Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2005Δελτία Τύπου Μάιος 200516-05-2005: Έκδοση εγχειριδίου από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

16-05-2005: Έκδοση εγχειριδίου από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  16/5/2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Αστυνομία, εκδίδει εξειδικευμένο εγχειρίδιο για την ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού σε θέματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Η έκδοση του εγχειριδίου εντάσσεται στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου διαχείρισης υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Στόχος είναι:

  •  Η προστασία των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας, μέσα από την υιοθέτηση κατάλληλων διαδικασιών χειρισμού τέτοιων περιστατικών και την πληρέστερη διερεύνηση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
  •  Η περαιτέρω ευαισθητοποίηση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από την ενημέρωσή του σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης μορφής βίας και της σπουδαιότητας του κατάλληλου χειρισμού τέτοιων περιστατικών και
  •  Ο συστηματικότερος και αποτελεσματικότερος χειρισμός των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της προανάκρισης, μέσα από την εκπαίδευση του προσωπικού.

Το εγχειρίδιο πρόκειται να διανεμηθεί σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, ενώ το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας θα αποτελέσει και αντικείμενο διδασκαλίας στις Αστυνομικές Σχολές.

Στα περιεχόμενα του εγχειριδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  •  Στόχοι της αστυνομικής παρέμβασης στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας
  •  Οδηγίες για το χειρισμό των υποθέσεων
  •  Οδηγίες για την αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης του θύματος
  •  Οδηγίες για την προστασία του θύματος

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Αγγελάκος, σε μήνυμά του, στον πρόλογο του εγχειριδίου, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες οφείλουν να εγγυηθούν συνθήκες παρέμβασης ανάλογες με τη σοβαρότητα του φαινομένου. Το αστυνομικό προσωπικό καλείται να εφαρμόζει στην πράξη τις ενδεδειγμένες διαδικασίες χειρισμού περιστατικών βίας στην οικογένεια.
Για το σκοπό αυτό εκδίδεται και το παρόν εγχειρίδιο, το οποίο έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικής μελέτης από τους αστυνομικούς και θα συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίησή τους στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Με την ευκαιρία της έκδοσης του εγχειριδίου, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, δήλωσε: «Η βία στην οικογένεια δεν επιφέρει μόνο σωματικές βλάβες στο θύμα. Επηρεάζει όλα τα μέλη μιας οικογένειας, αφήνει ανεπανόρθωτα τραύματα στις ψυχές των θυμάτων, δημιουργεί απαράδεκτα κοινωνικά στερεότυπα. Η ενημέρωση των θυμάτων για τα δικαιώματά τους, αλλά και η παρέμβαση της αστυνομίας για την προστασία των θυμάτων είναι απαραίτητη. Στόχος του εγχειρίδιου αυτού είναι να ενημερώσει τους αστυνομικούς για τον χειρισμό των περιπτώσεων αυτών, να τους τοποθετήσει στο πλευρό των θυμάτων. Και είμαι αισιόδοξος πως θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
 

 

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                             Fax  :  210 6929764
                                          e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

 

Εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας:

 

egxeiridio.pdf

Τελευταίες Αναρτήσεις