Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2004Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200401-10-2004: Ολοκληρώθηκε η Ατυπη Σύνοδος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χάγη (30/9/04-01/10/04)

01-10-2004: Ολοκληρώθηκε η Ατυπη Σύνοδος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χάγη (30/9/04-01/10/04)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,01/10/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Χάγη η άτυπη  Σύνοδος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, συνοδευόμενους από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία ενός πολυετούς προγράμματος στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Για το πρόγραμμα αυτό, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διαχείριση κρίσεων, οι διασυνοριακοί έλεγχοι, το κοινό σύστημα χορήγησης ασύλου, η διαχείριση της μετανάστευσης κ.α., αναμένεται να ληφθεί τελική απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης με παρεμβάσεις του :

  • Ανέπτυξε τις εμπειρίες της Ελλάδος, τονίζοντας τις συνεργασίες που είχε με ομάδες χωρών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εφαρμογής του Ολυμπιακού μοντέλου Ασφάλειας, καθώς και τη διαπίστωση της διαφορετικής αντίληψης που επικρατεί σε κάθε χώρα σχετικά με την έννοια της τρομοκρατίας.
  • Πρότεινε, ως πρώτο βήμα, να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής στον οποίο να συμπίπτουν οι νομοθεσίες των χωρών της Ε.Ε., δεδομένου ότι είναι σημαντικός παράγων η ομοιόμορφη αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των κρατών.
  • Επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας για ταχεία ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου και των Υπηρεσιών πληροφοριών, έως ότου δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη, ικανή να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
  • Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, χωρίς ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεφύγει από τη βασική αρχή που τη διακρίνει: την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.Gijs de Vries, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις διαπιστώσεις και προτάσεις του Έλληνα Υπουργού σχετικά με την τρομοκρατία και ζήτησε συνάντηση μαζί του.

Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική ασφάλειας που ανέπτυξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Υπουργοί της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Μάλτας, της Γερμανίας και της Ιταλίας,  προσκάλεσαν τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη να επισκεφθεί τις χώρες τους, για περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

Για περισσότερες πληροφορίες      τηλ. : 210 6977505
                                              Fax  : 210 6929764
                                           e-mail : elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις