Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200618-09-2006: Βράβευση από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως των Αστυνομικών Υπηρεσιών και των αστυνομικών που συμμετείχαν στις συλλήψεις των Νικολάου...

18-09-2006: Βράβευση από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως των Αστυνομικών Υπηρεσιών και των αστυνομικών που συμμετείχαν στις συλλήψεις των Νικολάου Παλαιοκώστα και Alket RIZAJ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 18/9/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 
 
O Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας βράβευσε σήμερα (18-9-2006) τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και τους αστυνομικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εντοπισμού και σύλληψης των Νικολάου Παλαιοκώστα και Alket RIZAJ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10:30 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
 
Στην τελετή βράβευσης παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, oι Προϊστάμενοι  των Κλάδων Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής και Διοικητικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγοι Γρηγόριος Αναγνώστου και Νικόλαος Μπλάνης αντίστοιχα, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλοι αξιωματικοί.
 
Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν οι Υπηρεσίες:
 
  • Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Το βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης.
  • Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Δρόσος Μπουγούδης.
  • Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Το βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Παναγιώτης Γιαννίκος.
  • Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Ταξίαρχος Θεόδωρος Τρυφέρης.
  • Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής/Ε.Κ.Α.Μ.. Το βραβείο παρέλαβε ο Διοικητής της Ε.Κ.Α.Μ. Αστυνομικός Υποδιευθυντής Στέφανος Κοζυράκης. 
Βραβεύτηκαν επίσης ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Στίγκας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής/Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι Αστυνομικός Διευθυντής Λάμπρος Παππάς, ο Διοικητής της Ε.Κ.Α.Μ. Αστυνομικός Υποδιευθυντής Στέφανος Κοζυράκης, καθώς και το αστυνομικό προσωπικό των Υπηρεσιών αυτών.
 
Στο πλαίσιο της τελετής ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε: « […] Σήμερα δεν είναι μια μέρα αυταρέσκειας. Είναι μια μέρα ηθικής ικανοποίησης για ολόκληρη την Αστυνομία και για την ελληνική κοινωνία. Η αντανάκλαση της ηθικής ικανοποίησης έρχεται ως επιβράβευση οφειλόμενη στα πρόσωπα που έδρασαν. Στους πρωταγωνιστές δυο μεγάλων επιτυχιών. Όπως έλεγε και ο Περικλής -μας το μεταφέρει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο- «για τους λαμπρά πράττοντες έργω και δηλούσθαι τας τιμάς». Αυτό πράττουμε και εμείς ακολουθώντας την παράδοση του ηθικού φέρεσθαι. Αυτό το ηθικό φέρεσθαι είναι η κινητήρια δύναμη της Αστυνομίας. […] Ας το βροντοφωνάξουμε προς την ελληνική κοινωνία που μας δίνει την αμέριστη συμπαράστασή της ότι όλα τα κίνητρα είναι κίνητρα ηθικής και κίνητρα καθήκοντος. Έτσι λοιπόν, προς τους επιχειρήσαντες απευθύνω θερμά συγχαρητήρια γιατί ακριβώς απέδειξαν ότι είναι άνθρωποι της αποστολής, του καθήκοντος και του χρέους και όχι άνθρωποι της αγγαρείας. Η αγγαρεία δεν φέρνει αποτελέσματα. Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ από βάθους καρδίας. 
 
Έχω τρεις παρατηρήσεις επί του επιτελικού και επιχειρησιακού μέρους. […] Τρία χαρακτηριστικά διέπουν τις δύο επιχειρήσεις. Η μεθοδικότητα, η επιστημοσύνη και ο σχεδιασμός.
 
[…] για να δούμε τι λείπει για τα 16 χρόνια που διέφευγε ο Παλαιοκώστας. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό RIZAJ. Και καταλήξαμε σε έναν σχεδιασμό με την επιστήμη, με την μεθοδικότητα, με το συγκριτικό δίκαιο, με την πείρα της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρώτο λοιπόν, μεθοδικότητα και επαγγελματισμός.
 
Δεύτερον, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως και να αφιερώσω στους επιχειρήσαντες αξιωματικούς, είναι να μην μείνουμε κολλημένοι στα εργαστήρια, αλλά να πάμε στο επιχειρείν. Και αυτό επράξαμε. Το επιχειρείν αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στο ύφος και την αντεγκληματική πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα. 
 
Το τρίτο χαρακτηριστικό αποδίδει όλη την ευγένεια αυτού του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας αντίστοιχη προς την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τρίτο στοιχείο είναι η ασφαλής σύλληψη. […] Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να κρατήσουμε αυτή την ποιότητα στην καταδίωξη. Ποτέ ο καταδιωκόμενος δεν είναι στα μάτια του επιχειρούντος αξιωματικού και οπλίτη της Ελληνικής Αστυνομίας ’’θήραμα’’Είναι ένας παραβάτης του Νόμου. Εμείς είμαστε άνθρωποι του Νόμου, εφαρμόζουμε το επίταγμα, αυτό που επιτάσσει ο Νόμος χωρίς μνησικακία, χωρίς μισαλλοδοξία. Με τέτοια ψυχραιμία και εφάνηκε και στις δύο περιπτώσεις.
 
[…] Η λογική των γεγονότων με υποχρεώνει να σας εκφράσω τον απέραντο θαυμασμό μου. Μάλιστα οι δύο επιχειρήσεις αποτελούν μια σύνθεση στο ενεργείν της Αστυνομίας […]. Η μια επιχείρηση είναι των ειδικών αποστολών και επιχειρήσεων (ενν. σύλληψη RIZAJ) […] και η δεύτερη επιχείρηση είναι η Ασφάλεια της Επαρχιακής, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βοιωτίας (ενν. σύλληψη Παλαιοκώστα). Έτσι λοιπόν δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα. Επιτελείο, σχεδιασμός, επιστήμη και ύστερα ειδικές δράσεις
 
Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Σας συγχαίρω, είμαστε υπερήφανοι και για τους Αξιωματικούς και για τους οπλίτες, για την δράση και τα αποτελέσματά τους. Σημειώνω και εγώ, αξιοποιώντας την ειδική παρατήρηση του Αρχηγού, ότι επιτυχίες έρχονται και άλλες. Και έρχονται και άλλες, ως προϊόν αυτής της μεθοδικότητας και αυτού του φρονήματος για το επιχειρείν που υπάρχει στην Αστυνομία σήμερα.».
 
Αναφερόμενος στην υπόθεση εξιχνίασης ένοπλης ληστείας στη Λάρισα την  15-9-2006 ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως επεσήμανε: «Ειδική αναφορά κάνω για την τελευταία επιτυχία, μετά από εσάς, την τελευταία επιτυχία Λάρισας και Θεσσαλονίκης για τη σύγκρουση και σύλληψη των δύο σοβαρών κακοποιών. Ο ένας, ο Κατηφίδης, είναι κακοποιός σε πρώτο επίπεδο και ο άλλος, ο Μακρυγιάννης ο οποίος διαφεύγει, για λίγο θα διαφεύγει. […]    Οι εκκρεμότητες όλες είναι στο σημειωματάριο. […] Στους Αξιωματικούς, μια απαίτηση, όχι από εμένα, από την ελληνική κοινωνία, να μην έχουμε εγκληματολογικές εκκρεμότητες. Και η απαίτηση δεν έχει την έννοια της βιασύνης. Απαίτηση μεν, υπομονή και μέθοδος δε».
 
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχάρη τους βραβευθέντες δηλώνοντας: «Οι επιχειρήσεις αυτές αντανακλούν σε όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πρόσωπο των βραβευομένων βραβεύεται η Ελληνική Αστυνομία. Βραβεύονται οι συνάδελφοί μας που κατά το παρελθόν έκαναν μεγάλο αγώνα σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του δεύτερου κακοποιού (ενν. Νικόλαο Παλαιοκώστα). Τους ενθυμούμεθα διότι αγωνίστηκαν, κρύωσαν, ίδρωσαν, στενοχωρήθηκαν, όμως η τύχη και ο καλός σχεδιασμός μας επεφύλαξαν να έχουμε την σύλληψη και των δύο. […] Θέλω να πιστεύω ότι το παράδειγμα των συναδέλφων […] θα βρει ανταπόκριση και μίμηση σε όλο το αστυνομικό προσωπικό της Χώρας. Οι επιτυχίες τις οποίες πραγματοποιούμε αυτό τον καιρό […] είναι αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού, τον οποίο σχεδιασμό υλοποιούν με πιστότητα όλες οι υπηρεσίες με τις δυνάμεις που διαθέτουν. Έχουμε συνέχεια και θα περιμένετε και εκπλήξεις […]».
  
Ο κ. Αρχηγός τόνισε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο Νόμος για τις ηθικές αμοιβές του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που βραβεύτηκε. Υπογράμμισε, τέλος, ότι το ποσό της επικήρυξης που αφορά τη σύλληψη του Νικολάου Παλαιοκώστα δεν θα το εισπράξει κανείς, εφόσον η Ελληνική Αστυνομία προέβη στη σύλληψή του χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένης πληροφορίας προερχόμενης από ιδιώτη, αλλά βάσει οργανωμένου σχεδίου δράσης που είχε καταρτιστεί.
 
Κλείνοντας την τελετή, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κάλεσε στο βήμα τους Αστυνομικούς Διευθυντές Νικόλαο Στίγκα και Λάμπρο Παππά, προκειμένου να περιγράψουν την εμπειρία τους ως Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών τους κατά τις επιχειρήσεις σύλληψης των Νικολάου Παλαιοκώστα και Alket RIZAJ αντίστοιχα. 

  
 
     
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις