Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Απρίλιος 200608-04-2006: Ξεκίνησε σήμερα η διυπηρεσιακή άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2006»

08-04-2006: Ξεκίνησε σήμερα η διυπηρεσιακή άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΡΙΟ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2006»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8/4/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, παρουσία των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της διυπηρεσιακής άσκησης επί χάρτου με την κωδική ονομασία  «ΡΙΟ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2006», η οποία ξεκίνησε σήμερα (8-4-2006) και θα περατωθεί αύριο (9-4-2006) στο Ρίο της Αχαΐας.

Όπως είναι γνωστό, την άσκηση διοργανώνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» και τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Φορέων. Συμμετέχουν σε αυτή, ως παίκτες και ως παρατηρητές, εκπρόσωποι των κύριων φορέων Ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα και Ε.Υ.Π.), καθώς και συναρμοδίων φορέων και αρχών (Γ.Ε.ΕΘ.Α., Γ.Γ.Π.Π., Υπουργείο Εξωτερικών, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υ.Ε.Ν., Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δ.Ε.Η., κ.λπ.), πολιτικού και στρατηγικού επιπέδου.

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, κατά την έναρξη της άσκησης αναφέρθηκε στα δεδομένα (σύγχρονης) διοικητικής προσαρμογής ως εξής: «Το διυπηρεσιακό στοιχείο, το διακλαδικό στοιχείο, το διυπουργικό στοιχείο, το διανομαρχιακό και διαπεριφερειακό στοιχείο είναι δεδομένα διοικητικής προσαρμογής. Αυτά θέλουν καλλιέργεια για ένα σύγχρονο διοικητικό μάτι. Επαναλαμβάνω, διυπηρεσιακό, διυπουργικό, διανομαρχιακό, διαπεριφερειακό και διαδημοτικό εννοείται. Αυτή είναι η σύγχρονη διοίκηση».

Στη συνέχεια σε σχέση με τη συνεργασία και το συντονισμό ανέφερε:
«Η ´δοβλετοποίηση´ να ανήκει στο παρελθόν. Η συνεργασία να είναι ο κανόνας του παρόντος και του μέλλοντος. Η συνεργασία και ο συντονισμός. Αυτή είναι η εσωτερική αξία της ασκήσεως «ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2006».

Τέλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:«[…] Οι σύγχρονες ασκήσεις, το σύγχρονο Διοικείν και οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ίσως και ιστορικώς να ήσαν έτσι τα πράγματα αλλά τώρα εμφατικά, δεν είναι τίποτα χωρίς την επικοινωνία. Διότι η επικοινωνία είναι η γέφυρα με την οποία αποκτούμε την κοινωνική αποδοχή. Και όχι μόνο κοινωνική αποδοχή συναισθηματικά, ίσως και επιχειρησιακά θα λένε οι επιχειρησιακοί ή οι επιτελικοί. Διότι αποκτάς όχι μια γνώμη θετική, αποκτάς μια σύνδεση ηθικής τάξεως που μοιάζει με συμμαχία, κοινωνική συμμαχία. Απαντάς με τα media και τα Μέσα Επικοινωνίας. Το υπογραμμίζω με έμφαση, γιατί θα έλεγα η παλιά διοικητική σχέση έλεγε, κάνω εγώ την επίχειρησή μου και τελειώνουμε. Η εικόνα του αντιπάλου, του γνωστού αντιπάλου με τα δεδομένα, με τον οπλισμό του και τους τρόπους του ενεργείν, παρήλθε. Τώρα έχουμε να παλέψουμε με την εικόνα του άγνωστου αντιπάλου, με τους άγνωστους τρόπους και μέσα, με τον άγνωστο τρόπο, με τον άγνωστο χρόνο που επιτίθεται. Και το κυριότερο, με τον άγνωστο στόχο. Δηλαδή θα πρέπει οι αναλυτές να κάνουν πολύ κόπο να βρουν τι θέλει ο αντίπαλος ο άγνωστος που δρα στον άγνωστο χρόνο, με άγνωστο τρόπο, με άγνωστα μέσα και άγνωστους σκοπούς. Αυτήν την κατάσταση θα αντιμετωπίσουν οι παίκτες της ασκήσεως. Να έχετε πίστη στο σκοπό […]».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «[..] το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από έγκριση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συνδιοργάνωση ασκήσεων με χώρες της Βαλκανικής, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που βασανίζουν τις ελεύθερες κοινωνίες μας, όπως η λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων κ.α. [..]».

Η άσκηση ολοκληρώνεται αύριο (9-4-06) με την εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Αύριο (9-4-06), με την ολοκλήρωση της άσκησης, θα υπάρξει αναλυτικό Δελτίο Τύπου με τα συμπεράσματα της άσκησης, φωτογραφίες
 και ολόκληρα τα κείμενα των ομιλιών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                  Fax  :  210 6929764
                               e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις