Πε 26 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Απρίλιος 200808-04-2008: Διμερής συνάντηση των Υφυπουργών Εσωτερικών Ελλάδος και Βουλγαρίας (Σέρρες, 8-04-2008)

08-04-2008: Διμερής συνάντηση των Υφυπουργών Εσωτερικών Ελλάδος και Βουλγαρίας (Σέρρες, 8-04-2008)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 
 
 

Αθήνα, 08-04-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης συναντήθηκε σήμερα (08-04-2008), στον Προμαχώνα Σερρών, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Goran Yonov, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας των δυο χωρών.

 
Ειδικότερα, η συνάντηση των δυο Υφυπουργών πραγματοποιήθηκε προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα τελικά  κείμενα των Συμφωνιών για την ίδρυση Κοινού Κέντρου Επαφής των αρμόδιων Αρχών των δύο χωρών, καθώς και την διενέργεια συνοριακών ελέγχων σε κοινές εγκαταστάσεις, επί του Ελληνικού εδάφους, οι οποίες προβλέπεται να υπογραφούν στις 29 – 30 Απριλίου 2008 στη Σόφια.  
 
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης εργασίας που είχαν οι δυο Υφυπουργοί στην Αθήνα (25/2/2008) και σειράς επαφών εμπειρογνωμόνων, συμμετείχαν η Πρέσβειρα της Χώρας μας στην Βουλγαρία κα Κουμανάκου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Τσιατούρας, ο Αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας της Βουλγαρίας κ. Veselin Petrov, ο Αρχηγός της Συνοριακής Αστυνομίας της Βουλγαρίας κ. Krasimir Petrov καθώς και αντιπροσωπείες Αξιωματικών των δυο χωρών.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Υφυπουργοί συζήτησαν διεξοδικά την ενδυνάμωση της υφιστάμενης συνεργασίας με τη δημιουργία ενός Κοινού Κέντρου Επαφής στον Προμαχώνα, όπου θα συστεγάζονται αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, θα συνεργάζονται και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο, η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, η εμπορία βρεφών, η παραχάραξη και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και ταξιδιωτικών εγγράφων και ο έλεγχος της κυκλοφορίας κλαπέντων οχημάτων.
 
Μέσω του Κέντρου Επαφών οι αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών θα έχουν τη δυνατότητα,  σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, να συντονίζουν τις ακόλουθες δράσεις:
 
  • ερευνητικές δραστηριότητες για τον έλεγχο των κρατικών συνόρων και του συνοριακού καθεστώτος,
  • ερευνητικές δραστηριότητες για την ανακάλυψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων και παραβιάσεων που διαπράττονται στην περιοχή των συνόρων και στις δύο πλευρές των κοινών κρατικών συνόρων των Συμβαλλόμενων Μερών,
  • παράδοση και παραλαβή ατόμων σύμφωνα με την Συμφωνία Επανεισδοχής των δύο χωρών,
  • διενέργεια “ελεγχόμενων παραδόσεων”.
 
Συζήτησαν, επίσης, το Σχέδιο Συμφωνίας των δύο χωρών για διενέργεια κοινών συνοριακών ελέγχων σε κοινές εγκαταστάσεις, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς οι πολίτες θα ελέγχονται μία μόνα φορά κατά την είσοδο και την έξοδο (one stop border control). Παράλληλα, οι κ.κ. Υφυπουργοί επιβεβαίωσαν ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις στον Προμαχώνα Σερρών. Ειδικά, ως προς τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών συμφωνήθηκε όπως αυτός πραγματοποιείται στα Κούλατα, δηλαδή επί Βουλγαρικού εδάφους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η συντόμευση του διαβατηριακού και τεχνικού ελέγχου.    
 
Με την εν λόγω Συμφωνία προβλέπονται τα ακόλουθα:
 
  • η διενέργεια συνοριακών ελέγχων θα ασκείται από τους αρμόδιους υπαλλήλους στο έδαφος των «Συμβαλλόμενων Μερών»,
  • ο τρόπος διενέργειας, θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις της,
  • για οποιοδήποτε αδίκημα που θα διαπράττεται θα ισχύει η νομοθεσία του κράτους δικαιοδοσίας,
  • η ισχύς της εν λόγω Συμφωνίας θα είναι μέχρι την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης Σένγκεν από τη Βουλγαρία (έτος 2011).
 
Πλέον αυτών, ο κ. Υφυπουργός διατύπωσε προτάσεις στον ομόλογό του για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία σήμερα πραγματοποιείται μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας (EUROPOL, INTERPOL, Αξιωματικοί σύνδεσμοι, άτυπες συναντήσεις Αστυνομικών Διευθυντών όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων) και ειδικότερα για τη θεσμοθέτηση των συναντήσεων σε βραχύτερη συχνότητα σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιακών κλιμακίων.
 
Προτάθηκε, επίσης, η δυνατότητα της πραγματοποίησης ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων στην επικράτεια κάθε χώρας για έλεγχο και αποτροπή συγκεκριμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών, καθώς και η δυνατότητα εκπόνησης κοινών σχεδίων δράσεως των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων των δύο χωρών και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
 
Τέλος, οι κ.κ. Υφυπουργοί καθώς και οι Αρχηγοί Αστυνομίας των δύο χωρών είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και να επιβεβαιώσουν το ήδη πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας. 
 
 
 
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες          τηλ. :   210 6977505
                                                            Fax : 210 6929764
                                                      e-mail  : elasgrty@mopo.gr                 

Τελευταίες Αναρτήσεις