Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Μάιος 201019-05-2010: Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με τίτλο "Νέα αντιπυρική περίοδος και εθελοντές"

19-05-2010: Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με τίτλο “Νέα αντιπυρική περίοδος και εθελοντές”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη τύπου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με τίτλο
«Νέα αντιπυρική περίοδος και εθελοντές»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Νέα αντιπυρική περίοδος και εθελοντές» παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρη Τασούλα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θοδωρή Μπούφη, του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννου Λιβανού και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Στέλιου Στεφανίδη.

Σημεία λόγου από ομιλίες:

Στέλιος Στεφανίδης – Αρχηγός Πυροσβεστικής

«Υπάρχουν 1.500 εθελοντές που εκτελούν υπηρεσία σε πυροσβεστικούς σταθμούς. Επίσης έχουμε και 22 εθελοντικά κλιμάκια τα οποία στελεχώνουν εθελοντές πυροσβέστες. Αυτό που αλλάζει φέτος είναι ότι εκπαιδεύονται και οργανώνονται. Αναγνωρίζουμε την πολύ καλή τους εκπαίδευση και την εμπειρία τους που τους κάνει συχνά να μην ξεχωρίζουν από τους πυροσβέστες στα συμβάντα.

Όσον αφορά την δίκυκλη αστυνόμευση, έχουμε σχεδιάσει 135 τομείς, οι 60 από αυτούς στην Αττική. Τα μηχανάκια αυτά θα περιπολούν σε χωματόδρομους και δύσβατα μέρη. Η προμήθεια των μηχανών των 250 κυβικών βρίσκεται σε εξέλιξη, το ίδιο και η εκπαίδευση των 750 πυροσβεστών. Υπολογίζουμε ότι τις ημέρες υψηλού κινδύνου θα υπάρχουν 3 βάρδιες. Με το πρωτοπόρο αυτό μέτρο εξασφαλίζουμε καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση.»

Θοδωρής Μπούφης – Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

«Στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι εγγεγραμμένες 323 εθελοντικές οργανώσεις, εκ των οποίων οι 270 έχουν ανανεώσει πρόσφατα τα στοιχεία τους (δράσεις, ενεργά μέλη κλπ). 140 εθελοντικές οργανώσεις δήλωσαν επιθυμία για συμμετοχή σε εκπαίδευση δασοπυρόσβεσης. Βάσει του αναμενόμενου νέου νομοθετικού πλαισίου θα υπάρξει για το σύνολο των οργανώσεων αυτών πιστοποίηση, εκπαίδευση και ασφαλιστική κάλυψη.

Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για το Σχεδιασμό Δράσεων Πολιτικής Προστασίας. Άμεσα θα εκδοθεί το πρώτο Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Ξενοκράτης. Από 1ης Ιουνίου θα εκδοθεί ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόληψης Πυρκαγιών.»

Γιάννος Λιβανός – Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς

«Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ειδικώς στον τομέα της προσέλκυσης νέων εθελοντών σε δραστηριότητες πρόληψης, καταστολής και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο του “θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη”, αποτελεί εκδήλωση της ανάγκης μας να συνταχθούμε ως νέα γενιά στον αγώνα για την προστασία και την υπεράσπιση του περιβαλλοντικού μας πλούτου και της θέλησής μας να συμμετέχουμε ενεργά στην πρόληψη και αποτροπή φυσικών καταστροφών, όπως αυτές που έπληξαν καίρια τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Με αυτή μας την πρωτοβουλία, επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε και να μυήσουμε τους νέους σε μία νέα κουλτούρα εθελοντικής προσφοράς, συλλογικής οργάνωσης και προσπάθειας, περιβαλλοντικής προστασίας και οικολογικής συνείδησης. Επίσης, μέσα από τη μαζική εθελοντική προσπάθεια των νέων για τη συλλογική υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναδεικνύουμε την αρχή της «διαγενεακής αλληλεγγύης», δηλαδή την υποχρέωση όλων μας να παραδώσουμε στους νέους και στις μελλοντικές γενιές ένα ποιοτικό, οικολογικά ισορροπημένο, δημόσιο χώρο.»

Επισυνάπτεται η ομιλία του Υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια καθώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε από κοινού από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρη Τασούλα και τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννο Λιβανό και προβλέπει την διενέργεια κοινών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων στον τομέα της πρόληψης, καταστολής και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ειδικά των δασικών πυρκαγιών.

Τελευταίες Αναρτήσεις