Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Αύγουστος 200622-08-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως χαιρέτησε τη συνάντηση των Αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Κυπριακής Αστυνομίας

22-08-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως χαιρέτησε τη συνάντηση των Αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Κυπριακής Αστυνομίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 22/08/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας χαιρέτησε τη συνάντηση των Αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Κυπριακής Αστυνομίας η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (22-08-2006) στις 09:30 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

 

Στο χαιρετισμό του ο κ. Πολύδωρας μεταξύ των άλλων δήλωσε:«Σας καλωσορίζουμε μαζί με τους Αξιωματικούς, τους Επιτελείς σας, τους άξιους συνεργάτες σας. Σας καλωσορίζουμε σε αυτή τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Έχω τρεις παρατηρήσεις να σας αφιερώσω.

 

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι δεσμοί αίματος, συγγένειας αλλά ήθους και αρχών είναι ακατάλυτη μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. […]

 

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι εδώ θα έχετε ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, πολιτικών για την υπαγωγή των δυνάμεών μας στο διεθνές σύστημα Αστυνομικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του κακού. Το κακό προσλαμβάνει όπως ξέρετε τις νέες μορφές του όπως είναι το γνωστό πεντάπτυχο: της τρομοκρατίας, των ασύμμετρων απειλών, του trafficking για τις ανθρώπινες οντότητες και τα ανθρώπινα μέλη, τα ναρκωτικά και την παράνομη διακίνηση όπλων. Σε αυτά όλα να προστεθεί και το αυτοτελές κεφάλαιο της λαθρομετανάστευσης και της μετακίνησης των πληθυσμών. Αυτά θα τα επεξεργαστείτε με επιστημονική ευθύνη. Εμπιστεύομαι τους δικούς μας δηλαδή τους Έλληνες ή τους Ελλαδίτες Αξιωματικούς. […]

 

Η τρίτη παρατήρηση στρέφεται περισσότερο προς τους δικούς μου. Να αντλήσετε από τους άξιους Κυπρίους αδερφούς μας, και έτσι έχει αξία η έννοια της ανταλλαγής γνωμών, πολιτικές θέσεις και απόψεις. Τους εμπιστεύομαι γιατί είναι πολύ άξιοι Αστυνόμοι. […]Με αυτές τις σκέψεις σας υποδέχομαι θερμά, σας εμπιστευόμαστε, σας καλωσορίζουμε και εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτή τη συνάντηση εργασίας που έχετε σήμερα με την Ελληνική Αστυνομία. Ευχαριστώ».

 

H συνάντηση των δυο Αντιπροσωπειών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Αστυνομίας στην Χώρα μας (21/08 έως 25/08/2006).

 

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αναστάσιο Δημοσχάκη, τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Στυλιανό Σύρο, τον Προϊστάμενο Επιτελείου Αντιστράτηγο Ευστράτιο Κυριακάκη, τον Προϊστάμενο Κλάδου Οικονομοτεχνικών & Πληροφορικής, Υποστράτηγο Γρηγόριο Αναγνώστου, τον Προϊστάμενο Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης, Υποστράτηγο Στέφανο Σκότη, τον Προϊστάμενο Κλάδου Διοικητικού, Υποστράτηγο Νικόλαο Μπλάνη, τον Δ/ντή της Δ-νσης Χειρισμού Κρίσεων Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Γαλιάτσο, τον Δ/ντή Δ-νσης Διεθνούς Αστυν. Συνεργασίας, Ταξίαρχο Βασίλειο Κωνσταντόπουλο, την Αστυνόμο Α΄ κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, της Δ-νσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας  και την Αστυνόμο Β΄ κα. Κων/να Σμυρλή, ως εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

 

Αντίστοιχα η Κυπριακή Αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας κ. Χαράλαμπο Κουλέντη, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου Ανώτερο Αστυνόμο κ. Ανδρέα Νικολαϊδη,  τον Διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Αστυνόμο Α΄ κ. Χαρίτων Γιάγκο, τον υπεύθυνο Γραφ. Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Συνεργασίας και Ανώτερο Υπαστυνόμο κ. Μάριο Χριστοφίδη, τον εκπρόσωπο του Γραφείου Αρχηγού Αστυνομίας της Κύπρου Υπαστυνόμο κ. Μιχάλη Κατσουνώτο, την υπεύθυνη του Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Υπαστυνόμο κα. Χρυστάλλα Δημητρίου.

 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τις στενές και αδελφικές σχέσεις που υπάρχουν σε όλους τους τομείς, εξέφρασαν την επιθυμία και την ετοιμότητα τους για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα της αρμοδιότητας τους, και αλληλοενημερώθηκαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στους τομείς των Αρχηγείων τους.

 

Επίσης έγινε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της προαναφερθείσας Συμφωνίας και διαπιστώθηκε ότι οι στόχοι που τέθηκαν υλοποιούνται ικανοποιητικά.

Επιθυμώντας την περαιτέρω ενδυνάμωση των φιλικών δεσμών και σχέσεων μεταξύ τους και της συνεργασίας σε θέματα αρμοδιότητάς τους, οι κ.κ Αρχηγοί υπέγραψαν από κοινού Μνημόνιο Επίσημων Συνομιλιών όπου μεταξύ των άλλων  επικεντρώνεται στα παρακάτω σημεία:

 • Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
 • Σχέδιο Επιχειρησιακής Ασκησης στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, με την   κωδική ονομασία «ΙΛΑΕΙΡΑ». 
 • Έκδοση Διαβατηρίων από την Ελληνική Αστυνομία.
 • Εκπαίδευση αστυνομικού προσωπικού των δύο Αστυνομικών Σωμάτων.
 • Ανταλλαγή Κοινωνικών Επισκέψεων.
 • Ορισμός Αξιωματικών Επαφής μεταξύ επιχειρησιακών Υπηρεσιών, για άμεση και αποτελεσματικότερη συνεργασία (Αεροδρόμια, Υπηρεσίες : Δίωξης Ναρκωτικών, οργανωμένου εγκλήματος κ.λ.π),
 • Συναντήσεις εμπειρογνωμόνων κατ΄ αντικείμενο για καθορισμό δράσεων και υλοποίησης επί των προταθέντων.
 • Υποβολή από κοινού αιτήσεων για χρηματοδότηση δράσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 • Εξέταση προοπτικής συνομολόγησης νέας «Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας» για ανταλλαγή Αστυνομικών Συνδέσμων, σύμφωνα με τη Σύμβαση ΣΕΝΓΚΕΝ.
 • Εξέταση προοπτικής αξιοποίησης των Αξιωματικών Συνδέσμων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας από την Κυπριακή Αστυνομία για θέματα Κυπριακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την Απόφαση 2003/170 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

 

Στο τέλος των συνομιλιών ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ενημέρωσε τον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας και του Επιτελείς του για τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται και αυτές που επιχειρείται να υλοποιηθούν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως στο άμεσο μέλλον όπως: η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το κτιριολογικό πρόγραμμα, το εξοπλιστικό πρόγραμμα –εφοδιασμός των Υπηρεσιών με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η ομογενοποίηση – βαθμολόγιο και λοιπά αιτήματα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, το Πειθαρχικό Δίκαιο, το διάταγμα για τις μεταθέσεις του προσωπικού, τη βία στα γήπεδα, την αναβάθμιση της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας μέσα από τους Αστυνομικούς Συνδέσμους σε πρωτεύουσες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες Ελληνικού Αστυνομικού ενδιαφέροντος, οι πρωτοποριακές δράσεις γύρω από τη λαθρομετανάστευση, την εγκληματικότητα, καθημερινότητα του πολίτη, πεζή αστυνόμευση, εποχούμενη αστυνόμευση με δίκυκλα μικρού κυβισμού, κινητούς Αστυνομικούς Σταθμούς κ.α.           

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης το πρόγραμμα των δυο αντιπροσωπειών περιελάμβανε ξενάγηση και ενημέρωση σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν :

 • το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
 • τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
 • τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
 • την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
 • τη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης Αττικής, καθώς και
 • την Αστυνομική Ακαδημία.

 

 

    
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις