Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2022Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 202208-09-2022: Tάκης Θεοδωρικάκος: «Η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία»

08-09-2022: Tάκης Θεοδωρικάκος: «Η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tάκης Θεοδωρικάκος: «Η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία»

Για τον Έβρο:

  • Από την αρχή του έτους πάνω από 150.000 παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από τον Έβρο. Από αυτούς, οι 40.000 μόνο τον Αύγουστο!
  •  Όλες οι απόπειρες παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο, γίνονται είτε με την ανοχή είτε με την καθοδήγηση της Τουρκίας
  • Θέσαμε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ακρίτας, ως ισχυρό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας στην κατεύθυνση του σεβασμού της εθνικής μας κυριαρχίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ανθρώπινης ζωής .
  • Επέκταση του φράκτη – Πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων – Ενίσχυση των μέσων φύλαξης με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό

Για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική

  • Άμεσα τίθενται στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας 700 νέοι αστυνομικοί που αποφοιτούν τον Σεπτέμβριο από τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.. Όλοι αυτοί θα ενισχύσουν αποκλειστικά τα Αστυνομικά Τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής , για να υπηρετήσουν την ύψιστη αποστολή της ασφάλειας των πολιτών

Για τη ΔΕΘ

  • Προτροπή για ειρηνικές διαδηλώσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ισχυρή εικόνα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και τόνωσης της δραστηριότητας του εμπορικού κόσμου, ως κέρδος για όλη τη Μακεδονία

Στο επιχειρησιακό σχέδιο Ακρίτας αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA  “κοινωνία ώρα MEGA” και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη. Ο Υπουργός τόνισε πως η επέκταση του φράκτη είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς 40 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν μόνο τον Αύγουστο, δημιουργώντας πίεση ανάλογη με τον Μάρτιο του ’20, ενώ από την αρχή του έτους η Ελληνική Αστυνομία απέτρεψε την είσοδο 150.000 παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι προωθήθηκαν στα σύνορα με την ανοχή ή την καθοδήγηση της Τουρκίας.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Ευρώπη οφείλει ένα «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων της με την Τουρκία και επανέλαβε πως οι Έλληνες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ο φράκτης θα επεκταθεί επιπλέον 140 χλμ, θα γίνει πρόσληψη 250 συνοριοφυλάκων και θα ενισχυθούν τα μέσα φύλαξης των συνόρων του Έβρου με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως  και οι 700 νέοι αστυνομικοί που αποφοιτούν τον Σεπτέμβριο από τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. θα ενισχύσουν αποκλειστικά τα Αστυνομικά Τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ στέλνοντας μήνυμα ενότητας, προέτρεψε οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, να διεξαχθούν ειρηνικά, ώστε να διαφυλαχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης

———————————–

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της  συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου

Είναι η τέταρτη φορά, που ως Υπουργός αυτούς τους 12 μήνες που έχω αναλάβει τα υπεύθυνα καθήκοντα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης της χώρας, επισκέπτομαι τον Έβρο. Εκεί χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας και εκεί οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει μία πολύ ισχυρή απειλή σε βάρος της χώρας μας, σε βάρος της ασφάλειας της Ελλάδας και των πολιτών.

«Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές γίνονται ανεκτές ή και καθοδηγούνται από την γειτονική Τουρκία»

Πρόκειται για παράνομες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες στην πραγματικότητα γίνονται ανεκτές ή και καθοδηγούνται από την γειτονική Τουρκία, θυμόμαστε όλοι τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, αλλά αυτό που θέλω να πω στον πλέον ξεκάθαρο τόνο, προς τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν, είναι ότι το πρόβλημα συνεχίζει και είναι πολύ μεγάλο και καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να το αντιμετωπίσει. Θα σας πω δύο αριθμούς, κρατήστε τους, γιατί είναι ενδεικτικοί του τι συμβαίνει εκεί. Από την 1η Ιανουαρίου αυτού του χρόνου, μέχρι τις 31 Αυγούστου, πάνω από 150.000 παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από τον Έβρο στην Ελλάδα και φυσικά απετράπησαν από την Ελληνική Αστυνομία. Γιατί η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας εκεί, όπως και στου Στρατού μας, συνιστά και αποτελεί αποτρεπτική δύναμη.

Το σχέδιο «Ακρίτας» είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που ήδη εκδηλώνεται. Καταρχάς, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του Συμβουλίου Άμυνας της χώρας υπό τον Πρωθυπουργό, έχει ήδη αποφασίσει και προχωράμε σε αυτό, την κατασκευή τεχνητού εμποδίου, την κατασκευή φράκτη σε όλο το μήκος των συνόρων, των Ελληνοτουρκικών κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

«Απολύτως απαραίτητη η επέκταση του φράκτη στον Έβρο κατά 140 χλμ»

Μέχρι σήμερα έχουν φτιαχτεί 37 χιλιόμετρα φράχτη και είναι εφικτό να επεκταθεί κατά 140 επιπλέον.

Ασφαλώς είναι ένα μεγάλο έργο. ‘Ύστερα από τόσα χρόνια επιχειρησιακής εμπειρίας των αστυνομικών και του Στρατού οι ίδιες οι υπηρεσίες μας έχουν καταλήξει ότι είναι απολύτως απαραίτητη η κατασκευή του στα σημεία που υπάρχει φράχτης ουσιαστικά δεν υπάρχει η παραμικρή πίεση κανείς δεν δοκιμάζει να προσπαθήσει να περάσει τον Έβρο πηδώντας ένα εμπόδιο 5 μέτρων ύψους που επίσης φυλάσσεται και από αστυνομικούς και από ηλεκτρονικά μέσα.

Μόνο τον Αύγουστο, ο αριθμός αυτός είναι 40.000, μόνο σε ένα μήνα, τόσοι ήταν και τον Μάρτιο του 2020 και τότε υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση αυτού του πλήθους των παράνομων μεταναστών. Τώρα,  αυτό συμβαίνει κατά μήκος της συνοριογραμμής σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αυτό καθιστά αυτή την δουλειά εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οφείλουν ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στους Ακρίτες μας, στην Ελληνική Αστυνομία που εργάζονται τόσο σκληρά για να φυλάξουν τα σύνορα του Δυτικού κόσμου με την Τουρκία».

Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση υπάρξει στα σύνορα μας στον Έβρο, το επιχειρησιακό σχέδιο «Ακρίτας» προβλέπει εναλλακτικά σενάρια και με το υπάρχον δυναμικό, τις αναγκαίες μετακινήσεις δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικών μονάδων. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μην κάνουμε όλα όσα πρέπει για να γίνει πράξη ότι από τον Έβρο παράνομα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει κανείς είναι τα σύνορα της πατρίδας μας. Οφείλουμε να το κάνουμε, είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρου του Δυτικού κόσμου με την Τουρκία. Πιστεύω ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οφείλουν ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα, στο ελληνικό κράτος, στον ελληνικό λαό, στους Ακρίτες μας, στην Ελληνική Αστυνομία που εργάζονται τόσο σκληρά για να φυλάξουν τα σύνορα.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις που αναφέρατε, 250 νέοι συνοριοφύλακες προσλαμβάνονται και πρόκειται μέσα στους επόμενους μήνες να αναλάβουν και εκείνοι υπηρεσία σε αυτή την κρίσιμη γραμμή σε αυτό το μέτωπο ευθύνης και ασφάλειας.

Ο καθένας μπορεί να λέει εύκολα λόγια τα οποία να καταναλώνονται από την κοινή γνώμη της χώρας, αν και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι, απολύτως αποφασισμένοι και απολύτως ικανοί και αποτελεσματικοί στο να φυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σεβόμενοι ταυτοχρόνως το Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή, είτε είναι μέρα, είτε είναι νύχτα και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι γείτονες μας.

Η βασική λογική που έχουμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Ελληνική Αστυνομία, είναι οι αστυνομικοί μας να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στους πολίτες, στις γειτονιές, ιδιαίτερα στις γειτονιές του λεκανοπεδίου της Αττικής, που εδώ υπάρχει και πάνω από το 70% της εγκληματικότητας που υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα. Γι’ αυτό επιπροσθέτως, παίρνουμε μια σειρά μέτρα ψηφιοποίησης υπηρεσιών, μέσα σ’ αυτό το μήνα αναμένεται οι αστυνομικοί να σταματήσουν να διακινούν τα δικόγραφα και αυτό να γίνεται με ψηφιακή πλατφόρμα. Είναι μια υποχρέωση που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μια μεγάλη τομή που έχει κάνει η Κυβέρνηση μας που θα απελευθερώσει 1.500 αστυνομικούς.

«Το σύνολο των 700 νέων αστυνομικών που τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους, θα κατευθυνθεί σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής»

Έχω όμως επίσης να σας δώσω την είδηση, ότι το σύνολο των 700 νέων αστυνομικών που τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνουν τις σπουδές και την εκπαίδευση τους, το σύνολό τους, θα κατευθυνθεί σε υπηρεσίες, Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εδώ στην Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, διότι εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτή είναι ουσιαστικά μεγάλη αναβάθμιση της παρουσίας της αστυνομίας. Ήδη, πρέπει να σας πω πως στο λεκανοπέδιο Αττικής καθημερινά επιχειρούν στους δρόμους για την προστασία όλων των πολιτών πάνω από 2.500 αστυνομικοί.

Πρόκειται για σημαντικό αριθμό, γιατί αυτό που καταλαβαίνετε όλοι ότι έχει μεγάλη αξία είναι πόσοι αστυνομικοί είναι έξω στους δρόμους, στις περιπολίες και με την παρουσία τους αποτρέπουν το έγκλημα. Δεν έχει σημασία πόσοι είναι μέσα στους τοίχους, σημασία έχει πόσοι είναι δίπλα στον πολίτη και γι’ αυτό όλο αυτό το χρονικό διάστημα διαρκώς ενισχύεται, αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να σας πω, που παρά τις βίαιες συμπεριφορές και τις ακραίες συμπεριφορές που σημαδεύουν τον άνθρωπο συνολικά στη γη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, παρ’ όλα, αυτά η εγκληματικότητα που αφορά το μέσο ελληνικό σπίτι, τη μέση ελληνική οικογένεια, το νοικοκυριό, είναι μειωμένη από την εποχή του 2019, από την προ Covid εποχή γύρω στο 25%. Αυτό το λέω γιατί δεν πρέπει κάποιος να ευλογεί τα γένια του, αλλά πρέπει να επιβραβεύουμε και τους αστυνομικούς μας, που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες. Αυτή τη δουλειά κάνουμε καθημερινά, απλά πρέπει να λέμε και τα μπράβο μας στους αστυνομικούς γιατί εργάζονται σκληρά για το καλό όλων των πολιτών.

Μια και μου δίνεται η δυνατότητα,  επιτρέψτε ακόμα μία κουβέντα:Τις επόμενες ημέρες είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπάρχει μία παράδοση η πόλη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας γίνεται το κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Θέλω να καλέσω, ο εορτασμός αυτός και η πραγματοποίηση της Έκθεσης να είναι για το καλό της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής, να το χαρούν όλοι, να το χαρεί ο εμπορικός κόσμος και οι Θεσσαλονικείς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαδηλώσουν και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν αυτό, για οποιαδήποτε αιτήματα να είναι όλοι προσεκτικοί, να γίνει με ειρήνη, ώστε το μόνο που θα μείνει για τη Θεσσαλονίκη να είναι το κέρδος για τους Θεσσαλονικείς για την πανέμορφη πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η πολιτεία έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα αλλά θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν με τη σωστή συμπεριφορά τους.

Τελευταίες Αναρτήσεις