Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Αύγουστος 200623-08-2006: Ανακοίνωση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» για την υπόθεση...

23-08-2006: Ανακοίνωση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» για την υπόθεση εξαφάνισης στη Βέροια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 23/08/2006

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

  
 
Σχετικά με τα όσα ανεγράφησαν σε προχθεσινό (της 21ης Αυγούστου) δημοσίευμα του περιοδικού «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» που υπογράφει ο κ. Γιάννης Ντάσκας για την υπόθεση εξαφάνισης του Αλεξ στη Βέροια, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας υπογράμμισε τα ακόλουθα:
 

1. Η προανακριτική διαδικασία έχει ήδη περαιωθεί και επί τη βάσει των στοιχείων που περιέχονται σ’ αυτήν,  έχουν ασκηθεί σχετικές ποινικές  διώξεις από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Η προανάκριση της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να διακριθεί χρονικά σε τρία στάδια: Το πρώτο ξεκινά στις 3-2-2006 (ημερομηνία εξαφάνισης του ανηλίκου) και ολοκληρώνεται με την υποβολή της σχετικής δικογραφίας στον Εισαγγελέα για πρώτη φορά (9-6-2006), με την εντολή να συνεχιστεί η έρευνα και η προκαταρκτική εξέταση για όσο χρόνο ερευνάται η δικογραφία. Σε αυτό το πρώτο στάδιο η δικογραφία της Ελληνικής Αστυνομίας περιλαμβάνει 211 μαρτυρικές καταθέσεις (ένορκες, ανωμοτί, με διερμηνέα κ.α.) και 146 έγγραφα σε Αστυνομικές Υπηρεσίες, INTERPOL, Μ.Κ.Ο., πιστωτικά ιδρύματα, διπλωματικές Αρχές, νοσηλευτικά ιδρύματα, Δήμους, Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.λπ. που αφορούν την άρση απορρήτων, την παροχή πληροφοριών, τη διενέργεια ερευνών και τα αποτελέσματα αυτών. Στο στάδιο αυτό πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές για την αναζήτηση συγκεκριμένων ιχνών του εξαφανισθέντος τόσο σε ακατοίκητο κτίριο όσο και στο χώρο που αρχικά υπεδείχθη από τους ανήλικους, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας ξεκινά με την επιστροφή της δικογραφίας από την Εισαγγελία στην Αστυνομία (13-6-2006) με την εντολή της διενέργειας ψυχολογικής – ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης των εμπλεκόμενων ανηλίκων από ειδικούς επιστήμονες και ολοκληρώνεται με την επανυποβολή αυτής για δεύτερη φορά (25-7-2006), συμπληρωμένης επιπλέον με 147 μαρτυρικές καταθέσεις και 116 έγγραφα σε διάφορες Υπηρεσίες, φορείς κ.α.. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ερευνήθηκε συστηματικά ο ποταμός Τριπόταμος (Μπαρμπούτα), με αρνητικό αποτέλεσμα.
 
Μετά την οριστική υποβολή της δικογραφίας, οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών συνεχίζονται, υπό την καθοδήγηση πάντα των Εισαγγελικών Αρχών, με συνέπεια και επιμονή μέχρι να εντοπιστούν συγκεκριμένα ίχνη του εξαφανισθέντος και στοιχεία που να υποστηρίζουν το έργο των Εισαγγελικών και Ανακριτικών Αρχών στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ενδεικτικά, ύστερα από παραγγελίες του αρμόδιου Εισαγγελέα για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση η οποία είναι σε εξέλιξη, έχουν ληφθεί επιπλέον 7 μαρτυρικές καταθέσεις και απεστάλησαν άλλα 25 έγγραφα σε διάφορες Υπηρεσίες.
 

2.Η συνεργασία των Αστυνομικών Αρχών με τις Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές χαρακτηρίζεται από απόλυτη εναρμόνιση των συννόμων ενεργειών και από πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

3.Παρακολουθούμε τα πράγματα (χωρίς να δαιμονολογούμε) για την εκδοχή της αυτεπάγγελτης παρεμβάσεως της Αστυνομίας στο ενδεχόμενο της παιδεραστίας. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε μια έγκληση που θα υποχρέωνε τις Αστυνομικές Αρχές να ενεργήσουν τα νόμιμα.

Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά ότι στην υπόθεση του ?λεξ δεν είμαστε αδιάφοροι ή απαθείς. Απλά ψύχραιμοι είμαστε. Εξετάζουμε σχολαστικά με μεθοδικότητα, εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και επαγγελματισμό κάθε στοιχείο, κάθε λεπτομέρεια και φυσικά κάθε πρόσωπο εμπλεκόμενο καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση.
 
 
 
 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις