Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Ιούλιος 201016-07-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. για τη...

16-07-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη»

Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων

Την πεποίθηση ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συντονισμένη συνεργασία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη, εξέφρασαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, κα Kristalina Georgieva σε σημερινή τους συνάντηση. Η επίσκεψη της κας Georgieva διεξάγεται στο πλαίσιο του γύρου επαφών που πραγματοποιεί στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους αρμόδιους υπουργούς που διαχειρίζονται φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε εκτενώς την κ. Georgieva για τις προληπτικές ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο, την προκατασταλτική προετοιμασία, την επιχειρησιακή ανταπόκριση του Πυροσβεστικού Σώματος την τρέχουσα περίοδο, καθώς και για το πλαίσιο του εθελοντισμού. Εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθούν κοινοί μηχανισμοί άμεσης ανταπόκρισης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενδεχομένως ένα ενιαίο ευρωπαϊκό επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού διαχείρισης κρίσεων.

Η κ. Επίτροπος τόνισε ότι η ένταση των σύγχρονων απειλών απαιτεί προετοιμασία, ολοκληρωμένη ανταπόκριση και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών – μελών, ιδιαιτέρως αυτών που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία διαχείρισης σημαντικών περιβαλλοντικών κρίσεων, όπως η Ελλάδα. Στόχος της επίσκεψης της κ. Georgieva είναι η επεξήγηση των στόχων, των κεντρικών προτεραιοτήτων της κοινοτικής πολιτικής για την διαχείριση των κρίσεων και της δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγγύης μεταξύ των κρατών-μελών στον συγκεκριμένο τομέα.

Η κ. Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία του εθελοντικού κινήματος στην πολιτική προστασία και στην δασοπυρόσβεση, εξήρε την προσπάθεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εξορθολογήσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ανθρωπιστικό εθελοντισμό και συμφώνησε στην διεύρυνσή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον συμφώνησε με τον κ. Χρυσοχοΐδη στην δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας με το πέρας της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όπου η Ελλάδα, όπως και χώρες με ανάλογη εμπειρία, θα μπορούν να καταθέτουν εμπειρίες, σχέδια και πολιτικές για την προστασία από τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε την ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό σχεδιασμό που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την κοινή επιχειρησιακή δράση, τον αποτελεσματικό συντονισμό και την εθελοντική προσφορά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τελευταίες Αναρτήσεις