Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Μάιος 200611-05-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στα εγκαίνια της Έκθεσης Πυροσβεστικού Εξοπλισμού

11-05-2006: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στα εγκαίνια της Έκθεσης Πυροσβεστικού Εξοπλισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 11/05/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, εγκαινίασε σήμερα την Έκθεση Πυροσβεστικού Εξοπλισμού, που διοργανώνει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων (11 έως 13/5/06) με την ονομασία ¨Προμηθέας 2006¨ στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης της Δεκέλειας (Τατόï).

Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός, είπε: «Έχω την τιμή να χαιρετίσω με αίσθημα αναγνώρισης της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτήν την έκθεση των Πυροσβεστικών Μέσων υπό τον τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Προηγουμένως θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ τον Ανδρέα Κόη τον Αρχηγό, διότι εξελέγη Πρόεδρος των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Βαλκανικής, με εκλογές που έγιναν χθες και κατέλαβε θέση, ανέλαβε θέση η οποία τιμά την Ελλάδα και ειδικά το Πυροσβεστικό Σώμα της Χώρας.

Χαιρετίζοντας αυτήν την έκθεση έχω τρεις παρατηρήσεις:

Η πρώτη παρατήρηση αφορά το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και τις συντρέχουσες Δυνάμεις. Αναφέρομαι στην Πολεμική Αεροπορία, αναφέρομαι στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρομαι στην Πολιτική Προστασία, αναφέρομαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά αναφέρομαι στο Σώμα των Εθελοντών. Το έμψυχο δυναμικό συνθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα προς το στοιχείο της φύσης, που λέγεται ανεξέλεγκτη φωτιά, πυρκαγιά, θεομηνία.

Επαινώ το Πυροσβεστικό Σώμα, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, όλους τους συντρέχοντες γιατί είναι άρτιας εκπαίδευσης, ανώτερης ψυχικής και ηθικής παιδείας. Απαιτείται μια πρόσθετη συνθήκη, αυτό το εσωτερικό ήθος, για να καταταγείς σε Σώμα, που όπως είπε ο Ανδρέας Κόης: «προστρέχει όταν οι άλλοι φεύγουν».

Έτσι λοιπόν το ανθρώπινο έμψυχο δυναμικό το αναγνωρίζω, το σέβομαι, το τιμώ δημόσια και το καλώ να πράξει πάντα το καθήκον του. 

Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με τον Προμηθέα που έφερε τη φωτιά. Με το πώς ένα απόλυτο αγαθό μετατρέπεται ή μπορεί να μετατραπεί σε κακό. Αυτό το κακό πολεμάμε και το καλό το υπηρετούμε με την τεχνολογική εξέλιξη και την μηχανή που έφερε ο Προμηθέας, γιατί η πληρέστερη αναφορά είναι ότι δεν έφερε μόνο τη φωτιά αλλά έφερε την κινητήρια δύναμη της τεχνολογικής εξέλιξης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ερχόμαστε στα συγκεκριμένα. Για τα εργαλεία, τα μέσα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται να έχει το αξιόμαχο Πυροσβεστικό Σώμα. Τίθενται εξ ορισμού τρεις όροι απαράβατοι. Τους διακηρύττω και εγώ σήμερα στην Έκθεση, στην κτήση και χρήση αλλά κυρίως στην κτήση των μέσων. Δημόσιο Συμφέρον, Ποιότητα εργαλείων-μέσων και Διαφάνεια. Αυτά είναι όροι απαράβατοι. Θέλω να σημειώσω και για τα τρία: Το δημόσιο συμφέρον είναι χρήματα του Ελληνικού λαού, ιδρώτας του Ελληνικού λαού. Είναι για μια ιερή αποστολή. Όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα με θρησκευτική ευλάβεια, με ιερότητα στην επιλογή, στην απόφαση, στα κριτήρια, στην κτήση των μέσων.

Ποιότητα! Ποιότητα και για την έννοια της αποτελεσματικότητος και γιατί συμπλέκεται με το πρώτο που λέγεται δημόσιο συμφέρον αλλά κυρίως γιατί είναι ανθρώπινες ζωές. Ανθρώπινες ζωές και κατά το αντικείμενο μας γιατί το αντικείμενο μας της πυρόσβεσης ή της άμυνας μπρος στην θεομηνία είναι ένα τετράπτυχο: ανθρώπινη ζωή, περιουσία, σπίτια, δάσος. Αυτή είναι η συμπύκνωση της αποστολής μας. Επαναλαμβάνω και ιεραρχικά: ανθρώπινη ζωή, σπίτια, περιουσία, δάσος.

Αυτήν την αποστολή για να την υπηρετήσουμε θέλουμε ποιότητα μέσων. Γιατί ποιότητα μέσων; Φυσικά για το αποτέλεσμα. Και γιατί επιπλέον; Μην έχω αυταπατηθεί, ιδιοτελώς ίσως και ζω την αυταπάτη μου και την ώρα της κρίσης δεν δράττομαι το μέσον, δεν συμπεριφέρεται το μέσον όπως θέλω; Και τέλος την ώρα της δράσης θέλω να είναι ασφαλής η χρήση του μέσου. 

Αυτά, όλοι οι ένστολοι τα ξέρουν και προπαντός της Αεροπορίας που συνεργάζεται, της Αεροπορίας που μας παρέχει τα στρατόπεδα και τα αεροδρόμια, τις υπηρεσίες για την ασφαλή πτήση, αναφέρομαι στην Πολιτική Αεροπορία, όλο αυτό το σύστημα της επιτακτικής συνεργασίας. Εκεί υπογραμμισμένα, η έννοια της ποιότητας των μέσων!

Και τέλος η διαφάνεια! Η διαφάνεια είναι κατοχύρωση αμυντική για τις δράσεις μας. Ότι είπαμε για τις δύο προϋποθέσεις, ότι σχεδιάσαμε όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον με τα λεφτά που έχουμε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά, τί ποιότητα επιλέξαμε, όλα αυτά κρίνονται σε έναν διαρκή απολογισμό, τον απολογισμό της διαφάνειας.

Αυτές είναι οι σκέψεις μου και με αυτές αναφέρομαι για τον Προμηθέα στην Έκθεση κυρίες και κύριοι, για να καταλήξω σε μια παρατήρηση η οποία εκφράζει το πνεύμα και της Κυβέρνησης που εκπροσωπώ, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων. Το έχω σημειώσει πολλές φορές. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ανεβασμένο στη συνείδηση του λαού. Μάλιστα μπορούμε να σημειώσουμε εν παρενθέσει και σε σχέση με τη διεθνή ματιά ή τη ματιά στα διεθνή γεγονότα. Σημειώνουμε δηλαδή την καθοριστικής σημασίας εικόνα που λάβαμε από την 11 του Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη από τους πυροσβέστες. Της αυτοθυσίας εμφαντικά.

Έχω σημειώσει, σημείωσα και χτες στη συνάντηση των Αρχηγών των Βαλκανικών Πυροσβεστικών Σωμάτων ότι ναι κατεγράφη η πλάτη με πλάτη, ώμο με ώμο, αγκώνα με αγκώνα δράση των Ελλήνων πυροσβεστών και των Τούρκων πυροσβεστών στους σεισμούς πριν από μερικά χρόνια. Εξεπέμφθη ένα σήμα, το οποίον είναι σήμα αλληλεγγύης, αυταπάρνησης και διεθνούς συνεργασίας.

Αυτές οι σκέψεις καθοδηγούν τη δημόσια συνείδηση, μάλλον τις διαγιγνώσκω εγώ στη δημόσια συνείδηση, τη συνείδηση του λαού ή των λαών και τις θεωρώ εύσημο για το Πυροσβεστικό και δεύτερον αυστηρές εξετάσεις που τίθενται.

Είναι κατάλογος ζητημάτων στα οποία πρέπει να δώσουμε Αρχηγέ, εξετάσεις και πάλι και αυτό το Καλοκαίρι και σε κάθε Θεομηνία για να περάσουμε με άριστα.

Σας έχω άξιους, αριστούχους εσάς το Πυροσβεστικό Σώμα, εσάς του εθελοντισμού, εσάς τους χειριστές των μέσων. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια για τους χειριστές των μέσων και την επίκληση της προσοχής τους. Την προσοχή τους εμφατικά, γιατί την επίκληση της αυταπάρνησης και της προθυμίας για την εκτέλεση του καθήκοντος τη θεωρώ δεδομένη.
Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω την Έκθεση Πυροσβεστικών Μέσων «Προμηθέας 2006».

Σας ευχαριστώ.»

Φωτογραφίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος
 (www.fireservice.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                                 Fax  :  210 6929764
                                                      e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις