Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2022Δελτία Τύπου Οκτώβριος 202218-10-2022: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με σταθερά βήματα κάνουμε πράξη τη μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα»

18-10-2022: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με σταθερά βήματα κάνουμε πράξη τη μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με σταθερά βήματα κάνουμε πράξη τη μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα»

  • Στην τραγική υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης, η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε με μεγάλη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ένας- ένας οι εμπλεκόμενοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και δεν υπάρχει λόγος για δημαγωγία και τερατολογία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρυφτεί τίποτα
  • Εκείνοι που εργάζονται και υπηρετούν σε υπηρεσίες στις Αρχές ασφαλείας, είναι οι πρώτοι που οφείλουν να τηρούν τους νόμους

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας από τη Βουλή στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός Σωφρονιστικού Κώδικα – Τροποποιήσεις στον ν. 2776/1999», τονίζοντας πως πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση εκσυγχρονισμού της σωφρονιστικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, με το Σχέδιο Νόμου επιτυγχάνονται:

  • εκσυγχρονισμός των συνθηκών κράτησης,
  • ισότητα στον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων και
  • πλήρης σεβασμός στα δικαιώματά τους

Ενώ η χώρα εναρμονίζεται με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της νομολογίας του ΕΔΔΑ.

Ο Υπουργός επισήμανε πως μέσω του νομοσχεδίου προωθείται ο διαχωρισμός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων -ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων- η βελτίωση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης και διατροφής των κρατουμένων, ενώ λαμβάνεται μέριμνα  για την κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων και ειδικότερα για τους νεαρούς κρατούμενους.

Σχολιάζοντας θέματα της επικαιρότητας ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην τραγική υπόθεση της βάρβαρης κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό :

«Θέλω να επαναλάβω ότι θεωρώ ότι η Ελληνική Αστυνομία κινήθηκε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, έχει κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της, ανταποκρίνεται πλήρως σε οτιδήποτε της ζητείται από την ανακριτική αρχή, η οποία έχει πλέον την ευθύνη της κύριας ανάκρισης η οποία διεξάγεται.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες, ή τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι φαίνεται ότι είναι οι δράστες αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, οδηγούνται ένας – ένας στη δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει, αυτό είναι μια προφανής και απόλυτη απαίτηση όλης της κοινωνίας στην οποία η ελληνική Δικαιοσύνη βεβαίως θα ανταποκριθεί  πλήρως.

Επαναλαμβάνω ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να συνδράμει στην πραγματοποιούμενη έρευνα. Το λέω αυτό διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναλαμβάνονται και μάλιστα μέσα στο Κοινοβούλιο φωνές λαϊκισμού, δημαγωγίας, τερατολογίας, για πράγματα τα οποία δεν είναι ούτε καν γνωστά τα δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρυφτεί τίποτα. Η έρευνα θα πάει μέχρι το τέλος και οι ένοχοι θα αποδοθούν στη δικαιοσύνη για να έχουν τη μοίρα και την ποινή που τους αξίζει».

Σχετικά με το συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως έχουν κινηθεί από την πρώτη στιγμή οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες από την Ελληνική Αστυνομία  και τόνισε:

«Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα το αυτονόητο, ότι εκείνοι που εργάζονται και υπηρετούν σε υπηρεσίες στις αρχές ασφαλείας για την εφαρμογή του νόμου, είναι οι πρώτοι που οφείλουν να τηρούν τους νόμους»

Τελευταίες Αναρτήσεις