Σα 3 Ιουνίου 23
Αρχική Υλικό Αρχείου Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ATHENS 2011

Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ATHENS 2011

Η χώρα μας φέτος θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού φιλοξενεί τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics «ΑΘΗΝΑ 2011», οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 στην Αθήνα.

Η Τελετή Αφής της Φλόγας, η Λαμπαδηδρομία «Φλόγα της Ελπίδας», το Πρόγραμμα Φιλοξενίας «ΠΟΛΙΣ – ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ», καθώς και οι Τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων αποτελούν σημαντικές εκδηλώσεις, που συνοδεύουν τους Παγκόσμιους Αγώνες. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκινούν από τις 9 Ιουνίου 2011, με την Τελετή Αφής της Φλόγας στον Ιερό Βράχο της Πνύκας και θα ολοκληρωθούν στις 4 Ιουλίου 2011, με την Τελετή Λήξης των Αγώνων.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics «ΑΘΗΝΑ 2011» αποτελούν ειδική αθλητική διοργάνωση διεθνούς ενδιαφέροντος, η δε ελληνική ομάδα Special Olympics τελεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Στους αγώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «ΑΘΗΝΑ 2011», συμμετέχουν 7.000 αθλητές Special Olympics από (170) διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για αθλητές όλων των επιπέδων διανοητικής αναπηρίας, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε (22) διαφορετικά αθλήματα Ολυμπιακού τύπου, που θα διεξαχθούν σε δεκαεννέα (19) εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αττικής. Στους αγώνες, επίσης, έχουν ενεργή συμμετοχή (2.500) προπονητές, (3.000) κριτές – διαιτητές, (25.000) εθελοντές, καθώς και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι – εκπρόσωποι των εθνικών και διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι αθλητές των αγώνων και τα μέλη των Εθνικών Αθλητικών Αποστολών Special Olympics φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, του Γ.Ε.ΕΘ.Α, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα Αττικής, καθώς και σε δεκαεννέα (19) ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, ενώ τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας των Special Olympics διαμένουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόγραμμα Ασφάλειας των Αγώνων

Η χώρα μας φέτος θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η χώρα μας, στο πλαίσιο της προηγούμενης Ολυμπιακής εμπειρίας, έχει δεσμευτεί στη διεθνή κοινότητα για την επιτυχή, την εύρυθμη και ασφαλή διοργάνωση και διεξαγωγή των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «ΑΘΗΝΑ 2011».

Για την επιτυχία αυτού του σκοπού, από το 2008, έχει καταρτιστεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του (τότε) διευρυμένου Υπουργείου Εσωτερικών και της Οργανωτικής Επιτροπής Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «ΑΘΗΝΑ 2011».

Σε αυτή τη μοναδική εορταστική αθλητική διοργάνωση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω των αρμόδιων Αρχών Ασφάλειας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει μία σημαντική αποστολή. Να διασφαλίσει τη διεξαγωγή τους σε ένα επιθυμητό και κοινωνικά αποδεκτό περιβάλλον ασφάλειας, όπου τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάζουν τον αθλητικό και εορταστικό χαρακτήρα των Αγώνων, καθώς και τις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες των πολιτών.