Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200627-09-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην παρουσίαση της νέας δομής λειτουργίας του Γραφείου Πυρασφάλειας Αθηνών

27-09-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην παρουσίαση της νέας δομής λειτουργίας του Γραφείου Πυρασφάλειας Αθηνών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, μετέβη σήμερα (27/09/06) στο Συντονιστικό και Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, όπου και ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Ανδρέα Κόη, για τη νέα αποκεντρωμένη δομή λειτουργίας του Γραφείου Πυρασφάλειας Αθηνών, καθώς και για το νεοσυσταθέν Γραφείο Υποδοχής Κοινού και Πληροφόρησης (Γ.Υ.Π.), του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Μετά την παρουσίαση της νέας δομής λειτουργίας του Γραφείου Πυρασφάλειας Αθηνών από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Ανδρέα Κόη, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε τα εξής:

 

«Κυρίες και κύριοι, δημοσιογράφοι, κύριοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Χαιρετίζω με αισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης, αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία και μεταρρύθμιση, που έλαβε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την αποκέντρωση των τμημάτων της πυρασφάλειας. Να φύγει αυτός όγκος εγγράφων, προσώπων, που επισκέπτονται, αιτούντων από το Πυροσβεστικό Σώμα. Να φύγουμε από τη Πειραιώς 31 και να κάνουμε αυτήν την αποκέντρωση σε 5 σημεία της Αττικής.

 

Πριν έρθω εδώ είχα μια σύσκεψη με τον Μιχάλη Λιάπη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την οδική ασφάλεια και την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού από την Αθήνα. Λέγαμε σκέψεις, ωραίους τρόπους ρύθμισης της κυκλοφορίας, της τήρησης των λεωφορειολωρίδων κ.τ.λ. Αλλά η αποκέντρωση η ουσιαστική δεν ήταν στη σύσκεψη που είχαμε προηγουμένως, η αποκέντρωση είναι εδώ, στο ελάχιστο. Δεν είπαμε ότι είναι σημαντικό, (είπαμε) στο ελάχιστο. Θα έλεγα για τον οραματισμό μας ή μάλλον για την κοινή λογική, αποκέντρωση θα συντελεστεί όταν φύγουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες από το κέντρο, συμπεριλαμβανομένων και των Υπουργείων. Εκεί είναι οι πραγματικές τομές και καινοτόμες λύσεις. Δεν είναι ανάγκη να γίνεται αυτή η συμφόρηση στο κέντρο των Αθηνών.

 

Φυσικά το 2ο πάλι για τον οραματισμό μας είναι η λειτουργία των περιφερειακών δρόμων, να εξουδετερώσουμε, αυτήν την παλαιά χωροταξική και συγκοινωνιακή  φυσιογνωμία της Αθήνας όπου για να περάσεις πρέπει να λειτουργήσεις εγκάρσια. Να λειτουργήσεις δηλαδή με κυκλοφορία διαμέσου του κέντρου της πόλεως.

 

Αυτά είναι όμως για άλλες συζητήσεις, απλά σας τις εκθέτω αυτές τις σκέψεις γιατί δε θέλω να μείνετε αμέτοχοι σε αυτόν τον οραματισμό ή των πολιτικών και χωροταξικών και κυκλοφοριακών λύσεων που στο κάτω κάτω της γραφής πολίτες είμαστε  όλοι, θέλουμε να τις εγείρουμε τις προτάσεις, θέλουμε να τις διεκδικούμε και να τις υπαγορεύουμε σαν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως στη συνολική  κυβέρνηση. 

 

Απλά και με την ευθεία προσαρμογή ότι να τρόπος και δρόμος αποκέντρωσης και γι΄ αυτό χαιρετίζω με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Πυροσβεστικού Σώματος. Διευκρινίζω, το είπε ο κ. Κόης ο Αρχηγός μας, διευκρινίζω πάλι δεν είναι απλή η υποβολή της αιτήσεως και των εγγράφων για την πυρασφάλεια. Διευκρινίζω ότι η διεκπεραίωση, η υπόλοιπη διοικητική διεκπεραίωση  του έργου, ό,τι δηλαδή παρήγετο και συνετελείτο στην Πειραιώς 31, θα συντελείται στους νέους 5 σταθμούς. Δηλαδή αίτηση από τον πολίτη, τον υποδεχόμαστε με ευγένεια, κατανοούμε το θέμα και στη συνέχεια αναλαμβάνουμε δράση για τον έλεγχο και την άδεια της καταλληλότητας από την πλευρά της πυρασφάλειας.

 

Καταλληλότητα στα κέντρα που έχουμε κόσμο σε όλα τα καταστήματα, δηλαδή όπου υπάρχει αρμοδιότητα ή μάλλον υποχρέωση για τον έλεγχο της πυρασφάλειας αλλά πληροφορούμε ότι εκτείνεται αυτός ο έλεγχος και για τις κατοικίες, για τα υπόγεια γκαράζ και για τους άλλους ευπαθείς χώρους σε κατοικίες που δεν έχεις τη δημόσια επικοινωνία, την επικοινωνία με το κοινό.

 

Είναι σημαντικά όπως σημαντικό είναι, όπως σημείωσε και ο Αρχηγός, ότι θα έχουμε και την κλασική λειτουργία και με τα  γραφεία. Αυτής της αποκέντρωσης και με το 199 της εξυπηρέτησης του πολίτη αυτήν την παροχή πληροφοριών, ένα είδος πυροσβεστικού Κ.Ε.Π.

 

Ιδιαιτέρως πρέπει να γίνει ευρεία ενημέρωση του κοινού για τον πρώτο καιρό, να μάθουν τα 5 νέα σημεία, για τον πρώτο καιρό να μην έχουμε ξανά από τον κανόνα της αδράνειας ή της άγνοιας επίσκεψη στην Πειραιώς 31. Γίνεται αυτό αλλά ακόμα πιο δυνατά ότι έχουμε αποκέντρωση στο σύστημα και στις υποθέσεις της πυρασφάλειας σε 5 σημεία αυτό, παρακαλώ και εγώ τα Μέσα Επικοινωνίας για τη διάδοση αυτού του φυλλαδίου για την ενημέρωση του κοινού.

 

Εκμεταλλεύομαι τη στιγμή, μετατίθεμαι σε ένα άλλο θέμα αυτή τη στιγμή για να σας πω εγώ προσπαθώ για το καλό του Πυροσβεστικού Σώματος πολύ συγκεκριμένα σε γραμμές επιδιωκόμενων  θεμάτων. Εκτός από το νομοσχέδιο που συζητείτο τώρα στην Επιτροπή της Βουλής που είναι αναδιάρθρωση, είναι καλό, σφιχτό νομοσχέδιο και επί της κωδικοποιητικής βάσης, δηλαδή τί διατάξεις είχαμε, τί έχουμε και για μια σαφή ευκρινή δομή με σαφήνεια σε κείμενο νόμο του Πυροσβεστικού Σώματος π.χ. μ΄αρέσει πάρα πολύ η αναγωγή και η ευθεία διασύνδεση με τις περιφέρειες, οι περιφέρειες με τις νομαρχίες κ.ο.κ., αυτά είναι εναρμονισμός επειδή θέλουμε συγχρονισμό με συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ξέρετε καλό είναι αυτά να είναι στο κείμενο του νόμου και να είναι στη συνέχεια στην εφαρμογή.

 

Περιφέρεια η Πυροσβεστική στην περιφέρεια της διοικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, στη Νομαρχία κ.ο.κ. Μου άρεσε πάρα πολύ ο εναρμονισμός και η ευθυγράμμιση με το Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία ως δομή στην ιεραρχία  και πολλές άλλες λύσεις που παρετίθεντο εδώ για την πιο εύρυθμη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, πασχίζω εγώ για το καλό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την υλικοτεχνική υποδομή.

 

Μετέχουμε από το ταμείο συνοχής στο εκτεταμένο πρόγραμμα για τα χερσαία μέσα. Είναι ένα πρόγραμμα αν θυμάμαι καλά 40.000.000 ευρώ το οποίο είναι στην τελική φάση για να λειτουργούμε με τη μεγάλη επιτροπή των μεγάλων συμβάσεων για συνεννόηση και το αδιάβλητο και την καθαρότητα της διαδικασίας. Είμαστε στο τελευταίο για την εκταμίευση των πόρων, μάλλον την απορρόφηση των πόρων, που δεν ξέρω αν όλα τα υπουργεία ή άλλοι τομείς ακόμη και του δικού μου Υπουργείου είναι τόσο ευδόκιμοι στο πώς να αντλήσουμε τους πόρους και να προχωρήσουμε σε ένα αποτέλεσμα.

 

Βοηθάω και σε μερικότερα πράγματα π.χ. να πάρω την υπόσχεση από τον Πρωθυπουργό και για τους άλλους πυροσβέστες, για την πρόσληψη άλλων πυροσβεστών του χρόνου. Είμαι υπερήφανος να σας ανακοινώσω και συγχαίρω το Αρχηγείο και τους αναλαμβάνοντας αυτό το ευαίσθητο έργο, είμαι στην ευχάριστη θέση και με υπερηφάνεια να σας ανακοινώσω την επιτυχή, άψογη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πρόσληψη 540 πυροσβεστών.

 

Είναι πολύ χρήσιμο να πω δύο εξηγήσεις. Υποδεχθήκαμε κύριοι αξιωματικοί 16500 νέους ανθρώπους, τους υποδεχθήκαμε με σεβασμό και για τη φιλοδοξία τους και για την αίτηση τους και για τη διάθεσή τους να καταταγούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Έτσι βγήκαν οι αποφάσεις για το αδιάβλητο, αποφάσεις με όρκο, με δέσμευση και με τη συνεπή τήρηση όλων των κανόνων της διαφάνειας, του αδιάβλητου.

 

Είπαμε στα αγωνίσματα θα είμαστε αυστηροί γιατί δε θα μπορούσαμε να κοιμηθούμε όσοι θα διανοούνταν ότι αυτός πέρασε και είναι αδύνατος και έπεσε ύστερα στη φωτιά ή από το στύλο ή από τη στέγη ή δεν ήταν δυνατός να κρατήσει τη μάνικα. Ναι, ήμασταν αυστηροί στα αγωνίσματα γιατί δε θέλαμε τύψεις συνειδήσεως στο μέλλον.

 

Δεύτερον στα γραπτά. Αν ήταν εύκολες οι πολλαπλές ερωτήσεις δε θα είχαμε διαγωνισμό και να απαντούν όλοι. Εάν είχαμε υπερδύσκολες πάλι, δεν έχουμε διαγωνισμό, δεν απαντάει κανένας και τι κάνεις; Έτσι λοιπόν καταλήξαμε σε αυτή τη δυσκολία η οποία σε μια κλίμακα δυσκολίας από το 0 μέχρι το 10 όπως έλεγα και χθες στη βουλή, ας πούμε ότι ήταν – είναι στο 6!

 

Μια δυσκολία λογική που βέβαια τα φροντιστήρια πέσαν έξω που ήθελαν να κάνουν με τα «λυσάρια», προπαρασκευή. Γιατί δεν είναι έτσι η προπαρασκευή, δεν είναι έτσι. Όταν είναι π.χ. θυμάμαι μία ερώτηση που μου έδειξαν ύστερα πώς το λένε το μακρύ δόρυ που εφάρμοσε ο Φίλιππος στη φάλαγγα των Μακεδόνων δόρυ, βέλος και τη λέξη Σάρισα. Πρέπει να το ξέρεις αλλιώς είσαι αλλού. Και άλλες, επειδή υπήρχαν και μερικές δύσκολες που θα πρέπει να ήσουν λιγάκι επιμελής στα μαθηματικά, εντάξει.

 

Έτσι λοιπόν με υπερηφάνεια σας ανακοινώνω το αδιάβλητο. Θα επιδιώξουμε να πάρουμε την υπόσχεση από το Οικονομικό επιτελείο για το διαγωνισμό του χρόνου γιατί ξέρω πολύ καλά τους αριθμούς και να σας πω έτσι για την επικοινωνία κυρίως με τους δημοσιογράφους. Οι αριθμοί είναι σκληροί και αμείλικτοι. Έχουμε  14000 πρόβλεψη οργανικές θέσεις, έχουμε ένα δυναμικό 9.000, που σημαίνει έχουμε ένα έλλειμμα από τη «σούμα» και επίσης έχουμε και τους 5500 εποχικούς που αυτό είναι ένα ειδικό θέμα, τους έχω μιλήσει και θα μιλήσω και στη βουλή, τους θέλουμε, αλλά θέλουμε να δούμε πώς θα περάσουμε τα διόδια του Συντάγματος, των Προεδρικών Διαταγμάτων που υπάρχουν, που έχουν εκδοθεί πριν από 5 χρόνια και όρισαν την 5ετία κ.τ.λ.

 

Για μένα είναι πολύ επαινετή η δική σας στάση των αξιωματικών και πυροσβεστών για τις μάχες που δίνετε. Εφέτος είχαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, εξαιτίας δύο δύσκολων επεισοδίων, μακρών επεισοδίων, της Χαλκιδικής και της Λακωνίας. Εγώ στάθηκα δίπλα σας όχι κατά ηθική υποχρέωση είμαι πολιτικός προϊστάμενος αλλά για την αλήθεια του πράγματος. Ήτανε ειδικές συνθήκες με ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά για το θέμα, εμείς πράξαμε το καθήκον μας και στη Λακωνία και στη Χαλκιδική ως Πυροσβεστικό Σώμα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και με τις δυνατές ελάχιστες απώλειες. Τι σημαίνει δυνατές ελάχιστες απώλειες! Ας το σημειώσουμε αυτό εν συγκρίσει και σε σχέση προς τα προηγούμενα έτη κ.τ.λ. που είχαμε το τραγικό, το δραματικό των ανθρωπίνων απωλειών. Καλά, θα μπούμε στην καινούρια αντιπυρική  περίοδο με τους 540 καινούριους που είναι έτοιμοι με τους κύκλους της εκπαίδευσης το Μάρτιο και ετοιμοπόλεμοι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. Θα παραλάβουμε μέρος σημαντικό ελπίζω από τον επίγειο εξοπλισμό, θα προχωρήσουμε στην υπόθεση της ανανέωσης και ενός νέου τρόπου μισθώσεων για τα εναέρια.

 

Τα κριτήρια είναι τρία και όχι δεκατρία. Επιχειρησιακές ανάγκες 1, οι οποίες θα υπαγορεύονται και εσείς ως επιστήμονες πυροσβέστες θα μου υποδείξετε, υπαγορεύονται από το έδαφος, τις κλιματολογικές συνθήκες και από τις ειδικότερες συνθήκες του τόπου, θάλασσα, λίμνη τί άλλο υπάρχει να εξυπηρετηθεί η λύση των εναερίων μέσων, αλλά και των χερσαίων θα σας πω παρακάτω. 1 επιχειρησιακές ανάγκες, 2 αντιστοίχηση της τεχνολογίας των μοντέλων των εναερίων και των χερσαίων. Αντιστοίχηση προς τις υπηρεσιακές ανάγκες. Τέλος κόστος. Τιμή, τίμημα, τιμολόγιο. Με την συλλογική προσφορά των εργαλείων έτσι λοιπόν πολύ στέρεος είναι ο συλλογισμός για την ανάγκη της ανανέωσης του στόλου του εναερίου και του χερσαίου. Ειδικά για τον εναέριο έχουμε την ασφάλεια της συνεργασίας και των επιλογών των αποφάσεων θα έλεγα από το συνεργαζόμενο Υπουργείο, δηλαδή την Πολεμική Αεροπορία και θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Εγώ θέλω ειδικότερα να σημειώσω το κεφάλαιο της πρόληψης. Είναι το μεγάλο τοπίο και κεφάλαιο της συνεργασίας με τα συναρμόδια  Υπουργεία  τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς ως πρόληψη ορίζουμε και το έχω πει και το επαναλαμβάνω για την επικαιροποίηση του λόγου. Ως πρόληψη ορίζουμε διεύρυνση, ανάπτυξη ενός συστήματος υδατοδεξαμενών. Βλέπετε οι συναρμοδιότητες που προκύπτουν εδώ, υδατοδεξαμενές με φράγματα στις πιο επίκαιρες – ενδιαφέρουσες περιοχές και δεύτερον πρόληψη είναι η οργάνωση των δρόμων προσπελάσεως δηλαδή αγροτικοί δρόμοι μετά κρουνών, αγροτικός δρόμος μόνος του, να γυρίζεις και να γίνεται συνωστισμός με ένα πυροσβεστικό που έρχεται και ένα που πάει δεν είναι λύση. Μετά κρουνών έχεις μεγάλες δυνατότητες όπως ξέρετε. Πρόληψη για τη δική μου σύνοψη σημαίνει συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία, για να καθορίσει η Δασική Υπηρεσία τρόπους παρέμβασης στο δάσος. Πρόληψη σημαίνει συνεργασία με τις Νομαρχίες και τους Δήμους έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε γνώση και αναγνώριση του τοπίου, του ενδιαφέροντος τοπίου και κυρίως η προσοχή μου σε αυτήν την παράγραφο στρέφεται ή αφορά τις δασοπυροσβέσεις, να έχουμε γνώση και αναγνώριση του τοπίου κατά απόλυτο και άψογο, ιδανικό θα έλεγα τρόπο. Τέλος συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία και την Τροχαία ή την Ελληνική Αστυνομία ευρύτερα. Για την φύλαξη των οδών προσπελάσεως προς τα δάση, την Πάρνηθα θα προσπελάσεις από 5 ή 10 ή 6 ή 5 σημεία προσπελάσεως. Φύλαξέ τους με την Αστυνομία, με το Πυροσβεστικό με το Δήμο και τη Νομαρχία και τέλος, τελικά στην πρόληψη υπάγεται, όσο γίνεται αποψίλωση και καθαρισμός και φυσικά πυροπαρατηρητήρια. Αυτές οι σκέψεις είναι σταθερές σκέψεις και πρέπει να συνεννοηθούμε για τις αντίστοιχες αποφάσεις.

 

Ειδική πρόνοια λαμβάνουμε και στη Σύσκεψη στην Κυβερνητική Επιτροπή εχθές και στο Πυροσβεστικό Σώμα με το Επιτελείο για το χειμώνα. Θέλω επειδή είναι τεράστιες οι ευθύνες μας γρήγορα και εγγράφως να αναφέρετε το τί παρατηρείτε και τί βοήθεια θέλετε από τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Ανά ώρα θα απαντάτε τι πράττετε γιατί με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτός ο συντονισμός και όχι στο τηλέφωνο ο αμνήμων ξέχασε τί του είπε, τί του ζήτησε, τί του είπε ή του ανέφερε. Να συστηματοποιηθεί η συνεργασία και ο συντονισμός για τα χιόνια και τις πλημμύρες.

 

Ειδικές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην Ε.Μ.Α.Κ. και νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει, κάθε μήνα που περνάει, το Σώμα γίνεται πιο αξιόμαχο και πιο αποτελεσματικό.

 

Θα μου επιτρέψετε και μία παρένθεση που έχει πολιτικό χρώμα. Ναι! Αποσοβήσαμε μια απειλή, υπεγράφη το εκλογικό επίδομα και για τους πυροσβέστες στο σύνολό τους και στο ύψος του περσινού και το λέω αυτό γιατί εγώ είμαι ευθύς άνθρωπος και πολιτικός γιατί μέχρι προχθές γύριζαν σε όλους τους Σταθμούς τους Πυροσβεστικούς και Αστυνομικά Τμήματα και έλεγαν: ’’ετοιμαστείτε για την εξαίρεση για τους πυροσβέστες. Δεν λαμβάνετε τίποτε, για δε εκείνους που το ελάμβαναν, θα πάρετε μόνο 350 ευρώ’’. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τα ευχάριστα, όπως σας τα ανακοίνωσα.

 

Κλείνω, συγχαίρω για την ανακοίνωση, φροντίστε να είναι λειτουργική και εύρυθμη αυτή η αποκέντρωση και κουραζόμαστε, εγώ που είμαι μαχητής όπως εσείς, κουραζόμαστε από τα μεγαλεπήβολα και κούφια ή τα βαρύγδουπα ενώ χαιρόμαστε με το να προσφέρουμε στον πολίτη και να υπηρετούμε τον πολίτη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έστω και να προσφέρουμε μια σειρά μέτρων που δεν έχουν τίποτα το δοξαστικό και το μεγαλεπήβολο αλλά είναι λύσεις στη βελτίωση της καθημερινότητας. 

Σας ευχαριστώ κύριοι Αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι της δημοσιογραφίας».     

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 27/09/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις