Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200610-11-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

10-11-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (10-11-2006), συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως για οικονομικά αιτήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. 

 

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πολύδωρας δήλωσε:

 

« Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη για τη συνεργασία που είχαμε και για την κατανόηση που έδειξε. Θέλω να τον ευχαριστήσω ευρύτερα για την συστηματική, επιστημονική και αποτελεσματική δράση του στην εφαρμογή ενός σχεδίου που εξυπηρετεί την εθνική οικονομία απόλυτα , με τους καλύτερους δυνατούς όρους, όπως αναγνωρίζεται και από την Ευρώπη. Και θέλω να σας δηλώσω, ότι όλες αυτές τις ημέρες ή και τους μήνες, όταν σκεφτόμουν τη σημασία της επίμονης προβολής των αιτημάτων του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, δεν ήμουν απομονωμένος από την οικονομική πολιτική και από την κοινωνική συνείδηση.

Μιλούσα για εκκρεμότητες που απασχολούν μέρος των αιτημάτων του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, οι οποίες τελούσαν, όπως έχω πει, σε σχέση προς το αποτέλεσμα σε μια costbenefit ανάλυση, η οποία ήταν πάρα πολύ επιτακτική για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Ελάχιστο κόστος, μέγιστη κοινωνική και διοικητική ωφέλεια. Όμοιό του δεν υπάρχει στα άλλα Υπουργεία, για να απαντήσω ευθέως στον φόβο ή στη σκέψη, μήπως δημιουργηθεί ένα ντόμινο effect   για τη γενικότερη οικονομική πολιτική, με το παράδειγμα Πολύδωρα, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατανόηση τον Γιώργο Αλογοσκούφη και σας λέω ότι το 8%, έτσι όπως το ρύθμισε ο Υπουργός και εγώ συμφώνησα, απαντά σε αίτημα των ένστολων δεκαπενταετίας. Δεν είναι μόνο το προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, κυρίες και κύριοι, είναι και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμενικό. Γι’ αυτό και ίσως γίνεται ένα κονδύλι σοβαρό. Όμως, η αξία της απαντήσεως στο αίτημα της δεκαπενταετίας και για τα τρία αυτά μεγάλα σύνολα, νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητη. Έτσι, ευχαριστώ και σημειώνω ότι και στη συνεργασία που είχαμε όλες αυτές τις ημέρες και τώρα στην τελική συμφωνία, εγώ σεβάστηκα τον προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική – και φαίνεται στις ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τον Υπουργό. Θέλω να εννοήσετε ότι συμπεριφέρομαι και δείχνουμε αίσθημα ευθύνης για την εισοδηματική πολιτική, για τον προϋπολογισμό για τα δημοσιονομικά. Δεν εισβάλλουμε, συνεργαζόμαστε, προτείνουμε και κάποτε μπορεί εγώ να το εγείρω το ζήτημα πιο έντονα, αλλά δεν βλάπτω τους βασικούς άξονες της οικονομίας, της πολιτικής που χαράζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Αυτό θέλω να είναι σαφές. Και τα δευτερεύοντα ζητήματα τα αντιμετώπισε ο Υπουργός με κατανόηση και τον ευχαριστώ δημόσια. Λοιπόν νομίζω ότι καταλήξαμε θετικά. Ευχαριστώ».

 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:    

 

«Καλό μεσημέρι σε όλους. Όπως γνωρίζετε, στα πλαίσια της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, αναφορικά με την αποκατάσταση αδικιών σε διάφορους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, η Κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει ένα επίδομα ειδικών συνθηκών για τους ενστόλους, δηλαδή για τα Σώματα Ασφαλείας, τους Λιμενικούς, τους Πυροσβέστες και τους Στρατιωτικούς, οι οποίοι εκτελούν τα καθήκοντά τους κάτω από ιδιαίτερους περιορισμούς και ιδιαίτερες συνθήκες σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο ανέρχετο στο 8% του μισθού του Ανθυπολοχαγού το 2005. Αυτό ικανοποιούσε μερικώς τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

 

Λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών είχε αποφασισθεί να δοθεί σε τέσσερεις δόσεις την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2005, πρώτη Σεπτεμβρίου του 2006 όπως έχει δοθεί και ισχύει αυτή τη στιγμή, έχει φτάσει τα εικοσιοκτώ περίπου ευρώ το μήνα και άλλες δύο δόσεις απομένουν το 2007 και το 2008. Ένα από τα αιτήματα ήταν αυτό το επίδομα να είναι συνδεδεμένο με τον εκάστοτε μισθό του Ανθυπολοχαγού και αφού έχουμε εξετάσει εδώ και αρκετές εβδομάδες τις δημοσιονομικές συνθήκες, μπορούμε και συμφωνήσαμε σήμερα με τον συνάδελφο τον κ. Πολύδωρα, οι επόμενες δόσεις να συνδεθούν πια με τον ισχύοντα κάθε χρόνο μισθό του Ανθυπολοχαγού, δηλαδή από το 2008 και μετά το επίδομα αυτό θα αντιστοιχεί στο 8% του εκάστοτε ισχύοντος μισθού του Ανθυπολοχαγού.

 

Υπήρχαν και υπάρχουν και μια σειρά από άλλα αιτήματα, που αφορούν γενικότερα θέματα των Σωμάτων Ασφαλείας, των Στρατιωτικών και των υπολοίπων ενστόλων και τα οποία εξετάσαμε με θετικό πνεύμα. Σε κάποια θεωρούμε, με δεδομένο τις δημοσιονομικές συνθήκες, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην ικανοποίησή τους και σε κάποια άλλα ευρύτεροι λόγοι επιβάλλουν το να μην γίνουν αποδεκτά.

 

Γενικά, με τις σημερινές μας αποφάσεις, που έγιναν όπως πάντα σε πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ευαίσθητοι κλάδοι της κοινωνίας μας, οι οποίοι παράγουν ένα πολύ σημαντικό έργο και εννοώ και τα Σώματα Ασφαλείας άλλα και τους Στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ενστόλους και λειτουργούν κάτω από σημαντικούς περιορισμούς και γι΄αυτό άλλωστε και έχουν και ειδικά μισθολογικά καθεστώτα, αλλά λάβαμε υπόψη μας πάρα πολύ σοβαρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην προσπάθεια για την μείωση των ελλειμμάτων που πρέπει να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.

 

Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα σύνολο ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν στη λεπτομέρειά τους με την εισοδηματική πολιτική του 2007, δηλαδή στις αρχές του επόμενου χρόνου. Καταλήξαμε σε ένα σύνολο αιτημάτων που πιστεύω και τα εύλογα αιτήματα των αντίστοιχων κλάδων αντιμετωπίζουν, αλλά και σέβονται απόλυτα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω των κ. Πολύδωρα για την συνεργασία που είχαμε και να τον συγχαρώ για τη δουλειά που κάνει για να εξασφαλίσει σε όλους μας τάξη και ασφάλεια».

 

 

      

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 10/11/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις