Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2021Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 202129-12-2021: Θεοδωρικάκος: «Με ψυχραιμία, ενότητα και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αντιμετωπίζουμε και αυτό το κύμα της πανδημίας»

29-12-2021: Θεοδωρικάκος: «Με ψυχραιμία, ενότητα και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αντιμετωπίζουμε και αυτό το κύμα της πανδημίας»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεοδωρικάκος: «Με ψυχραιμία, ενότητα και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αντιμετωπίζουμε και αυτό το κύμα της πανδημίας»

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6» φιλοξενήθηκε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο Υπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Κοτταρίδη, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στο σχέδιο αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του covid-19, τις πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που παραβίασαν τα μέτρα, την πορεία των εμβολιασμών στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, την παραβατικότητα των ανηλίκων αλλά και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Με ψυχραιμία, ενότητα και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αντιμετωπίζουμε και αυτό το κύμα τη πανδημίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Σε αυτή την προσπάθεια, για να ξεπεραστεί η δοκιμασία, η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα και βοηθάει καθοριστικά στην εφαρμογή του νόμου και στην κοινωνική συνοχή. Έχουν κινητοποιηθεί 10.000 αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω γιατί αποδείχθηκε ότι βοηθούν σημαντικά στην επιτήρηση των μέτρων ενάντια στην πανδημία».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή τους αντικαπνιστικού νόμου: «Τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποια μαγαζιά η κατάσταση ξέφυγε με τον αντικαπνιστικό νόμο και γι’ αυτό βεβαιώθηκαν εκατοντάδες παραβάσεις. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τη μάχη για να προστατευτούμε από τη θανατηφόρο δυστυχώς πανδημία του κορωνοϊού και να γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που την έχουμε ζήσει όλοι μας σε διάφορα μαγαζιά όπου κάπνιζαν όλοι». Ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελέγχων διενεργούνται από εμβολιασμένους αστυνομικούς ενώ αναφέρθηκε και στη νέα εφαρμογή ταυτοποίησης wallet που διατίθεται στους πολίτες με τη συνδρομή των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Και όλοι, όπως και οι μη εμβολιασμενοι, κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα», προσέθεσε.

Στο μέτωπο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, ο Υπουργός παρέθεσε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι σε σχέση με το 2018 και το 2019 η μείωση είναι της τάξης του 25%. «Κάθε βράδυ βρίσκονται στους δρόμους 160 στελεχωμένα περιπολικά και το γεγονός αυτό είναι ένας πολύ σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας για όποιον θέλει να προβεί σε εγκληματικές πράξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρακάκος και στο σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Το 2022 στοχεύουμε να είναι ένα έτος τομής για την Ελληνική Αστυνομία. Ένα έτος στο οποίο θα εξοικονομήσουμε αστυνομικές δυνάμεις που σήμερα ασχολούνται με πάρεργα άλλης φύσεως, δυνάμεις οι οποίες θα στραφούν στα καθήκοντα τους, που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών» τόνισε και πρόσθεσε: «Για να το πετύχουμε αυτό μια βασική προσπάθεια που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη από μεθαύριο, από 1η Ιανουαρίου δεν θα πηγαίνει κανείς στα Αστυνομικά Τμήματα για το γνήσιο της υπογραφής, διότι αυτή η διαδικασία θα γίνεται καθολικά μέσω του διαδικτύου».

Ερωτηθείς για την έξαρση που παρουσιάζει η παραβατικότητα των ανηλίκων, ο Υπουργός απάντησε: «Εργαζόμαστε συντονισμένα σε ότι αφορά αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που οδηγούν ανήλικα παιδιά σε βίαιες πράξεις. Είτε αυτές σημειώνονται μέσα στο σχολείο, είτε είναι bullying σε βάρος μαθητών, είτε είναι βίαιες πράξεις που καθοδηγούνται μέσα από τα social media και το διαδίκτυο. Εκεί η Ελληνική Αστυνομία δρα όσο γίνεται προληπτικά και συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, όμως, ότι ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια πρέπει να έχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί γιατί είναι και αυτοί παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων. Πιστεύω επίσης ότι σ’ ένα νέο παιδί πρέπει να δίνεις δεύτερη ευκαιρία».

Τελευταίες Αναρτήσεις