Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200609-11-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της πρώτης Συσκέψεως στη Διάσκεψη...

09-11-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της πρώτης Συσκέψεως στη Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (Μόσχα, 09&10/11/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 9/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως  κ. Βύρων Πολύδωρας, μετά το πέρας της  πρώτης Συσκέψεως στη Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (Μόσχα, 09 & 10/11/2006), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες ανταποκριτές.

 

Σε ερώτημα σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης Συσκέψεως, ο  κ. Πολύδωρας απάντησε:

 

«Στη δική μου πρόσληψη … είναι η βελτίωση των όρων εφαρμογής των συμβάσεων και προτάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των σύγχρονων απειλών. Είναι πολύ σημαντική (ενν. η Διάσκεψη) εκτός από το γεγονός ότι συμμετέχουν 46 χώρες, προσπαθεί να συγκεράσει τα 3 κεκτημένα:

 

Πρώτον, των εθνικών Κυβερνήσεων κάθε κράτους. Δεύτερον, το κεκτημένο του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι σημαντικό κεκτημένο, που με την αιγίδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεισφέρει πολύτιμες θέσεις… Τρίτον, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Αρχές της, του ανθρωπισμού και της τήρησης της νομιμότητας.

 

Οι μετέχοντες εισφέρουν σ΄ αυτή τη διαδικασία… και να μου επιτρέψετε μια αξιολογική κρίση. Ότι όλη αυτή η ακαδημαϊκή συνεισφορά αποτελεί πολύτιμη ύλη για uniformity (ομοιομορφία), για την εμπέδωση της έννομης τάξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο…. Θέλω να πιστεύω ότι οι έννομες τάξεις πρέπει να ¨πάνε¨ γρηγορότερα και εξυπνότερα από τον κακοποιό…. Και η συνολική ευρωπαϊκή έννομη τάξη γρήγορα και έξυπνα».

 

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε:

 

«Πάντοτε οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν καλές . Ακόμη και την περίοδο της Σοβιετίας, ετηρείτο ένα modusvivendi μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετίας. Τώρα η Ρωσία κινείται στην τήρηση των αρχών της ελευθερίας της οικονομίας της αγοράς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε πολύ καλά σε επίπεδο συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά στο επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε ανοιχτή γραμμή για την αντιμετώπιση των θεμάτων. Υπάρχει άριστη συνεργασία των δύο Υπουργείων ως προς τις πληροφορίες, αλλά και επιχειρησιακά…

 

Πλέον αυτών, έχουμε μία πτυχή ανθρωπιστικής πλευράς: υποδεχθήκαμε παιδιά παθουσών οικογενειών από το Μπεσλάν δύο φορές μέχρι τώρα. Ως προς την εκπαιδευτική συνεργασία, προωθείται ανταλλαγή γνώσεων στον εκπαιδευτικό τομέα και αναμένουμε Ρώσους Αξιωματικούς που θα μετάσχουν σε εκπαιδεύσεις στις Σχολές μας…

 

Επισημαίνω ότι σε όλη αυτή την εκτεταμένη περιοχή από Μόσχα, Σόφια έως Λιουμπλιάνα, η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ως παλαιό μέλος μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Ελλάδα.  Αυτά είναι σοβαρά στοιχεία…

 

Εμείς διαθέτουμε το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού κεκτημένου, το οποίο κάθε φορά προσπαθούμε να κρατήσουμε επικαιροποιημένο…. Εκτός από το θεωρητικό μέρος, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και σε πρακτικό επίπεδο, ως προς την εξαγωγή τεχνογνωσίας από την Ελληνική Αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση, επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, είμαστε σε άριστο επίπεδο συνεργασίας με τις Ρωσικές Αρχές».

Σε ερώτηση ως προς την ποινική συμπεριφορά των Ρώσων μεταναστών στην Ελλάδα, ο κ. Πολύδωρας είπε:

«Έχω δύο παρατηρήσεις: Ο Ρώσος δε μεταναστεύει! Η μετανάστευση γίνεται από περιφερειακές της Ρωσικής Ομοσπονδίας χώρες. Υπάρχει πάντα η ένταση των στοιχείων της ζωής του μετανάστη που δημιουργεί μία τάση για έκνομη συμπεριφορά. Η γνώμη για την επικινδυνότητα των μεταναστών πιστεύω ότι θα αμβλυνθεί συν τω χρόνω. Θα ισορροπήσει έτσι το πράγμα από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς (ενν. ως προς των αριθμό και την ποιότητα των μεταναστών).

Θέλω να πω ποιητικά και κάτι άλλο: ότι το ¨ξανθό γένος¨ ήταν πάντα φιλικό προς τους Έλληνες… Εμείς χαρήκαμε τη Ρωσική Λογοτεχνία (Ντοστογιέφσκι, Πούσκιν…) …».

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός σημείωσε:

«Σήμερα υπάρχει σοβαρή πρόοδος στον ενεργειακό τομέα, σε επίπεδο Κορυφής με τις επαφές του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και στον τουριστικό τομέα. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην προτίμηση των Ρώσων που την επιλέγουν για τουριστικό προορισμό. Για τη διευκόλυνση των Ρώσων επισκεπτών λάβαμε νομοθετικά μέτρα, προκειμένου να χορηγούνται με ευκολία θεωρήσεις (ενν. εισόδου στη χώρα) και να ξεπερνώνται όλες οι δυσχέρειες».

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις