Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2022Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 202203-02-2022: Τ. Θεοδωρικάκος: Συμμαχία πολιτείας και αθλητικού κόσμου ενάντια στον χουλιγκανισμό

03-02-2022: Τ. Θεοδωρικάκος: Συμμαχία πολιτείας και αθλητικού κόσμου ενάντια στον χουλιγκανισμό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμμαχία πολιτείας και αθλητικού κόσμου ενάντια στον χουλιγκανισμό

  • Η Αστυνομία κάνει το καθήκον της σε επιχειρησιακό επίπεδο

Τη θλίψη του για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη και τη συμπαράστασή του στους γονείς του δολοφονημένου νέου εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον Real fm. Απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για τις έρευνες της Αστυνομίας, την έξαρση της οπαδικής βίας και τις επόμενες κινήσεις αντιμετώπισης του φαινομένου από την Κυβέρνηση. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποδοθεί δικαιοσύνη και θέλω να σας πως η δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας εγγυάται ότι αυτοί που αποδεδειγμένα έχουν ευθύνη για αυτή τη δολοφονία, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Έχει τεράστια σημασία να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί είναι πάρα πολύ βαρύ να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή, ένα παλικάρι 19 χρονών, ένας φοιτητής, ένας θαυμάσιος άνθρωπος που ασχολούταν με τον αθλητισμό». Στο πλαίσιο αυτό, εκδήλωσε για άλλη μια φορά τα αισθήματά του για την απώλεια του Άλκη: «Θέλω να εκφράσω την βαθιά θλίψη μου και τα συλλυπητήρια μου στα αγαπημένα πρόσωπα αυτού του παλικαριού και ιδιαίτερα στους γονείς του, διότι περνούν μια τραγωδία δυσβάσταχτη, νομίζω ότι είμαστε όλοι γονείς και το αντιλαμβανόμαστε αυτό».

Ερωτηθείς για την οπαδική βία και την αντιμετώπισή της από την Αστυνομία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε: «Στους 5 μήνες που υπηρετώ ως πολιτικός προϊστάμενος που εποπτεύει την Ελληνική Αστυνομία βρέθηκα μπροστά σε ουκ ολίγες περιπτώσεις εγκληματικής βίας από πρόσωπα τα οποία ανήκουν σε οργανωμένους συνδέσμους. Η πιο απαιτητική από αυτές ήταν πριν από μερικούς μήνες, το φθινόπωρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν μέρα μεσημέρι και Σάββατο μάλιστα, υπήρξαν πυροβολισμοί μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων του Παναθηναϊκού, χούλιγκαν εννοώ, κακών οπαδών. Τους συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία και τους οδήγησε στην δικαιοσύνη. Και το ίδιο έχει συμβεί και τα τελευταία δυόμισι – τρία χρόνια σε πάρα πολλές περιπτώσεις».

«Όταν εκδηλώνονται οι εγκληματικές δραστηριότητες αυτών των ατόμων, η αστυνομία παρεμβαίνει αποτελεσματικά για να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Αυτό γίνεται και δεν πρέπει να έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να γίνεται» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ευρύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου: «Επί δεκαετίες σ’ αυτή τη χώρα έχουν σημειωθεί μικρότερης ή μεγαλύτερης μορφής εγκλήματα που έχουν σχέση με τον οπαδικό χουλιγκανισμό. Και, δυστυχώς, επειδή πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα κατάματα, αυτό συνδέεται πλέον με μια καινούργια κατάσταση συμμοριών ανηλίκων, οι οποίες εμφανίζονται όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές στη χώρα, οι οποίες επιδίδονται σε βανδαλισμούς, σε βιαιοπραγίες και σε βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους».

«Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς ο οπαδικός χουλιγκανισμός αλληλοσυνδέεται με διάφορες μορφές εγκληματικότητας, όπως το εμπόριο ναρκωτικών» επισήμανε και προσέθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ένα κομμάτι, το αστυνομικό πλαίσιο είναι σαφές και συγκεκριμένο. Η αστυνομία έχει σχέδιο το οποίο το υλοποιεί. Εξαρθρώνει ομάδες και συμμορίες. Αν σας δώσω υλικό των εξαρθρώσεων, εγκληματικών τέτοιων οργανώσεων που έχει κάνει η αστυνομία αυτό το τελευταίο εξάμηνο θα εκπλαγείτε. Συνήθως το ενδιαφέρον πέφτει σε αρνητικές καταστάσεις και όχι σε θετικά αποτελέσματα εξάρθρωσης ομάδων. Και το αντιλαμβάνομαι αυτό, μπορεί να είναι και στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ενδεχομένως. Έχει γίνει αυτή η δουλειά κι αυτοί οι τύποι οδηγούνται στη δικαιοσύνη».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα: «Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή, πέραν της εφαρμογής του υπάρχοντος νόμου, που θα πρέπει να συμφωνηθεί απ’ την Πολιτεία και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων, αλλά και τους εκπροσώπους της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών, να βάλουμε ένα τέλος στην ανοχή της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού. Καμία ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ δεν έχει να κερδίσει απ’ το να έχει κακούς κι εγκληματίες μέσα στους συνδέσμους της και πρέπει να μπει τέλος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πολύ ευρύτερη και μεγαλύτερη κίνηση. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εύρεση των ενόχων της δολοφονίας του Άλκη για να νιώσει ο κόσμος ότι αποδίδεται δικαιοσύνη και στη συνέχεια να υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω αυτή την υπόθεση».

«Βία και αθλητική ιδέα δεν πάνε μαζί» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ολοκληρώνοντας την ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε στάθηκε και στη μείωση που παρουσιάζουν οι δείκτες εγκληματικότητας: «Εάν συγκρίνετε την εγκληματικότητα στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει μείωση στην εγκληματικότητα της τάξης του 25% σε κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις κοκ. Ο λόγος που κάνω τη σύγκριση με τότε δεν είναι πολιτικός και κομματικός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει γύρω μας μια πολύ πιο βίαιη συμπεριφορά από τους ανθρώπους. Η ανασφάλεια και η έλλειψη κανονικότητας στη ζωή μας εξαιτίας του κορωνοϊού, έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Άρα, πρέπει να πολλαπλασιαστούν και οι δικές μας προσπάθειες για να μείνουμε σε ένα κράτος ασφαλούς ζωής. Μέχρι τώρα, αυτή η μείωση σε σχέση με το 2019 και το 2018 δείχνει μια θετική τάση. Αλλά, θέλω να σας πω, ότι αυτό δεν πρέπει να οδηγεί κανέναν στον εφησυχασμό. Χρειάζεται πολύ σοβαρή και συνεχή δουλειά για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στις μέρες μας».

Τελευταίες Αναρτήσεις