Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2022Δελτία Τύπου Οκτώβριος 202227-10-2022: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία δίπλα στους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα

27-10-2022: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία δίπλα στους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία δίπλα στους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα

Το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής

Συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι εκπαιδευτικές δράσεις θα συνεχισθούν και τη φετινή σχολική χρονιά

 

Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχουν εκπονηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για θέματα ασφάλειας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το διδακτικό έτος 2021 – 2022, εξειδικευμένο προσωπικό υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησε διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής.

Συνολικά στις εκπαιδευτικές δράσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τη διάσταση, καθώς και τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, με απώτερο στόχο την «ψηφιακή θωράκιση» παιδιών και εφήβων ώστε να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Ιδιαίτερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δημιουργήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό με καλλιτέχνες και αθλητές, οι οποίοι διηγήθηκαν στα παιδιά προσωπικές τους εμπειρίες για τη χρήση του διαδικτύου και παρείχαν χρήσιμες συμβουλές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στα θέματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοοικογενειακής βίας, αναδεικνύοντας πρακτικές ειρηνικής επίλυσης διαφορών, αποδοχής της διαφορετικότητας, καλλιέργειας σεβασμού, αλληλεγγύης και ισότητας. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη γνωστοποίησης τέτοιων συμπεριφορών στις αστυνομικές αρχές ή σε πρόσωπα εμπιστοσύνης, ώστε αυτές να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται έγκαιρα.

Τέλος, στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής οι εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους δια ζώσης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους από 50.000 μαθητές να ενημερωθούν σε θέματα οδικής ασφάλειας, ώστε να αποκτήσουν από μικρή ηλικία σωστή κυκλοφοριακή κουλτούρα.

Χαρακτηριστικό της θετικής ανταπόκρισης και αποδοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ότι, ήδη οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας γίνονται αποδέκτες μεγάλου αριθμού αιτημάτων για τη φετινή σχολική χρονιά, κατά την οποία θα συνεχισθούν οι εκπαιδευτικές δράσεις.

Σημειώνεται ότι, το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο των ενημερωτικών αυτών δράσεων λαμβάνει σχετική έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις