Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Μάιος 201018-05-2010:Δελτίο Τύπου για εξιχίαση υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας

18-05-2010:Δελτίο Τύπου για εξιχίαση υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 18 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αξιοποιώντας κατά το έπακρον παρασχεθείσες πληροφορίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής έθεσε υπό διακριτική παρακολούθηση ύποπτα άτομα που κινούνταν στην περιοχή Κορινθίας, με αποτέλεσμα τις νυχτερινές ώρες της 14ης Μαΐου 2010 να πραγματοποιηθεί έφοδος σε σημείο όπου γινόταν φορτοεκφόρτωση (πιθανή αγοραπωλησία) πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων από Ι.Χ.Φ. σε έτερο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο. Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ηλικίας 42 και 48 ετών ενώ αναζητείται τρίτος συνεργός τους, ημεδαπός ηλικίας 65 ετών (ο οποίος διέφυγε της σύλληψης), για παράβαση του Ν. 3028/02 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σε συνδυασμό με τα άρθρα 45 «Συναυτουργοί» και 375 «Υπεξαίρεση» του Π.Κ. Τα αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν και εξετάστηκαν από αρχαιολόγους της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Δ/νσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ.

Πρόκειται για μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και συγκεκριμένα για τα αγάλματα δύο κούρων, εξαιρετικής τέχνης, που χρονολογούνται στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Βρέθηκαν σπασμένα σε κομμάτια που μπορούν να συγκολληθούν. Και από τους δύο κούρους λείπει το δεξί σκέλος από τα γόνατα και κάτω.

Ο κούρος Α έχει ύψος 1,82 μ., ενώ ο κούρος Β είναι λίγο μικρότερος με ύψος 1,78μ. Και οι δύο φέρουν φθορές από σκαπτικό ή αγροτικό μηχάνημα. Οι επιφάνειες θραύσης μαρτυρούν ότι τα σπασίματα είναι πρόσφατα. Τα δύο αγάλματα είναι κατασκευασμένα από χονδρόκοκκο νησιωτικό μάρμαρο. Οι πολλές τεχνοτροπικές ομοιότητές τους, ο τρόπος επεξεργασίας των λεπτομερειών και η δομή του σώματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο και έχουν φιλοτεχνηθεί πιθανότατα από τον ίδιο καλλιτέχνη. Τα αγάλματα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι συλληφθέντες, με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία,
οδηγήθηκαν την 16η Μαΐου στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου και του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής Ταξιάρχου Ιωάννη Δικόπουλου, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης σημαντικής υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας

Φωτογραφίες

Τελευταίες Αναρτήσεις