Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200627-09-2006:Δελτίο τύπου για τη Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα: «Εφαρμογή της νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών- Προαγωγή της...

27-09-2006:Δελτίο τύπου για τη Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα: «Εφαρμογή της νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών- Προαγωγή της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Με την παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (27-9-2006) στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, σύσκεψη με θέμα: «Εφαρμογή της νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών-Προαγωγή της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».
 
Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σίμος Σιμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Ντζούφρας.
 
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη αποφάσεων σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις οδικές μεταφορές, για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα: 
  • Αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων
Αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στις λεωφορειολωρίδες και η διάθεση υποστηρικτικά στις Υπηρεσίες της Τροχαίας 15 γερανοφόρων οχημάτων μέχρι το τέλος του έτους. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα προμηθευτεί δύο ειδικά διασκευασμένα οχήματα με αυτόματο σύστημα καταγραφής των παραβατών και ηλεκτρονικής αποστολής των στοιχείων στην Τροχαία.
  • Έλεγχος οχημάτων για Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου
Αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η απλοποίηση του συστήματος εντοπισμού των οχημάτων με βάση το έτος και όχι με τον αριθμό κυκλοφορίας.
  • Εφαρμογή νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών.
Με πρόσφατο νόμο (3446/2006) ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν στον έλεγχο κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων, των οχημάτων Δημοσίας Χρήσεως, των Κ.Τ.Ε.Ο. και των αδειών οδήγησης. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ασφαλή φόρτωση και την εφαρμογή ελέγχων για την βεβαίωση παραβάσεων καθώς και τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα για τους παραβάτες.  
  • Μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων
Όσον αφορά τον έλεγχο μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, όπως αυτά ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία A.D.R., οι Υπηρεσίες Τροχαίας εξετάζουν το προς μεταφορά εμπόρευμα, τη δήλωση του αποστολέα και αν το υλικό και η συσκευασία πληρούν τους όρους για τη μεταφορά, το πιστοποιητικό έγκρισης A.D.R., τις προβλεπόμενες πορτοκαλί πινακίδες, το πιστοποιητικό σχετικής επαγγελματικής κατάρτισης, τα προβλεπόμενα παραστατικά μεταφοράς. 
  • Σεμινάρια εκπαίδευσης και ενημέρωσης του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας για τις διατάξεις του υπό τροποποίηση Κ.Ο.Κ.
  • Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο.-PointSystem)  
Οι δύο(2) Υπουργοί επεσήμαναν ιδιαίτερα τα εξής: 
  1. Την αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ., για τις διατάξεις του οποίου θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλοι οι Αξιωματικοί των Υπηρεσιών Τροχαίας.
  2. Την έκδοση της " έξυπνης κάρτας " (`Αδειας οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας) από την Ελληνική Αστυνομία (Υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων), με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των παραβατών και την αποτροπή των περιπτώσεων πλαστογραφίας.
  3. Την ηλεκτρονική (online) διασύνδεση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ώστε να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς καθυστερήσεις ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα προμηθεύσει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό (150 ηλεκτρονικούς υπολογιστές). 
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ακολούθησαν δηλώσεις και κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας τόνισε:
 
« Κυρίες και κύριοι, είχαμε τη χαρά και την τιμή να δεχθούμε τον Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, τον κύριο Μιχάλη Λιάπη, με τον Γενικό Γραμματέα και τους Επιτελείς του, τον Καθηγητή τον κύριο Σιμόπουλο… έχουμε μια συνάντηση συμπερασματική έπειτα από δύο προηγηθείσες συναντήσεις των Αξιωματικών μας και των εμπειρογνωμόνων, με θέμα «Οδική Ασφάλεια και άνετη και συνεπής κυκλοφορία». […]
 
 […] Η σύνοψη των συμπερασμάτων… είναι πάρα πολύ ικανοποιητική για μένα. Ουσιαστικά οργανώνεται … άψογος συντονισμός των δράσεων και η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων και των Υπηρεσιών τους. » […]
 
[…]  Το Υπουργείο Επικοινωνιών έχει τον επιτελικό χαρακτήρα,…την σχεδίαση με επιστημονικό τρόπο, με τα διεθνώς κρατούντα… και νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες εφαρμόζει η Αστυνομία με αιχμή δόρατος την Υπηρεσία της Τροχαίας» […].
 
[…]…ότι αυτή η συνεργασία και ο συντονισμός δράσεων επιλύει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία θα σας γνωστοποιηθούν και με το σχετικό Δελτίο Τύπου»[…].
 
[…]..θέλω να τονίσω ειδικώς ότι η οδική ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και των Υπηρεσιών του. Η οδική ασφάλεια σώζει ζωές. Αποδεχόμαστε την λογική του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που θα σας εξηγήσει ο κύριος Λιάπης την φιλοσοφία και τους επιδιωκόμενους στόχους»[…].
 
[…] Εγώ θέλω να πω ευθέως…ευχόμαστε να αποτύχει εισπρακτικά και οικονομικά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας! Γιατί τότε θα έχει επιτευχθεί ο μέγας στόχος να έχουμε οδική ασφάλεια και να μην έχουμε απώλεια σε ανθρώπινες ζωές»[…].
 
[…]… θα συνδράμουμε ως Αστυνομία και Τροχαία για να υπηρετήσουμε τον πολίτη στις μετακινήσεις του στην πόλη, σε μια πόλη που ασφυκτιά από κυκλοφορία και άτακτη κίνηση. Βοηθάει η Τροχαία, υπηρετεί το καθήκον της,
 
πράττει το καθήκον της για τον σκοπό της άνετης και συνεπούς κυκλοφορίας στον χρόνο των πολιτών»[…].
 
[…] Ευχαριστώ και έχω δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση…διευκρινίζω ότι η αγαστή συνεργασία δεν περιορίζεται σε εμάς τους δύο Υπουργούς ή τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων, αλλά εκτείνεται και στις Υπηρεσίες. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και παίρνει ένα χαρακτήρα εφαρμογής η συνεργασία… Η δεύτερη παρατήρησή μου… εδώ και 5 χρόνια…είμαι πολύ νομοταγής και φοράω κράνος…το εννοώ και το εισηγούμαι»[…].
 
[…]Απλά δεν συμμερίζομαι την άποψη των συνδικαλιστών Αστυνομικών.. η λογική είναι, το είπα εγώ με ένα λεκτικό εύρημα, θέλω να αποτύχει το μέτρο των προστίμων εισπρακτικά γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχουν συμμορφωθεί»[…]
 
[…]Υπάρχουν σκέψεις για να διευκολύνουμε και να μην είμαστε αόριστοι περί τον εξοπλισμό, για να διευκολύνουμε την εύκολη και οικονομικά πρόσφορη λύση για την απόκτηση του κράνους. Έχουμε σκέψεις σοβαρές»[…]».
 
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«…καθορίζουμε πρόστιμα, όλα αυτά όμως υλοποιούνται και εφαρμόζονται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.Είμαστε λοιπόν ο ένας δίπλα στον άλλο. Διότι αν δεν στεκόμαστε αρωγοί ο ένας δίπλα στον άλλο τότε χτίζουμε στην άμμο»[…].
 
[…]Αυτό είναι το πνεύμα της συνάντησης και πρέπει να σας πω ότι καταλήξαμε σε συμπεράσματα και σε κοινές αποφάσεις»[…].
 
[…]…ο λόγος που καταθέτουμε τον ΚΟΚ και εκσυγχρονίζουμε τις ποινές και πολλές απ’ αυτές αυξάνονται είναι για να σώσουμε ζωές. Δεν είναι εισπρακτικός ο λόγος. Είναι καθαρά παιδαγωγικός»[…].
 
[…]…θα κάνουμε ειδικά σεμινάρια στο Υπουργείο Μεταφορών για τους Αξιωματικούς της Τροχαίας, για την πλήρη, πιστή και σωστή εφαρμογή του καινούριου ΚΟΚ»[…].
 
[…]…θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποσυμφορήσουμε την πόλη από το συγκοινωνιακό πρόβλημα. Που βεβαίως επιδέχεται βελτίωσης. Όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το ΙΧ τόσο αυτόματα, θα έλεγα, επιβαρύνουμε το κυκλοφοριακό στην πόλη»[…].
 
[…]…εδώ μπορούμε κάλλιστα ο καθένας πολίτης να προσφέρει με το να δοκιμάσει τα αστικά Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας τα οποία είναι σύγχρονα, τα οποία είναι αλληλοσυμπληρούμενα και τα οποία πραγματικά προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες»[…].
 
[…]…να εμπιστευτούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»[…].
 
[…]…αποφασίσαμε ο Βύρων και εγώ να αστυνομεύουμε ακόμα περισσότερο τις λεωφορειολωρίδες για να μπορούν τα δημόσια αυτοκίνητα να έχουν συνεπέστερους χρόνους στα δρομολόγιά τους. Να είναι ταχύτερα και συνεπέστερα»[…].
 
[…] Έχει γίνει καλή δουλειά μέχρι τώρα και έχουμε μεγάλη επιτυχία»[…].
 
[…] Ένα άλλο που αποφασίσαμε… λέγεται «έξυπνη κάρτα» και εδώ θα μας διευκολύνει πολύ το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Έχει τον μηχανισμό, έχει την τεχνογνωσία…θα προχωρήσουμε στην έκδοση ηλεκτρονικών με ειδικό τσιπ καρτών οδήγησης και καρτών κυκλοφορίας»[…].
 
[…] Και ένα τελευταίο πρακτικό πράγμα που αποφασίσαμε είναι να συνδέσουμε ηλεκτρονικά τα δύο Υπουργεία, που υπάρχει ήδη σύνδεση online, ώστε να λειτουργήσει το pointsystem»[…].
 
[…]…για να γίνουμε πρακτικοί θα αγοράσουμε για το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με δικιά μας δαπάνη 150 ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι αυτομάτως θα βάζουν τα στοιχεία του παραβάτη και online θα τα συνδέουν με την δικιά μας βάση δεδομένων στο Υπουργείο Μεταφορών»[…].
 
[…]…ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη σημερινή συνεργασία… προχωράμε ένα βήμα επιπλέον»[…].
 
[…]…Με τα καινούρια διασκευασμένα αυτοκίνητα που θα αγοράσουμε για να ελέγχουμε τις λεωφορειολωρίδες κανένας δεν θα είναι εκτός Νόμου. Ακόμα και Αξιωματούχοι θα παίρνουν τις κλήσεις τους»[…].
 
[…]…Δεν θέλουμε ατυχήματα, δεν θέλουμε θανάτους. Δεν μπορεί να παραβιάζουμε το κόκκινο και να σκοτώνουμε ανθρώπους. Δεν μπορεί να παραβιάζουμε την προτεραιότητα. Δεν μπορεί να είμαστε στις μοτοσικλέτες και να μην φοράμε κράνος. Δεν είναι δυνατόν»[…].».
 

   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 27/09/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις