Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2022Δελτία Τύπου Οκτώβριος 202228-10-2022: Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου, στο Ειδικό...

28-10-2022: Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου, στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2022

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου, στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, επισκέφθηκε την Τετάρτη 26/10/2022 και την Πέμπτη 27/10/2022, το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, το Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου και το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων εργασίας που πραγματοποιεί στα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας. Επιπλέον πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, όπου συνάντησε τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Αλεξάκη, και συζήτησαν για θέματα ευταξίας και ασφάλειας του θεσσαλικού νομού.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε από τα αρμόδια στελέχη και το προσωπικό για τα προβλήματα που απασχολούν τα Καταστήματα Κράτησης και το Ίδρυμα Βόλου, καθώς και για ζητήματα που αφορούν την αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων, μια από τις πάγιες προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας. Συνομίλησε επίσης με νεαρούς κρατούμενους για τις συνθήκες κράτησής τους και για την πρόοδο που σημειώνουν στις σχολικές δραστηριότητές τους.

Στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας, πού κρατούνται νεαροί από 15 έως 25 ετών, πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα η τελετή εγκαινίων για τις νέες σχολικές εγκαταστάσεις. Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ενώ παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή, οι Βουλευτές κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Αλεξάκης, καθώς και στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενοι και οι κρατούμενοι-μαθητές.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Παπαθανασίου απηύθυνε συγχαρητήρια στη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς του Καταστήματος για την συνεχή προσφορά τους και το αξιέπαινο έργο τους. Ευχαρίστησε θερμά την Εκκλησία, που παραμένει σταθερός αρωγός στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την διατήρηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Επιπλέον, τόνισε πώς οι θεσμοί της αγροτικής οικονομίας και εκπαίδευσης παραμένουν σημαντικά εργαλεία της σωφρονιστικής πολιτικής, καθώς εξανθρωπίζουν το σωφρονιστικό σύστημα και ελαττώνουν τις επιπτώσεις του εγκλεισμού.

Προχώρησε σε ειδική μνεία για τις νέες διατάξεις του αναθεωρημένου Σωφρονιστικού Κώδικα, όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, και τόνισε πως:

«Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής εργάζεται καθημερινά, ώστε να προσφέρει σε όλους τους κρατούμενους δεύτερη ευκαιρία στην ζωή εκτός φυλακής, ενώ βασικό μέλημά της παραμένει πάντα η διαφύλαξη του θεμελιώδους δικαιώματος στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σχετικών με αυτή.

Αυτό άλλωστε, αντικατοπτρίζεται και μέσα από τον αναθεωρημένο Σωφρονιστικό Κώδικα, στον οποίο προβλέπεται πλέον η υποχρεωτική λειτουργία μέσα σε κάθε Κατάστημα Κράτησης και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή Δημοτικά, Γυμνάσια ή Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), Γενικά Ενιαία Λύκεια (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ)., δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ), ή Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ), δημόσια Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) και τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου θα επιφέρει ακόμα περισσότερα επιτυχημένα αποτελέσματα επανένταξης και κατ’ επέκταση σημαντική μείωση της υποτροπής στην παραβατικότητα.

Μια ακόμα επιβράβευση για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, αποτελεί πλέον ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών φοίτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, μη εξαιρουμένων των αργιών και σχολικών ή άλλων διακοπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει πλέον και για τους κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτυχούς φοίτησης, αλλά και για τους κρατούμενους που φοιτούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.).»

Απευθυνόμενος στους μαθητές του Καταστήματος, τους προέτρεψε να συνεχίσουν αδιάκοπα την εκπαιδευτική διαδικασία για όσο χρόνο παραμένουν εντός αυτού, έχοντας ως βασικό στόχο την κατάκτηση της γνώσης, που αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στα χέρια τους για την επιτυχή επάνοδό τους στην κοινωνία.

Τέλος, ευχαρίστησε, εκ μέρους της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όλους όσους με αυταπάρνηση συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία των νέων εκπαιδευτικών δομών.

Τελευταίες Αναρτήσεις