Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2022Δελτία Τύπου Ιούλιος 202206-07-2022: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με καινοτόμο τρόπο στηρίζουμε την Ελληνίδα Αστυνομικό»

06-07-2022: Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με καινοτόμο τρόπο στηρίζουμε την Ελληνίδα Αστυνομικό»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με καινοτόμο τρόπο στηρίζουμε την Ελληνίδα Αστυνομικό»

  • Εργαστήριο με θέμα «IamRemarkable» πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Ακαδημία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Google
  • Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 150 χώρες, αλλά πρώτη φορά σε γυναίκες που υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας
  • 7.900 γυναίκες υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας
  • «Οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. είναι παντού! Στην πρώτη γραμμή, αλλά και σε σημαντικές επιτελικές θέσεις και είναι εκεί με το σπαθί τους γιατί το αξίζουν» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τις Ελληνίδες Αστυνομικούς παρουσίασαν σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Google. Στην εκδήλωση με θέμα «IamRemarkable», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αξιωματικών, συμμετείχαν 40 γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ από διάφορες Υπηρεσίες και στόχος ήταν η εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες αυτοπροβολής και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αστυνομικοί στον εργασιακό τους χώρο. Ώστε να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, να αυξηθεί ο ρόλος και η προσφορά τους.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει στις τάξεις της 7.900 γυναίκες, οι οποίες αποδεικνύονται καθημερινά άξια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν παντού, υπηρετούν σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλες τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, στην Άμεση Δράση, ΔΙΑΣ, στα Α.Τ., στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που είναι γραφεία αιχμής της δράσης μας ενάντια σε μία σύγχρονη μορφή εγκληματικότητας η οποία δυστυχώς μετά την πανδημία είναι ιδιαίτερα αυξανόμενη, στην Ασφάλεια, στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, στις εισόδου της χώρας και τις εξόδους, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, στα Εναέρια Μέσα, στην Υπηρεσία των Αεροσκαφών, στην Τροχαία και ασφαλώς στην Αστυνομική Ακαδημία.

Οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. είναι παντού! Στην πρώτη γραμμή, αλλά και σε σημαντικές επιτελικές θέσεις και είναι εκεί με το σπαθί τους γιατί το αξίζουν. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος στην εκτέλεση της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι κρίσιμος στη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία και ασφαλώς είναι καθοριστικός στην ίδια την εξέλιξη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε όλοι μαζί, γυναίκες και άντρες στην Ελληνική Αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να διευκολύνουμε την ακόμη πιο αναβαθμισμένη συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία και την ανάδειξη του έργου της γιατί ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Για αυτό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία της Google με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αστυνομικοί, τόσο στον εργασιακό τους χώρο, αλλά όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, καθώς πιστεύω ότι υπάρχουν ισχυρά στερεότυπα μέσα στην κοινωνία. Άλλωστε τα στερεότυπα που υπάρχουν μέσα στην Αστυνομία είναι εφαπτόμενα και συναρτημένα με τα στερεότυπα της κοινωνίας, γιατί και η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Πρέπει πιστεύω να μιλάτε ανοιχτά για τα επιτεύγματα σας, για τη δουλειά και τη συμβολή σας, προκειμένου να μπορεί κάθε γυναίκα αστυνομικός, κάθε γυναίκα στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, να ανταποκριθεί σε έναν εξαιρετικά πολυσύνθετο ρόλο, τον ρόλο της αστυνομικού, της συναδέλφου για τους αστυνομικούς που είναι δίπλα της, της συντρόφου, της κόρης, της συζύγου, της μητέρας, προφανώς πολλές γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ήδη μητέρες. Τα σπουδαιότερα καθήκοντα που υπάρχουν σε αυτή τη γη. Τόσα πολλά και τόσο σημαντικά. Θέλουμε οι Ελληνίδες που υπηρετούν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας να νιώθουν περήφανες, θέλω να νιώθετε περήφανες όπως νιώθουμε και εμείς περήφανοι για σας.

Θέλουμε οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. να είναι οι πρεσβευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, να είναι η φήμη μας ώστε όλο και περισσότερα νέα κορίτσια, αρκετά βλέπω εδώ σήμερα ανάμεσά μας αλλά πολύ περισσότερα νέα κορίτσια να επιλέγουν στη ζωή τους στη σταδιοδρομία στην υπηρεσία του Πολίτη, στην υπηρεσία της Ασφάλειας του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας.

Αυτή είναι μία ζωή με νόημα και ουσία, είναι μία ζωή με αξίες με ανταμοιβή και προοπτικές σε ένα Σώμα σύγχρονο, που αναγνωρίζει και αναδεικνύει την προσφορά της γυναίκας, βοηθά στην εξέλιξη και στην ανέλιξη τους γιατί είναι remarkable. Για την ακρίβεια, είναι αξιοθαύμαστες οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Θέλω ειδικά να απευθυνθώ σε εσάς που είστε σήμερα εδώ. Να ζητήσω να μεταφέρετε τα λόγια που θα ακολουθήσουν σε όλες αυτές τις διαδικασίες που θα ακολουθήσετε στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσες στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετείτε.

Θέλω να σας πω ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Είμαστε δίπλα σας, είμαι δίπλα σας, όπως βέβαια η πολιτική ηγεσία αυτού του Υπουργείου και η ηγεσία της Αστυνομίας. Είμαστε δίπλα σε κάθε αστυνομικό και κυρίως είμαστε δίπλα στους αστυνομικούς μας στις δύσκολες στιγμές, όταν χρειάζεται να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά για να τους στηρίζουμε ώστε να επιτελούν το εξαιρετικά σημαντικό καθήκον τους. Πιστεύω ότι χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει η δημοκρατία μας αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πρέπει να το κατανοούμε όλοι. Είναι προϋπόθεση και συστατικό στοιχείο της κοινωνίας που θέλουμε. Για μας, αλλά και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν, για τα παιδιά μας.

Για αυτό όλοι μαζί προχωράμε με σχέδιο οικοδομώντας μία Αστυνομία σύγχρονη, φιλική στον πολίτη, φιλική ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που πρέπει να γνωρίσουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και απολύτως αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος, βίας και της επιθετικότητας. Για αυτό έχουμε περισσότερους αστυνομικούς στις γειτονιές μας. Για αυτό κάθε μέρα είναι μέλημά μας η καλύτερη, η πιο σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση των αστυνομικών μας, θέμα για το οποίο σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο αναβάθμισης της αστυνομικής εκπαίδευσης συνολικά. Με αιχμή του δόρατος την μετατροπή της Σχολής Αξιωματικών σε ανώτατη σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου, εφάμιλλη της σχολής Ευελπίδων και των ανώτατων παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Είναι μία προσπάθεια η οποία φέρνει αποτελέσματα, καθώς όλοι μαζί έχουμε πετύχει την μείωση της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας που αφορά την ελληνική οικογένεια. Κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις έχουν μειωθει κατά 30%, συγκρίνοντας με την εποχή πριν την πανδημία του κορονοϊού, χάρη ιδιαίτερα στις δικές σας προσπάθειες και ταυτόχρονα φυλάμε τα σύνορα της πατρίδας μας. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας.

Σε όλη αυτή τη δράση οι γυναίκες είναι παντού. Ξανά, λοιπόν, γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας σας ευχαριστούμε για τη δουλειά σας. Είμαστε εδώ για την κοινή αποστολή. Για μία καλύτερη κοινωνία, μία καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, για ένα καλύτερο μέλλον. Σας εμπιστεύομαι, σας εμπιστευόμαστε και μαζί προχωράμε μπροστά δίπλα σε κάθε πολίτη. Απαντώντας αποφασιστικά σε κάθε μορφή βίας, την ενδοοικογενειακή βία, το σχολικό εκφοβισμό που δυστυχώς έχει επανακάμψει, την οπαδική βία, το έγκλημα στο διαδίκτυο που απειλεί ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, το οργανωμένο έγκλημα σε κάθε του μορφή.

Φροντίζουμε και προστατεύουμε την οικογενειακή γαλήνη και την κοινωνική συνοχή και συνεχίζουμε πιστοί στο καθήκον και στην αποστολή μας, που δεν είναι τίποτε άλλο από την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια της πατρίδας».

Από την πλευρά της, η κα Θωμαής Γκλάρου-Σταυροπούλου, Head of Industry, Travel & Tech στη Google και μέλος της πρωτοβουλίας #IamRemarkable δήλωσε: «Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για τα κατορθώματά μας. Τα πολιτιστικά και έμφυλα στερεότυπα, όπως επίσης και το «σύνδρομο του απατεώνα», μπορούν να αποτρέψουν κάποιον να αναγνωρίσει τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του και να εκφράσει τα επιτεύγματά του. Με το πρόγραμμα I am Remarkable δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τα κίνητρα και τις δεξιότητες για την αυτοπροβολή των γυναικών και των υποεκπροσωπούμενων ομάδων, μεταβάλλοντας έτσι την κοινωνική αντίληψη για τη σημασία της αυτοπροβολής».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Σοφία Λαμπροπούλου, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Βασίλειος Ρόκκος, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Ταξίαρχος Παναγιώτης Κολλίντζας, ο Βοηθός Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Ανθούλης, και ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Σαλούκας.

Τελευταίες Αναρτήσεις