Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Μάιος 200531-05-2005: Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει και φέτος στον αντιπυρικό αγώνα

31-05-2005: Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει και φέτος στον αντιπυρικό αγώνα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31/5/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει και φέτος ενεργά από 01-06-2005 έως 30-10-2005 στον αντιπυρικό αγώνα.

Όπως είναι γνωστό, η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον αντιπυρικό αγώνα έτους 2005 αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20-4-2005 στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος μεταξύ των συναρμόδιων φορέων δασοπυρόσβεσης, υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Η συμμετοχή αυτή συνίσταται στην επίγεια και εναέρια επιτήρηση των δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και στην παροχή κάθε δυνατής αρωγής και συνδρομής.

Ειδικότερα:

Για την επίγεια επιτήρηση θα συγκροτηθούν μικτές εποχούμενες περιπολίες, από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων,  με στόχο:

-την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών,
-τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία τους,
-την εξακρίβωση των στοιχείων υπόπτων ατόμων και
-τη σύλληψη εμπρηστών.

Η πραγματοποίηση των περιπολιών θα γίνει σε τρία Στάδια Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες και με βάση το επίπεδο του προβλεπόμενου ημερήσιου δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς, ως εξής:

  • 1ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν επικρατούν φυσιολογικές για το καλοκαίρι  καιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες.
  • 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν επικρατούν συνθήκες υψηλού κινδύνου έναρξης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
  • 3ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας: όταν εκδηλώνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές.

Όσον αφορά την εναέρια επιτήρηση των δασών και δασικών εκτάσεων, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων πτήσεων, για εκτέλεση υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της κίνησης οχημάτων ή πεζών σε δάση, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ή με αίτημα του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (Σ.ΚΕ.Δ.), όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.

 

 

 Για περισσότερες πληροφορίες  τηλ.: 2106977505
                                             Fax: 2106929764
                                           E-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις