Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200610-10-2006: Παρουσίαση του προγράμματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για την αναβάθμιση και βελτίωση της εκπαίδευσης του Αστυνομικού Προσωπικού

10-10-2006: Παρουσίαση του προγράμματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για την αναβάθμιση και βελτίωση της εκπαίδευσης του Αστυνομικού Προσωπικού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 10/10/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (10-10-2006) η παρουσίαση του προγράμματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Θρακομακεδόνων 101 Αχαρνές), εν όψει της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής περιόδου (2006-2007).

 

Στόχος του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, αποτελεί η αναβάθμιση και η βελτίωση της εκπαίδευσης του Αστυνομικού Προσωπικού.

 

Την προβολή του προγράμματος τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας.

 

Στην προβολή του προγράμματος παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπυρίδων Στριφτός, ο Δήμαρχος Θρακομακεδόνων  κ. Ευθύμιος Οικονόμου, πανεπιστημιακοί καθηγητές της Αστυνομικής Ακαδημίας, εκπρόσωποι ομίλων Φίλων της Αστυνομίας, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Παρέστησαν επίσης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κιούλος, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγοι Στέφανος Σκότης, Νικόλαος Μπλάνης και Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Λεωνίδας Πολύδωρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων Υποστράτηγος Φώτιος Ρήγας, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ταξίαρχος Χρήστος Μακρής, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Αστυνομικών.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας αμέσως μετά την παρουσίαση, δήλωσε:

 

«Συγχαίρω Αρχηγό, Υπαρχηγό, Επιτελάρχη, Επιθεωρητές, Στρατηγούς και τους συντελεστές από την Ακαδημία για την κατάρτιση αυτού του εκσυγχρονιστικού προγράμματος σπουδών. Έχω τέσσερις παρατηρήσεις να εισφέρω.

 

Πρώτη: Όταν μετέχω στο Συμβούλιο Υπουργών ομολόγων μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνω συγχαρητήρια για το επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαστε πολύ ψηλά στα κεφάλαια του trafficking και της τρομοκρατίας. Εξουδετερώνουμε, αποκρούουμε το trafficking, δηλαδή την εμπορία ανθρώπων και ανθρωπίνων μελών και την τρομοκρατία.

 

Η δεύτερη είναι ότι αυτό το πρόγραμμα σπουδών δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα προγράμματα σπουδών των Ακαδημιών Αστυνομίας, Αμερικής και Ευρώπης στα ανώτατα δυνατά επίπεδα.

 

[…] Τρίτη: ?μα δεν ξέρει κανείς κομπιούτερ είναι σήμερα αναλφάβητος. Είναι ζωτικό εργαλείο. Το ίδιο παιδιά μου και για τις ξένες γλώσσες. Δεν νοείται αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς μία ή δύο ξένες γλώσσες. Εννοούμε άψογα και fluently που λέμε. […] ?λλα γνωστικά αντικείμενα σαν αυτά που εξετέθησαν είναι το αλφαβητάρι του σύγχρονου Ακαδημαϊκού εξοπλισμού του αξιωματικού. Συνειδητοποιήστε το, καταρτίστε το.

 

Θέλω ιδιαιτέρως να συγχαρώ τους συντάκτες του προγράμματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για την μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο καθώς και για την στρατιωτική εκπαίδευση, γιατί αυτό είναι πρωτοπορία. […] Παραλίγο να ολισθήσουμε στην παραγωγή κάποιων γραφειοκρατών. Δεν είναι έτσι. Ιδιαιτέρως συγχαίρω αυτή την πτυχή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Τελευταία παρατήρησή μου και ζητώ κύριοι της εκπαίδευσης της Αστυνομίας να τη λάβετε σοβαρά υπόψη. Έχουμε δύο τεράστιους όγκους επικοινωνίας η Αστυνομία με τον πολίτη -είναι η Τροχαία και το Αστυνομικό Τμήμα. Μιλούμε πλέον για τον τρόπο συμπεριφοράς. […] Δεν επιτρέπονται αυτοσχεδιασμοί.

Σας ζητώ ειδικώς να είναι με συστηματικό τρόπο και επιστημονική ακρίβεια ο τρόπος επικοινωνίας. […] Θα είσαι συγκεκριμένος, ευκρινής, σαφής και ευγενής, αλλά στα όρια. Τροχαία: Προσέγγιση του οδηγού για να δώσεις κλήση. Είναι μάθημα. Δεν θα πάμε με τη φαντασία του κάθε αξιωματικού, του κάθε υπαλλήλου.

 

[…] Καταλήγω με τη διατύπωση των συγχαρητηρίων μου για την προσομοίωση του Αστυνομικού Τμήματος. […] Πώς έρχεται ο πολίτης, πώς τον υποδέχεστε, πώς μετάγετε τον κακοποιό, πώς κρατείτε και κλείετε τον κακοποιό, τα πάντα.

 

Αυτές είναι οι σκέψεις μου, υπεγράμμισα ή εμάκρυνα την παράγραφο της συμπεριφοράς. […] Και πάλι τις ευχές μου προς τους Δοκίμους Αξιωματικούς».

 

Τα βασικά σημεία του αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχο Βασίλειο Μωϋσή, είναι τα εξής: 

 • Μετεγκατάσταση των Σχολών.
 • Ίδρυση Πρότυπων Εκπαιδευτικών Αστυνομικών Τμημάτων.
 • Καθιέρωση για πρώτη φορά, ως υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, της εκμάθησης οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.
 • Αναβάθμιση του μαθήματος της πληροφορικής.
 • Οργάνωση και υλοποίηση πρακτικών ασκήσεων προσομοίωσης.
 • Αναβάθμιση Προγράμματος Βασικής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης.
 • Αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.
 • Αναβάθμιση του συστήματος εκμάθησης ξένων γλωσσών.
 • Ίδρυση του 3ου Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Εκπαιδεύσεων και Τμήματος CEPOL (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία).
 • Αναμόρφωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης στα Τμήματα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης: Επιτελών Στελεχών και Ανθυπαστυνόμων.
 • Φοίτηση στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας υπηκόων ξένων χωρών.

Η συνεχής αναβάθμιση και βελτίωση της Αστυνομικής εκπαίδευσης, η οποία  υλοποιείται από την Αστυνομική Ακαδημία, είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και εξειδικευμένης μελέτης του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αναβάθμιση αυτή αφορά τόσο το βασικό, όσο και τα λοιπά επίπεδα της εκπαίδευσης, με στόχο την εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση. 

 

 

    
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

1.jpg
2.JPG
3.JPG
5.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις