Σα 3 Δεκεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200614-06-2006: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Αρχηγών Αστυνομίας Ελλάδος-Αλβανίας

14-06-2006: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Αρχηγών Αστυνομίας Ελλάδος-Αλβανίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 14/06/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας χαιρέτησε τη συνάντηση των κ.κ. Αρχηγών Αστυνομίας Ελλάδος-Αλβανίας και Αντιπροσωπειών των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα (14-06-2006) στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

 

Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε χαρακτηριστικάΧαιρετίζω αυτή τη συνάντηση. Δουλέψτε  τα θέματα με πνεύμα επιστημονικό, τεχνοκρατικό και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Συναντηθείτε σε πνεύμα συνεργασίας, ευτυχίας και συναδέλφωσης.  Φιλία, συνεργασία, γειτονία είναι έννοιες που αποτελούν το χυμό για τις διοικητικές πράξεις […]Δημοκρατία και κράτος δικαίου, οικονομία της αγοράς και ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι το τρίπτυχο και τα κριτήρια της Ε.Ε. και για το παγκόσμιο ρυθμό.[…] Πολιτικά σας λέω ότι η Αλβανία αργά ή γρήγορα θα είναι στην Ε.Ε. εμείς βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση αυτή». Ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας κ. Bajram Ibraj  μετέφερε για λογαριασμό του Υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας πρόταση στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως να επισκεφθεί τα Τίρανα, η οποία έγινε αποδεκτή από τον κ. Πολύδωρα.

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης καλωσόρισε τον Αλβανό ομόλογό του και την Αλβανική Αντιπροσωπεία, επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία μεταξύ των δυο αστυνομιών και εξήρε το πνεύμα προθυμίας, ειλικρινείας και ταυτότητας απόψεων που επικράτησε.

 

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των δυο Αστυνομιών.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με:

·        Τη Διασυνοριακή συνεργασία.

·        Το Πρωτόκολλο Εφαρμογής της υπάρχουσας Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας.

·        Την Εκπαίδευση.

·        Τα μέτρα για την καλύτερη αστυνόμευση των κοινών εξωτερικών συνόρων με σκοπό την αποτροπή της παράνομης διέλευσης.

·        Τη συνεργασία για την εξάρθρωση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών.

·        Το οργανωμένο έγκλημα (ναρκωτικά, πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων κ.τ.λ.)

·        Τα καταζητούμενα άτομα αλβανικής καταγωγής κοινού αστυνομικού ενδιαφέροντος. Ήδη επιχειρησιακοί αξιωματικοί καθώς και Διευθυντές των εγκληματολογικών Υπηρεσιών συνεργάζονται με σκοπό την ανταλλαγή στοιχείων για τον εντοπισμό των αλλοδαπών. 

 

Μεταξύ των άλλων ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ενημέρωσε τον κ. Bajram Ibraj ότι  το Σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ», που παρουσίασε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εγκρίθηκε και υποστηρίζεται από τον  Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. FRANCO FRATTINI και μέχρι το τέλος του 2006 θα πραγματοποιηθούν δυο Διαβαλκανικές ασκήσεις(επί χάρτου-πραγματικής). Ο κ. Αρχηγός ενημέρωσε τον Αλβανό Αρχηγό ότι στην τελευταία συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την 1 και 2 τρέχοντος μηνός, ο Έλληνας Υπουργός Δημoσίας Τάξεως, κ. Πολύδωρας, πρότεινε τη δημιουργία Ειδικής Ομάδας Αρχηγών Αστυνομιών των Βαλκανικών χωρών και της Ν.Α. Ευρώπης, με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής συνεργασίας και τον καλύτερο συντονισμό των Αρχών Εφαρμογής του Νόμου σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση των σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.Ο κ. Bajram Ibraj δήλωσε απόλυτα θετικός στην πρόταση αυτή και διαβεβαίωσε τον κ. Δημοσχάκη ότι θα μεταφέρει την πρόταση δημιουργίας της Task Force και σε Αρχηγούς Αστυνομιών άλλων κρατών που θα επισκεφθεί.

 

Στον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας δόθηκε Σχέδιο Κειμένου Πρωτοκόλλου Εφαρμογής της υπάρχουσας Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας στο οποίο περιλαμβάνονται επιπλέον τομείς και τρόποι συνεργασίας καθώς και η θεσμοθέτηση συναντήσεων σε επίπεδο Αρχηγείου.

 

Ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας από την πλευρά του προσκάλεσε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας στα Τίρανα ο οποίος και αποδέχθηκε την πρόσκληση δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή, στο προσεχές διάστημα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα Τίρανα, όπου και θα υπογραφεί το Πρωτόκολλο Εφαρμογής της υπάρχουσας Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας.        

 

   
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

DSC00787.JPG
DSC00791.JPG
DSC00794.JPG
DSC00797.JPG

Τελευταίες Αναρτήσεις