συμφωνία Έδρας για το επιχειρησιακό Γραφείο του Οργανισμού, που θα φιλοξενήσει η χώρα μας, εδώ στον Πειραιά.

Στη Μαδρίτη τον περασμένο Φεβρουάριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τον άψογο φάκελο υποψηφιότητας που καταρτίσαμε αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τη σύσταση του Γραφείου στην Ελλάδα και μάλιστα στον Πειραιά.

Μόλις έξι μήνες μετά, με ταχύτατους ρυθμούς, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες εργασίες και διαθέτοντας για τις ανάγκες του Οργανισμού υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν το Επιχειρησιακό Γραφείο και τους εκπροσώπους του FRONTEX .

Θα ήθελα να σημειώσω ότι στα σύνορά μας, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξάγεται τη στιγμή αυτή, η μεγαλύτερη κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση, η επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ με τη συμμετοχή επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού από όλα τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού. Ευχαριστώ και δημοσίως όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του FRONTEX για την προσφορά, τις προσπάθειές τους και τη δέσμευσή τους προς τον κοινό ευρωπαϊκό σκοπό της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το επιχειρησιακό Γραφείο σηματοδοτεί σημαντικά οφέλη και για τη χώρα μας, και για την Ε.Ε. και για τον ίδιο τον FRONTEX . Αξιοποιώντας τα επιχειρησιακά μέσα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίζοντας κοινές επιχειρήσεις, γνωρίζοντας καλύτερα τις προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα, αναβαθμίζουμε σημαντικά την προσπάθεια απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και την προσπάθεια απέναντι στις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Επίσης, ο FRONTEX αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στη χώρα μας, στις τοπικές κοινωνίες, στην Κοινωνία των Πολιτών, στις τρίτες χώρες διέλευσης και καταγωγής μη νόμιμων μεταναστών.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικές εξελίξεις, μια πραγματική τομή για την εξέλιξη της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων.

Επαναλαμβάνω ότι θα δώσουμε μάχη, προκειμένου να πατάξουμε τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων που εμπορεύονται και εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ψυχές.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη ριζική αναμόρφωση του εθνικού συστήματος ασύλου, με στόχο την παροχή προστασίας όσων την έχουν πραγματικά ανάγκη, των προσφύγων που τη δικαιούνται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Προσβλέπω στη συνέχιση της άριστης συνεργασίας με τον κ. Laitinen και τον FRONTEX για την ευόδωση των κοινών προσπαθειών μας και επιδιώξεων για την αντιμετώπιση του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Σας ευχαριστώ»

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Εξωτερικών Συνόρων κ. Ilkka Laitinen ευχαρίστησε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την πολύ καλή συνεργασία και πρόσθεσε:

«ήταν μόλις πριν από 6 μήνες που το Συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε να εγκαταστήσει αυτό το Γραφείο στην Ελλάδα. Πριν από λίγο διαπιστώσαμε την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει για την εγκατάσταση του προσωπικού του Οργανισμού μας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα την εργασία του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι αν και πρόκειται για ένα περιφερειακό κέντρο το οποίο έχει υπό την εποπτεία του συνολικά 4 Κράτη Μέλη του Οργανισμού (Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο, Ιταλία), όλοι γνωρίζουμε ότι η ξεκάθαρη πρόκληση για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα τα ελληνικά σύνορα.

Πριν από λίγο, με αφορμή την Επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως διαμορφώνεται σήμερα και ως συμπέρασμα θα ήθελα να πω πως υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και ο Οργανισμός μας θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη του να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή σε αυτήν την επιχείρηση. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί, ώστε να αναπτύξουμε αυτό το συγκεκριμένο πρότυπο επιχειρησιακής συνεργασίας στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Επομένως πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή, μια πιλοτική δράση που θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2012 και από τα αποτελέσματα της θα εξαρτηθεί το μέλλον των Επιχειρησιακών Γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά τονίζοντας ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει, έχει μόλις ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με τις ευρωπαϊκές συνεισφορές σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, εδώ στον Πειραιά.

Σας ευχαριστώ».

Ενημερωτικό σημείωμα για τη λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου

Τελευταίες Αναρτήσεις