Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Ιούλιος 201015-07-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με προσωρινή αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ που ζήτησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη...

15-07-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με προσωρινή αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ που ζήτησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προσωρινή αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ ζήτησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουλίου, στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα το άσυλο και τίτλο «Πώς θα πετύχουμε το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου μέχρι το 2012».

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξής άξονες:

– Αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και του Eurodac

– Αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής

– Αναθεώρηση της Qualification Directive

– Αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου

– Επέκταση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντα σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας

Ο κ. Βούγιας εξέφρασε την ικανοποίησή του που τίθεται το θέμα του ασύλου στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών. Ευχαρίστησε προσωπικά την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Malmström καθώς και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Α. Guterres τονίζοντας την πολύτιμη συμβολή του ελληνικού τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας στην προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ριζική αναμόρφωση του συστήματος ασύλου.

Ο Υφυπουργός χαιρέτισε το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και τόνισε την σημασία να κινηθεί στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών και της αρχής του καταμερισμού ευθυνών. Όσον αφορά το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντα καθώς και για το ζήτημα των τριών οδηγιών, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της Βελγικής Προεδρίας. Τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, αφού περιέγραψε στους ομολόγους του το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τον μεγάλο αριθμό παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., καθώς και τις σημαντικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η Ελλάδα στον τομέα του ασύλου και των Κέντρων Υποδοχής και εν γένει στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σχετικά δήλωσε: «Όσο άρτια και αν οργανώσουμε το σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και ασύλου, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς ως προς τις διεθνείς και κοινοτικές μας υποχρεώσεις αλλά και τον πολιτισμό μας, όταν καλούμαστε να χειριστούμε μόνοι μας αυτόν τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών. Για αυτό ακριβώς έχει σημασία τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη – μέλη αυτά που συνιστούν εξωτερικό γεωγραφικό σύνορο της Ε.Ε. εν τοις πράγμασι, δηλαδή εφαρμόζοντας την προσωρινή αναστολή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ προς τις χώρες αυτές αλλά και προχωρώντας στην εφαρμογή του μοντέλου μετεγκατάστασης προσφύγων προς άλλα κράτη της Ε.Ε.».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός κ. Βούγιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Σουηδίας κ. T .Billström, στον οποίο έθεσε το θέμα της υποστήριξης της Ελλάδας μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας αλλά και της διαμεσολάβησης της Σουηδίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη της ελληνικής προσπάθειας για σύναψη διμερών συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες καταγωγής. Από την πλευρά του, ο κ. Billström δεσμεύτηκε για στήριξη και επανεξέταση του ζητήματος σε επόμενη συνάντηση.

Τελευταίες Αναρτήσεις