Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Αύγουστος 200622-08-2006: Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι δυνάμεις και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας καθ´ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς

22-08-2006: Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι δυνάμεις και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας καθ´ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 22/8/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Σε πλήρη ανάπτυξη και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τέθηκαν οι δυνάμεις και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Πολύχρονο Χαλκιδικής.

Ειδικότερα:

1. Σε όλη την περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής η Ελληνική Αστυνομία:
•Διέθεσε αρχικά 20 οχήματα (περιπολικά τροχαίας και τάξης, ασφαλείας, Ο.Π.Κ.Ε. και των Τ.Σ.Φ.) και 120 άτομα από την Α.Δ. Χαλκιδικής και 3 οχήματα, 3 δίκυκλα και μία (1) ΔΙΜΕΤ με 40 περίπου άτομα από τη Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης.
•Οι δυνάμεις αυτές ενισχύθηκαν με 2 οχήματα, 12 δίκυκλα και 5 Ο.Π.Κ.Ε με 70 περίπου άτομα από τη Γ.Α.Δ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και με 10 οχήματα από το Τ.Σ.Φ. Χαλκιδικής και 8 οχήματα από την υπόλοιπη Α.Δ. Χαλκιδικής.

2.Η Ελληνική Αστυνομία, υπό τον γενικό συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Ένοπλες Δυνάμεις, Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κ.λπ.) για τη διαχείριση της κατάστασης, συμμετέχοντας με εκπροσώπους της στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο.

3.Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν συνεχή παρουσία και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς συνέβαλαν ουσιαστικά:
•στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ανάγκης (πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρα, ασθενοφόρα κ.α.), καθώς και τον απεγκλωβισμό ακινητοποιημένων αυτοκινήτων, μεριμνώντας ώστε να παραμένουν οι δρόμοι ανοιχτοί,
•στην προστασία των περιουσιών των ενοίκων που εγκατέλειψαν τις οικίες τους, καθώς και
•στην απομάκρυνση των ιδιωτών από τον τόπο της πυρκαγιάς και στην εκκένωση περιοχών (π.χ. παιδικών κατασκηνώσεων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία (1) Ο.Π.Κ.Ε. Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τους υπευθύνους των παιδικών κατασκηνώσεων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΓΛΑΡΟΣ, ΓΙΟΥΠΙ ΚΑΙ ΞΕΝΙΑ, απομάκρυνε 580 περίπου παιδιά που φιλοξενούντο σε αυτές, κινούμενη ως προπομπός στα λεωφορεία των κατασκηνώσεων.

4.Διατέθηκαν επίσης οκτώ (8) λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεταφορά 200 περίπου ιδιωτών από Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι και Παλιούρι σε Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, καθώς και στο Κέντρο Υποδοχής που είχε οργανωθεί στα Ν. Μουδανιά.

5.Στο έργο των επίγειων δυνάμεων συνέβαλε η εναέρια επιτήρηση από ένα (1) ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

6.Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής οργανώθηκε άμεσα τηλεφωνικό κέντρο με ξενόγλωσσο προσωπικό, για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των τουριστών που βρέθηκαν στην περιοχή.

7.Στον Αστυνομικό Σταθμό Πολυχρόνου έχει συσταθεί ειδικό συνεργείο για την καταγραφή των υλικών ζημιών που αναφέρονται από τους πολίτες.

Μέχρι στιγμής μεταφέρθηκαν στο Γ.Ν.Ν. Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, καθώς και στα Κέντρα Υγείας Κασσανδρείας, Αγ. Νικολάου και Ν. Μουδανιών συνολικά 54 άτομα (7 με εγκαύματα Α΄ κα Β΄ βαθμού, 42 με αναπνευστικά προβλήματα, 2 με καρδιολογικά προβλήματα, 3 ελαφρά τραυματισθέντες από τροχαία ατυχήματα). Από αυτούς, οι οκτώ (8) νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γ.Ν.Ν. Χαλκιδικής (5 με εγκαύματα, 2 με καρδιολογικά προβλήματα και μία έγκυος με αναπνευστικά προβλήματα), ένα βρέφος 8 ημερών με αναπνευστικά προβλήματα διακομισθεί στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ οι υπόλοιποι απεχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η αυξημένη ετοιμότητα των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα παραμείνει, ιδιαίτερα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω πυρκαγιάς, για τη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας, την προστασία των περιουσιών των πολιτών, καθώς και την παροχή βοήθειας και συνδρομής σε πολίτες.

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις