Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιούνιος 200607-06-2006: Διήμερη σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών με την παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

07-06-2006: Διήμερη σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών με την παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 07/06/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Περατώθηκε σήμερα (7-6-2006) η διήμερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με θέμα την αντεγκληματική πολιτική που υλοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, την αποτίμηση του τελευταίου έτους καθώς και την τρέχουσα επικαιρότητα.

 
Στη σύσκεψη στην οποία παρευρέθησαν οΥπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.υ κ. Κωστής Αιλιανός, ο κ. Υπουργός κήρυξε την έναρξη της σημερινής σύσκεψης με την παρουσίασή του, όπως αυτή αναφέρεται λεπτομερώς σε σημερινό Δελτίο Τύπου.
 
Στο πέρας της διήμερης σύσκεψης ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στις παραινέσεις προς τους συμμετέχοντες τόνισε: «Να γίνετε φίλοι. Αυτή η λέξη της φιλίας στη μοναξιά των ανθρώπων που στέκονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, δεν έχει ‘ποιητικό’ χαρακτήρα, αλλά παίρνει πρακτική αξία, ως έκφραση συντροφικότητας και πνεύματος ομάδος […] χάριν του καλού σκοπού […]. Εύχομαι η επιτομή των συμπερασμάτων να έχει ωφέλειες κυρίως στον επιχειρησιακό τομέα».
 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, σημείωσε ότι: «Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αγγίξατε τα προβλήματα της κοινωνίας […]. Ως Γενικός Γραμματέας είμαι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία».
 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη, συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ευστράτιος Κυριακάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Γεώργιος Ανδραβίζος, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές των Περιφερειών της χώρας, οι Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας και διατυπώθηκε σειρά εισηγήσεων, προτάσεων και επισημάνσεων για τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις δράσεις των Υπηρεσιών, καθώς και για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αστυνόμευσης ανά περιοχή.
 
Στις 6-6-2006, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της Σχολής Αξιωματικών, της Σχολής Μετεκπαίδευσης-Επιμόρφωσης και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας και επισκέφθηκαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι απόλυτα λειτουργικές.
 
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης στο τέλος της διήμερης σύσκεψης δήλωσε με έμφαση και σιγουριά ότι:«Είμαστε δυνατοί, είμαστε αισιόδοξοι, θα αντιμετωπίσουμε τα τελευταία προβλήματα. Κερδίζει πάντοτε αυτός που έχει ανοχές και αντοχές. Την αισιοδοξία μου αυτή στηρίζω στην οργάνωση των Υπηρεσιών μας, στην άρτια εκπαίδευση των στελεχών μας και στη νομική βεβαιότητα της εγκληματολογίας ότι ο υπότροπος δράστης ποτέ δεν αποφεύγει τη σύλληψη και παραπομπή του στη Δικαιοσύνη. Σύνθημά μας και συγχρόνως κεντρικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής μας είναι ‘Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση’».
 
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν συνοπτικά τα εξής:
 • Ανεξάρτητα των ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί, βασική επιδίωξη των Υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελεί η μείωση των διαπραττόμενων εγκλημάτων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας στον τομέα των εξιχνιάσεων.
 • Εμφανής αστυνόμευση. Αναβάθμιση ένστολης αστυνόμευσης. Αξιοποίηση Ο.Π.Κ.Ε. και συνεργείων γενικών αστυνομικών ελέγχων επαρκώς στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Στοχευμένη δράση πεζών ή εποχούμενων περιπολιών–εξορμήσεων (εξειδικευμένα συνεργεία ελέγχων αλλοδαπών). Αστυνομικός της Γειτονιάς – Τοπικός Αστυνόμος.
 • Μικροεγκληματικότητα – στοχευμένη δράση κατόπιν χαρτογράφησης εγκληματογόνων περιοχών και επισήμανσης προβλημάτων και αιτιών.
 • Καταπολέμηση ναρκωτικών. Μηδενική ανοχή.
 • Εμπορία ανθρώπων. Δραστηριοποίηση των Τμημάτων καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων και Τμημάτων Antitrafficking. Ουσιαστική ανταπόκριση για αποτελεσματική υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου δράσης ΙΛΑΕΙΡΑ.
 • Παράνομη λαθρομετανάστευση. Δραστηριοποίηση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης. Συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της (χώροι υποδοχής λαθρομεταναστών κ.λπ.).
 • Οργανωμένο έγκλημα. Έρευνα σε βάθος, ποιοτική διερεύνηση των υποθέσεων – συνεργασία με Υποδιευθύνσεις Οργανωμένου Εγκλήματος.
 • Ενημέρωση – αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για το ‘‘Ξέπλυμα Χρήματος’’. Συνεργασία με τον εκπρόσωπο του Υ.Δ.Τ. στην Εθνική Αρχή.
 • Αντιμετώπιση Τρομοκρατίας, υπόθεση όλων των Υπηρεσιών. Ενημέρωση Δ.Α.Ε.Ε.Β. για θέματα αρμοδιότητάς της. Ορισμός κατάλληλων αξιωματικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Χώρας ως σημείων επαφής με Δ.Α.Ε.Ε.Β. 
 • Έλεγχος χώρων παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης εκρηκτικών υλών.
 • Καθολική συμμετοχή Υπηρεσιών Αστυνομίας για υλοποίηση στόχων – προτεραιοτήτων. Ανάπτυξη συνεργασιών Αστυνομικών Υπηρεσιών ώστε οι δράσεις να είναι σύμμετρες και συμπληρωματικές.
 • Οδική ασφάλεια. Συγκρότηση – αξιοποίηση των ΟΕΠΤΑ-Εκθέσεις-Διαλέξεις-Ουσιαστικοί Έλεγχοι.
 • Ασφαλής φρούρηση – μεταγωγή κρατουμένων.
 • Αξιοποίηση επιστημονικών δυνατοτήτων της Δ.Ε.Ε. στο πλαίσιο διερεύνησης των εγκλημάτων (DNA κ.λπ.). Εφαρμογή της  ¨Επιστημονικής Αστυνομίας¨.
 • Παρακολούθηση της επικαιρότητας. Ανάλογη κατεύθυνση των δράσεων μας. Εκδήλωση μέτρων προστασίας ατόμων για τα οποία δημιουργείται αρνητική εικόνα μέσω της επικαιρότητας.
 • Αξιοποίηση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας καθώς και διασυνοριακή συνεργασία με αντίστοιχες αστυνομικές Υπηρεσίες όμορων χωρών.
 • Αξιοποίηση συμπερασμάτων πραγματικών περιστατικών.
 • Εκπαίδευση, καθοδήγηση, συνεργασία, πνεύμα ομάδας, αποτελεσματικότητα και όχι ελάσσων προσπάθεια.
 • Έμπνευση, αξιοποίηση προσωπικού από διοικούντες αξιωματικούς προς όφελος των πολιτών. Αντιμετώπιση καθημερινότητας όπως ταυτότητες, Διαβατήρια κτλ.
 • Το επιτελείο του Α.Ε.Α. με τις Διευθύνσεις του, με προγράμματα όπως η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλαγές στα θέματα προσωπικού και εκπαίδευσης καθώς και σε άλλες υποδομές, να υποστηρίζει όλες τις δράσεις των περιφερειακών Υπηρεσιών.
 • Επιτάχυνση των θεσμικών αλλαγών που στόχο έχουν την ικανοποίηση-επίλυση πάγιων κλαδικών-θεσμικών αιτημάτων του προσωπικού του Σώματος.
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις