Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200602-01-2006: Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίας νέων διαβατηρίων

02-01-2006: Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίας νέων διαβατηρίων

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ

Αθήνα, 2/1/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη διευκόλυνση των πολιτών στην έκδοση διαβατηρίων νέου τύπου, τα οποία από 1-1-2006 εκδίδει η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και για την ενημέρωση των φωτογράφων, υπενθυμίζεται ότι οι φωτογραφίες των διαβατηρίων έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Οι προδιαγραφές είναι οι εξής:

 • Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι πρόσφατη και όχι παλαιότερη από ένα μήνα.
 • Οι διαστάσεις της φωτογραφίας είναι 40mm X 60mm και θα πρέπει να έχει εμφανιστεί με χημικό τρόπο σε φωτογραφικό χαρτί υψηλής ποιότητας και όχι σε κοινό χαρτί με κοινούς εκτυπωτές.
 • Για τη φωτογραφία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο μετωπικός τύπος εικόνας. Η περιστροφή της κεφαλής θα πρέπει να είναι λιγότερο από +/- 5 βαθμούς από το κέντρο σε κάθε κατεύθυνση (επάνω ή κάτω, αριστερά ή δεξιά).
 • Οι ώμοι θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι στην εικόνα.
 • Η έκφραση θα πρέπει να είναι ουδέτερη (χωρίς χαμόγελο), με τα δύο μάτια κανονικά ανοιχτά και το στόμα κλειστό.
 • Ο εικονιζόμενος θα πρέπει να είναι αποκλειστικά μόνος, χωρίς να εμφανίζονται πλάτες καρεκλών, παιχνίδια ή άλλα πρόσωπα.
 • Το φόντο θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο ή με ομοιογενή χρωματισμό, με απαλές διακυμάνσεις φωτεινότητας προς μια μόνο κατεύθυνση. Απαιτείται φόντο ελαφρού χρώματος, κατά προτίμηση λευκό ή πολύ ανοιχτό γρι (μέχρι 5%).
 • Το όριο κεφαλιού – φόντου θα πρέπει να είναι εντελώς ευκρινές σε ολόκληρο το αντικείμενο. Δεν πρέπει να φαίνονται καθόλου σκιές στο φόντο του προσώπου. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σκοτεινές σκιές στα μάτια λόγω των φρυδιών. Η ίριδα και η κόρη των ματιών πρέπει να είναι ευκρινώς ορατή.
 • Ολόκληρη η περιοχή του  προσώπου θα πρέπει να είναι σαφώς ορατή και χωρίς σκιές. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πέπλα, μαντίλια ή καπέλα θα πρέπει να αφαιρούνται. Σε περιπτώσεις που αυτά δεν μπορούν να αφαιρεθούν για θρησκευτικούς λόγους, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα καλύμματα δεν κρύβουν οποιαδήποτε χαρακτηριστικά του προσώπου και δε δημιουργούν κάποια σκιά. Εάν το άτομο φοράει συνήθως γυαλιά, τότε θα πρέπει να τα φοράει και όταν φωτογραφηθεί. Τα γυαλιά θα πρέπει να είναι καθαρά και διαφανή, ώστε η κόρη και η ίριδα των ματιών να είναι σαφώς ορατές.
 • Ο φωτισμός του εικονιζόμενου και του σκηνικού θα πρέπει να διαχέεται ομοιόμορφα σε κάθε πλευρά του προσώπου από πάνω έως κάτω. Επίσης, ο φωτισμός θα πρέπει να παράγει μια εικόνα προσώπου με φυσικούς τόνους σάρκας. Το φαινόμενο «κόκκινα μάτια» δεν είναι επιτρεπτό.
 • Η εικόνα του εμφανιζόμενου ατόμου, από την βάση των ώμων μέχρι την κορυφή των μαλλιών, θα πρέπει να καλύπτει το 70-75% της φωτογραφίας. Ειδικότερα, η απόσταση από το πιγούνι μέχρι την κορυφή του μετώπου θα πρέπει να είναι το 50-60% της φωτογραφίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η φωτογραφία του διαβατηρίου είναι διαφορετική από τη φωτογραφία της ταυτότητας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (www.ydt.gr) ή στο τηλέφωνο 210 7298000

Τελευταίες Αναρτήσεις