Δε 2 Οκτωβρίου 23
Αρχική Υπουργείο Πολιτική Ηγεσία Διατελέσαντες Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου

Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου

Γεννημένη στον Πειραιά. Δικηγόρος. Έγγαμη με τον Στρατηγό ε.α. Θεόδωρο Σιδηρόπουλο. Μητέρα δύο παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Αγγέλας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει ειδικευθεί στο Εμπορικό και Φορολογικό Δίκαιο. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως καθηγήτρια Δικαίου σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και ήταν Νομικός Σύμβουλος για την κατάρτιση προγράμματος του ΟΕΕΚ (1992-2000).

Είναι μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Παναθηναϊκής Ένωσης Γυναικών.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στο πλαίσιο της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Άθλησης βραβεύτηκε στα «ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ 2006». Το 2008 βραβεύτηκε με το βραβείο Αλβέρτος Σβάιτσερ για την προσφορά της στον άνθρωπο. Το 2009 της απενεμήθη έπαινος από τη «Φροντίδα» (Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας), σε αναγνώριση της υποστήριξής της και της συμβολής της στη νομοθεσία κατά της βίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Πρόεδρος του κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή» (Ν.Ε.Ο.), Βουλευτής Β’ Αθηνών.

Πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. από το 1988, με ευθύνη για την ενημέρωση του πολιτικού προγράμματος.

Το 1990, η νεότερη, πανελλαδικά, υποψήφια Δήμαρχος στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

Το 1997, εκλέγεται Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο).

Τον Μάιο του 2004, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής, της αναθέτει την Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ., θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο 2013.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (ΕUW).

Το 2006, εξελέγη Αντιπρόεδρος των Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP-WOMEN).

Με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Εξελέγη δε πρώτη στην Πολιτική Επιτροπή.

Εξελέγη Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών τον Ιανουάριο του 2012.

Τον Ιούνιο 2013, ορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Δείκτη για την Ισότητα, (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα) με σκοπό την προβολή και προώθηση των θεμάτων Ισότητας, στην Ελλάδα. Συμμετείχε στην παρουσίαση του Νέου Σύνθετου Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

2000 – 2007:

Συμμετείχε στην Διαρκή Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης, στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων και στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Συρίας.

2007 – 2009:

Συμμετείχε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία διετέλεσε Α’ Αντιπρόεδρος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Συρίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Εξελέγη Υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης στην Ομάδα Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

2012 – 2014:

Επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

Επιπλέον, ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) και εκλεγμένη Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, αρμόδια επί των οικονομικών θεμάτων.

Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας με τη Φιλανδία. Ήταν παράλληλα μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Ελβετία.

Τον Ιούνιο του 2014 κατά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ορκίστηκε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

2015 – σήμερα

Επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας με την Ιορδανία και μέλος στις Κοινοβουλευτικής Ομάδες φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σαουδική Αραβία.

Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM – Parliamentary Assembly of the Mediterranean).

Από τον Νοέμβριο 2016 έως Απρίλιο 2017 διετέλεσε Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ.

Τον Οκτώβριο του 2017 διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., είναι πλέον Ανεξάρτητη Βουλευτής Β’ Αθηνών.

Στις 20 Ιουλίου 2018 ίδρυσε το κόμμα Νέα Ελληνική Ορμή (Ν.Ε.Ο.).

Στις 29 Αυγούστου 2018, κατά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, και στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας με το κόμμα Ν.Ε.Ο., ορκίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τούρκικα