Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200609-11-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης...

09-11-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (Μόσχα, 09&10/11/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 09/11/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Ξεκίνησε σήμερα (9-11-2006) η Διάσκεψη υψηλού επιπέδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών με θέμα: " Bελτίωση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον Εγκληματικό Τομέα ", που πραγματοποιείται στη Μόσχα  (09 & 10/11/2006) και στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως  κ. Βύρων Πολύδωρας. 

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο κ. Πολύδωρας παραχώρησε συνέντευξη στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. 

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αντικείμενο της Διάσκεψης, ο κ. Πολύδωρας απάντησε: 


«[…] Το αντικείμενο της διάσκεψης είναι η βελτίωση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον Εγκληματικό Τομέα και θα έχω την ευκαιρία να έλθω σε επικοινωνία με συμμετέχοντες ομολόγους μου, ώστε να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός κοινού Ευρωπαϊκού νομικού Χώρου. Επιπλέον θα συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μας, στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος, για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών».

 

Αναφορικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας στο τομέα της ασφάλειας και ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε:

 

«[…] Ειδικότερα, η συνεργασία αυτή καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς αρμοδιότητας των δυο Υπουργείων με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλες του τις μορφές (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ,όπλων και εκρηκτικών, Χ.Β.Ρ.Π ουσιών, εκμετάλλευση/εμπορία ανθρώπων και ανθρωπίνων οργάνων, ξέπλυμα χρήματος, παράνομη μετανάστευση, ηλεκτρονικό έγκλημα κ.λ.π).

 

Επιπλέον, στα πλαίσια του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου ( BlackSeaEconomicCooperation/ BSEC), στον οποίο συμμετέχουν δραστήρια και οι δύο χώρες έχει υπογραφεί πολυμερής συμφωνία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος (12 χώρες συνολικά) […]».

 

Σε ερώτηση σχετικά με τα ¨χτυπήματα¨ της διεθνούς τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ- Σεπτέμβριος 2001, Θέατρο της Μόσχας- Οκτώβριος 2002, Μπεσλάν Ρωσίας- 2004 και τελευταία στη Μαδρίτη και το Λονδίνο), ο  κ. Πολύδωρας απάντησε:

 

«[…] Υπάρχουν ορισμένες ασάφειες σχετικά με την τρομοκρατία, σε σχέση με τον ορισμό της. Αλλά υπάρχει και μια βεβαιότητα, τί είναι αντιτρομοκρατία:

 

Αντιτρομοκρατία λέω εγώ είναι η υπεράσπιση των αθώων ανθρώπων. Αυτή είναι η λειτουργία, το έργο που πρέπει να αναλάβουμε. Η υπεράσπιση των αθώων ανθρώπων. Αυτή είναι η βασική αρετή της αντιτρομοκρατικής δράσης . Εννοείται, πώς η άμυνα κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να καταργεί το πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γιατί αλλιώς, θα είναι νικητής η τρομοκρατία λόγω δικής μας αδεξιότητας και ανικανότητας να λύσουμε το ‘‘σταυρόλεξο’’».

 

Τέλος, σε σχέση με την περαιτέρω συνεργασίατων Υπηρεσιών των Υπουργείων Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε:

 

«Χρειάζεται εδραίωση και εμβάθυνση των ήδη καλών σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 

Προχωρούμε σε ενδυνάμωση της επιχειρησιακής συνεργασίας με την πραγματοποίηση συναντήσεων των επικεφαλής αλλά και εμπειρογνωμόνων των κεντρικών και   επιχειρησιακών υπηρεσιών των δυο χωρών, αρμοδίων για θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, παράνομης μετανάστευσης, ναρκωτικών κ.τ.λ.

 

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης φιλοξένησε οικογένειες Αξιωματικών της Αστυνομίας, οι οποίες υπήρξαν θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Beslan».

 

 

 

 

 

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις