Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2023Δελτία Τύπου Μάιος 202318-05-2023:Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου (Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ.)

18-05-2023:Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου (Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 Αθήνα, 18 Μαΐου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου (Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ.)

 

Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκδόθηκε την Τετάρτη 17/5/2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου (Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ.).

Το Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ. θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι δεν διαθέτουν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις έκδοσης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.). Ο αριθμός αυτός θα παραμένει ενεργός και θα βρίσκεται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησης του δικαιούχου στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Συνεπώς, ο Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ. εκπληρώνει τόσο την υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία της υγείας του ατόμου, ως αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά εξαλείφει και τους κινδύνους για την υγεία των ίδιων των ανασφάλιστων κρατουμένων. Οι κίνδυνοι, μάλιστα, λόγω του εγκλεισμού σε κλειστές δομές, όπως είναι τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, πολλαπλασιάζονται, με την πιθανότητα να τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία συγκρατουμένων των ανασφάλιστων ασθενών κρατουμένων σε περίπτωση κάποιας μεταδοτικής ασθένειας που δεν αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή ή με την απαραίτητη νοσηλεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Επιπλέον, καταπολεμάται δυνητικά και η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, αφού το σύνολο των κρατουμένων θα έχει πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, με κύριο σκοπό την καταστολή ή την εξάλειψη του εκάστοτε νοσήματος.

Σημειώνεται ότι, πέραν της εξασφάλισης στους ανασφάλιστους κρατουμένους νοσηλείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθίσταται εφικτή και η πιστοποίηση τυχόν αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, καθώς και η εν γένει εξυπηρέτηση όλων των σκοπών του Α.Μ.Κ.Α. για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κράτησή τους.

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ανέφερε πως «επιτέλους γίνεται πράξη η καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους κρατούμενους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας. Η υλοποίηση και αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας αντανακλά τον απόλυτο σεβασμό μας ως Πολιτεία προς τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, ιδιαίτερα εκείνο της υγείας, διορθώνοντας ελλείψεις παλαιότερων ετών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βελτιώνοντας αισθητά τις συνθήκες κράτησης. Πλέον, όλοι οι κρατούμενοι ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας, θα έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν χρόνιες παθήσεις και νοσήματα, μέσω της κατάλληλης διάγνωσης και θεραπείας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.»

Τελευταίες Αναρτήσεις