Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούλιος 200618-07-2006: Απάντηση του Βύρωνα Πολύδωρα στην Ανοιχτή Επιστολή του Βασίλη Σκουρή, στο ΕΘΝΟΣ της 18ης Ιουλίου 2ΟΟ6

18-07-2006: Απάντηση του Βύρωνα Πολύδωρα στην Ανοιχτή Επιστολή του Βασίλη Σκουρή, στο ΕΘΝΟΣ της 18ης Ιουλίου 2ΟΟ6

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
 

Αθήνα, 18/7/2006

 

Αγαπητέ κύριε Β. Σκουρή,

Η υπόθεση της Βέροιας, του μικρού Αλεξ, ασφαλώς και στενοχωρεί και ταλανίζει όλους μας (πολιτική και φυσική ηγεσία του ΥΔΤ, αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς, όλους μας) από την πρώτη στιγμή και σε κάθε στιγμή του δράματος.

Δεν είμαστε αδιάφοροι ή απαθείς. Απλά ψύχραιμοι είμαστε.

Στις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σας ειδικότερα, αντιπαρατηρώ :
1.   Ιστορικώς, πάντοτε τα εγκλήματα με ειδικά χαρακτηριστικά είλκαν την προσοχή της κοινής γνώμης και εγίνοντο πρωτοσέλιδα (προκειμένου περί του εντύπου λόγου). Αυτό είναι τοις πάσι γνωστό και σ` αυτό έγκειται η σταθερή αξία του αστυνομικού ρεπορτάζ. Προκειμένου δε περί του ηλεκτρονικού τύπου, της παντοδύναμης δηλαδή τηλεόρασης, τα πράγματα ως προς την προσέλκυση του   ενδιαφέροντος  της  κοινής  γνώμης εντείνονται. Με αναβάθμιση της ταχύτητας κυκλοφορίας της είδησης, του εύρους των δεκτών της πληροφορίας και της «έγχρωμης προβολής» του γεγονότος. Κίνδυνος τότε ελλοχεύει, το θέμα να ολισθήσει σε…«σαπουνόπερα» όπως λέτε και συμφωνώ μαζί σας.

2.   Πρέπει να αποκρούσω την εκδοχή ότι «οι τοπικοί μου άρχοντες» – προφανώς υπαινίσσεσθε ειρωνικά τον praetor urbanus, όπως ελέγετο στην αρχαία Ρώμη ο πρώτος αστυνόμος και έτσι κατεγράφετο στην παγκόσμια ιστορία της Αστυνομίας (είναι κακό άραγε που το υπενθύμισα;) – κάλεσαν τα κανάλια. Δεν είχαν άλλωστε κανένα λόγο ή συμφέρον προς τούτο. Πρέπει να δεχθούμε την ανεξαρτησία, την «ελευθεροτυπία» και την αυτενέργεια της τηλεοπτικής διαδικασίας. Είναι όρος της ανοιχτής, δημοκρατικής κοινωνίας. Όρος που τηρείται χωρίς εκπτώσεις, πλην των περιπτώσεων εθνικού και υψηλού δημοσίου συμφέροντος ή κινδύνου.

3.  Το ίδιο έντονα πρέπει να μην δεχθώ την εκδοχή ότι ενδεχομένως να άσκησε έστω  την ελάχιστη αρνητική  επιρροή στην έρευνα και  στις   εν γένει προσπάθειες της Αστυνομίας το γεγονός ότι ο μικρός Αλεξ δεν είχε Έλληνα πατέρα και τα λοιπά παράδοξα που αναντίστοιχα προς το επίπεδο σκέψης και γραφής σας αναφέρετε. Όχι, χίλιες φορές όχι. Εργαζόμαστε απροκατάληπτα και απροσωπόληπτα πάνω σ` αυτήν την τόσο ευαίσθητη υπόθεση. Η ισοτιμία και η ισονομία είναι απόλυτες αξίες και δημοκρατικές κατακτήσεις στην Ελλάδα. Δεν συζητούνται, δεν διαπραγματεύονται.

4. Τέλος, για την βραδύτητα των ερευνητικών και δικονομικών (προανακριτικών) πράξεων μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ευθύνονται οι υπηρεσίες. Πολλοί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, αστυφύλακες, ειδικοί (όλων των σχετικών ειδικοτήτων) ασχολούνται επί 24ώρου βάσεως με την υπόθεση. Εξετάζουν σχολαστικά με μεθοδικότητα, επιστημοσύνη και επαγγελματισμό κάθε στοιχείο, κάθε λεπτομέρεια και φυσικά κάθε πρόσωπο εμπλεκόμενο καθ` οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση. Σημειώνουμε ότι στην δύσκολη ούτως ή άλλως υπόθεση βαρύνει η πρόσθετη και στατιστικά ασυνήθης συνθήκη της εμπλοκής παιδιών ως υπόπτων, πράγμα που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και ειδικούς χειρισμούς. Ακόμη, επί της παρατηρήσεώς σας για τον διορισμό παιδοψυχολόγων στα σχολεία, είμαι σύμφωνος υπό τον όρο ότι δεν θα εννοήσουμε αυτή την ειδικότητα ως πανάκεια όλων των ασθενειών. Τα κοινωνικά φαινόμενα είναι από την φύση τους σύνθετα και κατάγονται από ακόμη πιο σύνθετες αιτίες.

Σαν συμπέρασμα : Ζητώ ψυχραιμία από όλους. Η αστυνομία είναι ψύχραιμη και δυνατή. Εγώ δεν συγχέω τους ρόλους. Είμαι πολιτικός προϊστάμενος σ` ένα αξιόμαχο σύνολο αξιόπιστων και ικανών επαγγελματιών. Τους εμπιστεύομαι. Δεν τους υποκαθιστώ. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και αυτή χωρίς καμμία αμφιβολία θα λυθεί.

Με ειλικρινή εκτίμηση
Βύρων Γ. Πολύδωρας
Υπουργός Δημοσίας Τάξεως

 

Τελευταίες Αναρτήσεις