Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Αύγουστος 200603-08-2006: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Ούγγρο ομόλογό του

03-08-2006: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Ούγγρο ομόλογό του

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 03/08/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ευρισκόμενος στην Ουγγαρία για ιδιωτική επίσκεψη, συναντήθηκε σήμερα (03-08-2006) στη Βουδαπέστη με τον ομόλογό του Αρχηγό της Ουγγρικής Αστυνομίας κ. BENE Laslo, παρουσία του Διευθυντού της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Ουγγρικής Αστυνομίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ειδικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών, της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων καθώς και άλλων σοβαρών μορφών εγκληματικότητας (εμπορία όπλων, οικονομικά εγκλήματα κ.λ.π.).

 

Ο κ. Δημοσχάκης μετέφερε στον Αρχηγό της Ουγγρικής Αστυνομίας τους χαιρετισμούς και τη διαβεβαίωση εκτίμησης του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουγγαρίας και ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εκπόνηση σχεδίου για τη διοργάνωση μεγάλης επιχειρησιακής άσκησης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων και παροχής υποστηρικτικής συνδρομής θυμάτων, με την κωδική ονομασία «ΙΛΑΕΙΡΑ».

 

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την 27 και 28/4/2006 στο Λουξεμβούργο και επαναδιατυπώθηκε σε όμοια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών την 1 και 2/6/2006, τέθηκε δε υπό την αιγίδα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. FRANCO FRATTINI.

 

Ο κ. Δημοσχάκης ενημέρωσε ακόμη τον ομόλογό του για την πρωτοβουλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα η οποία διατυπώθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για τη δημιουργία ειδικής ομάδας (task force) των Αρχηγών Αστυνομίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα συνεδριάζει ανά εξάμηνο, με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής συνεργασίας και τον πληρέστερο συντονισμό σε υπερεθνικό επίπεδο, ως προς την αντιμετώπιση θεμάτων μείζονος εγκληματικότητας (οργανωμένο έγκλημα, εμπορία ανθρώπων κ.ά.).

 

Ο Αρχηγός της Ουγγρικής Αστυνομίας υπεσχέθη ότι παρά την αρχική επιφυλακτική στάση της χώρας του ως προς τη συμμετοχή στις παραπάνω πρωτοβουλίες (ΙΛΑΕΙΡΑ, task force), θα εισηγηθεί για την επανεξέταση των εν λόγω ζητημάτων προκειμένου η Ουγγαρία να ανταποκριθεί θετικά.

 

Ο κ. Δημοσχάκης γνωστοποίησε ακόμη στον κ. ΒΕΝΕ τις θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ελληνική Αστυνομία ως προς την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την ομογενοποίηση του προσωπικού και ενημερώθηκε από τον κ. ΒΕΝΕ για παρόμοιες αλλαγές που συντελούνται στην Ουγγρική Αστυνομία καθώς και για τη διαδικασία ενοποίησης Ουγγρικής Αστυνομίας και Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης της Ουγγαρίας.

 

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν ακόμη για τη συνεργασία Ελλάδος – Ουγγαρίας ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών για σοβαρές μορφές εγκληματικότητας και ως προς την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης για τις οποίες υφίστανται Διμερείς Συμφωνίες, ήτοι η Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας που υπεγράφη στη Βουδαπέστη το 1993 και η Συμφωνία Επανεισδοχής και το Πρωτόκολλο εφαρμογής αυτής που υπεγράφη στην Αθήνα το 2003.

 

Ο Αρχηγός της Ουγγρικής Αστυνομίας δήλωσε αλληλέγγυος στα θέματα αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης και υποστήριξε ότι η προερχόμενη εξ Ανατολών λαθρομετανάστευση αποτελεί Ευρωτουρκική διαφορά.

 

Ο κ. Bene ζήτησε στήριξη για αστυνομικά θέματα που χρειάζονται σχεδιασμό ευρύτερης κλίμακας και για τα οποία ο κ. Δημοσχάκης δήλωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τεχνογνωσία και Ολυμπιακή εμπειρία, μετά τους Αγώνες της Αθήνας το 2004, τα οποία η Ελληνική Αστυνομία «εξάγει» ως κεκτημένο σε άλλες χώρες.

 

Ο κ. Δημοσχάκης προσκάλεσε, τέλος, τον Ούγγρο Αρχηγό στην Αθήνα και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον ομόλογό του.

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις