Τε 29 Μαρτίου 23

Σπύρος Βούγιας

Ο Σπύρος Βούγιας είναι Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον Οκτώβριο του 2009.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952 και φοίτησε στο Β΄ και το Ε΄ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Την ίδια περίοδο έπαιξε μπάσκετ στην ομάδα της Χ.Α.Ν.Θ. στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.

Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές (Masters) στο Imperial College του Λονδίνου και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Όσον αφορά την Ακαδημαϊκή του καριέρα, είναι σήμερα Καθηγητής στον Τομέα Συγκοινωνιών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και στο παρελθόν ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, στο Berkeley των Η.Π.Α. και στο Πολυτεχνείο του Παρισιού.

Ήταν ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος την περίοδο του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στον Σύλλογο Συγκοινωνιολόγων, στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .

Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης (1994-2006) και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1998 και του 2002.

Στις εκλογές του 2000 ήταν Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διετέλεσε Υφυπουργός μεταφορών και Επικοινωνιών και Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.