Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200621-06-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τους Αστυνομικούς της ´Aμεσης Δράσης που ενεπλάκησαν στην ένοπλη ληστεία σε Υποκατάστημα...

21-06-2006: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τους Αστυνομικούς της ´Aμεσης Δράσης που ενεπλάκησαν στην ένοπλη ληστεία σε Υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 21/06/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας δέχθηκε σήμερα (21-06-2006) στις 12:30 στο γραφείο του, τους Αστυνομικούς της ΄Αμεσης Δράσης οι οποίοι την 09-06-2006 ενεπλάκησαν στη συμπλοκή κατά τη διάρκεια της ένοπλης ληστείας σε βάρος υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank καθώς και τον πολίτη ο οποίος έπεσε θύμα αρπαγής από τους δράστες της ληστείας.

 

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κ. Πρέσβυς ε.τ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης ΄Αμεσης Δράσης Αττικής Ταξίαρχος Κασαπάκης Κωνσταντίνος.

 

Ο κ. Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Kάλεσα αυτούς τους αστυνομικούς και τον πολίτη, τον όμηρο όπως λέει η περιγραφή της σκηνής και της καταστάσεως για να σας αποδώσω, να αποδώσω σ’αυτούς τον οφειλόμενο σεβασμό και την τιμή σ’αυτό που πράξανε. Στο πρόσωπό σας επαληθεύεται και επικυρώνεται η έννοια του καθήκοντος, της αποστολής και της υπηρετήσεως του πολίτη. Δεν είναι οι έννοιες του καθήκοντος, της αποστολής κάπου στο ράφι κοιμώμενες στην Ελληνική Αστυνομία και στη σύγχρονη κοινωνία […].

 

Θέλουμε να τονίσουμε εμφατικά ότι η ελληνική κοινωνία αρνείται να συμφιλιωθεί με το έκνομο. Θέλει να κρατήσει η ελληνική κοινωνία τον φιλήσυχο και ειρηνικό χαρακτήρα της, την πίστη της στη δημοκρατική νομιμότητα και ό,τι αναθέτει σε μας, σε σας εσείς το τηρείτε με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία. Τα χαρακτηριστικά του θέματος που σας ανέδειξε στη κορυφή της κοινωνικής συνείδησης είναι ότι οι πολίτες ανέφεραν, η ΄Αμεση Δράση έσπευσε σε χρόνο μηδέν και δεν έσπευσε με λιποψυχία, έσπευσε με γενναιότητα καρδίας, την οποία την αποδείξατε σε μέγιστο βαθμό, και οι τραυματίες και τα πληρώματα […].

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήτανε ότι ήταν μάχη, νομίζω μετρήθηκαν 36 βολίδες στο έδαφος. Αυτά όλα μας κάνουν να είμαστε υπερήφανοι για εσάς, διατυπώνουμε αυτά τα συγχαρητήρια το σεβασμό και την τιμή την οφειλόμενη προς εσάς κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο για να δώσουμε ένα σήμα, ένα μήνυμα στην Ελληνική κοινωνία ότι ανταποκρινόμαστε προς την απαίτηση της να μη συμφιλιωθεί με το έκνομο. Με το παράνομο, με το έγκλημα. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον φοιτητή- πολίτη να εκτιμήσουμε την γενναιότητα του πολίτη, να του δηλώσουμε ότι αντλούμε στοιχεία ποιοτικά από το παράδειγμα του εμείς που έχουμε την εντολή να φυλάσσουμε Θερμοπύλες αλλά και όλοι οι πολίτες […]».

 

Απευθυνόμενος ο κ. Υπουργός στους αστυνομικούς, δήλωσε: «Ήταν μια επιτυχημένη επιχείρηση. Την διεκπεραιώσατε με την γενναιότητά σας, με την εκπαίδευσή σας, με την αρετή σας. Είμαστε υπερήφανοι για σας».

 

Ακολούθως, συνεχάρη τους εμπλακέντες στη συμπλοκή για τον εξοπλισμό που διέθεταν λέγοντας: «Συγχαρητήρια, γιατί είχατε όλες τις πρόνοιες, τις προφυλάξεις (ενν. τα αλεξίσφαιρα γιλέκα)».

 

Σε ό,τι αφορά την απονομή ηθικών και υλικών αμοιβών, ο κ. Πολύδωρας είπε: «Ευτυχώς που υπάρχουν οι πρόνοιες της Πολιτείας και εμείς σε ετοιμότητα να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες αυτές» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι Απόφασή μας (δική μου και του Αρχηγείου), ώστε οι μετακινούμενοι από τη γραμμή του ατυχήματος και της ατυχούς στιγμής, σε Υπηρεσία Γραφείου να μην χάνουν τα οικονομικά τους […]».

 

Ως προς την δημόσια έκφραση συγχαρητηρίων, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Αν σιωπούσαμε, θα ήμασταν ιστορικώς άδικοι. Λέει για τους λαμπρά πράττοντες ο Περικλής: ¨ έργω και δηλούσθαι τας τιμάς¨, έμπρακτα να εκδηλώνονται οι τιμές! Και υπάρχει και δεύτερη αναφορά στο ίδιο κείμενο, το μεγάλο Ευαγγέλιο της Δημοκρατίας, ο ¨ Επιτάφιος του Περικλή¨, οι καλύτερα ευνομούμενες Πολιτείες είναι εκείνες όπου έχουν καθιερωθεί τα υψηλότερα βραβεία για την αρετή».

 

O κ. Αρχηγός ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η Διεύθυνση ΄Αμεσης Δράσης με Αστυνομικό Προσωπικό και μέσα, προκειμένου να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο σκοπός της Υπηρεσίας ο οποίος είναι η άμεση ανταπόκριση με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

 

 Επιπλέον ο κ. Αρχηγός επεσήμανε ότι έχει διαταχθεί η κίνηση της διαδικασίας για να εκτιμηθούν οι πράξεις των συγκεκριμένων αστυνομικών και του πολίτη ώστε απονεμηθούν οι ηθικές και υλικές αμοιβές.

 

Ο κ. Αρχηγός ενημερώνοντας τον κ. Υπουργό για τα στοιχεία του περιστατικού και παρουσιάζοντας τους συμμετέχοντες – τιμωμένους τόνισε ότι: « Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι πολίτες, άμεσα και πριν ακόμα μπουν οι δράστες της ληστείας μέσα στην τράπεζα ενημέρωσαν το κέντρο της ΄Αμεσης Δράσης, το γνωστό 100.[…]. Εκφράζω και τα θερμά μου συγχαρητήρια, διότι το κέντρο της ΄Αμεσης Δράσης αλλά και οι άνδρες της υπηρεσίας αυτής ανταποκρίθηκαν άμεσα και σε χρόνο δύο λεπτών έφθασε το πρώτο περιπολικό και στη συνέχεια μέσα σε χρόνο ενός λεπτού έφθασαν και τα υπόλοιπα περιπολικά.[…] Είχαμε άμεση ανταπόκριση στο περιστατικό και στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε και ο φοιτητής των Τ.Ε.Ι Ηλεκτρολογίας Χαλκίδας. Η πράξη του πράγματι ήταν ηρωική. Εγώ ως Αρχηγός του Σώματος εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

       

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Υπουργός και ο κ. Αρχηγός συνομίλησαν με τους αστυνομικούς για το περιστατικό, για τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, για τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του περιστατικού καθώς και για την κατάσταση της υγείας των δύο τραυματισθέντων. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Υπουργός απένειμε αναμνηστικά – τιμητικά μετάλλια-εμβλήματα στους έξι αστυνομικούς και στον πολίτη ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης της προσφοράς τους.

 

 

 

Φωτογραφίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Α.Π.Ε. (www.ana.gr)

 

 

   
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις