Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2021Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 202129-12-2021: Απονομή Διπλωμάτων Παρακολούθησης Εργαστηρίου Μηχανολογίας Αυτοκινήτων σε κρατούμενους από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου στο...

29-12-2021: Απονομή Διπλωμάτων Παρακολούθησης Εργαστηρίου Μηχανολογίας Αυτοκινήτων σε κρατούμενους από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απονομή Διπλωμάτων Παρακολούθησης Εργαστηρίου Μηχανολογίας Αυτοκινήτων σε κρατούμενους από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση απονομής διπλωμάτων παρακολούθησης Εργαστηρίου Μηχανολογίας Αυτοκινήτου σε νέους κρατούμενους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, η πρώην Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Ξένια Δημητρίου, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών του Τμήματος Ανηλίκων κ. Σοφία Σισμανίδου, η Πρόεδρος του ΝΠΙΔ “ΕΠΑΝΟΔΟΣ” Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η Πρόεδρος του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» κ. Βασιλική Μυλωνά, ο δημοσιογράφος-εκπαιδευτικός κ. Τάκης Πουρναράκης, ο Public Relations Manager της Kosmocar Α.Ε. κ. Νικόλαος Μαρτίνος καθώς και εκπρόσωποι των επαγγελμάτων του χώρου της αυτοκίνησης.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε από την “ΕΠΑΝΟΔΟ”, ΝΠΙΔ Φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει την αρμοδιότητα κοινωνικής επανένταξης αποφυλακιζομένων και αποφυλακισμένων. Εντάσσεται στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα « Convicts Upskilling Pathways » ( CUP ) που χρηματοδοτείται από το Erasmus + και αναπτύσσεται σε 4 ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αναπτυσσόμενων συνεργειών της “ΕΠΑΝΟΔΟΥ” με το Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».

Στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα παρακολούθησης του Εργαστηρίου σε 12 νέους κρατούμενους και ακολούθησε διαλογική συζήτηση μαζί τους όπου υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης ως πυρήνα του σωφρονισμού και της κοινωνικής επανένταξης και επισημάνθηκε ο ρόλος της Πολιτείας και λοιπών Φορέων ως ουσιαστικών αρωγών στις προσπάθειες αυτές.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

« Κυρίες και Κύριοι

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις μαζί σας στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, εδώ, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα.

Η κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη συνανθρώπων μας που εκτίουν ή εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους είναι υποχρέωση μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής Πολιτείας όπως είναι η Ελληνική. Ταυτόχρονα όμως συνιστά και στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του υφιστάμενου Σωφρονιστικού Συστήματος της Χώρας μας, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές.

Έτσι λοιπόν η σημερινή ημέρα έχει τη δική της ιδιαίτερη αξία καθώς σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση παρακολούθησης του Εργαστηρίου Μηχανολογίας Αυτοκινήτων για 12 νέους πλέον τεχνίτες σε αυτή την ειδικότητα.

Αν και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως το τέλος μιας διαδρομής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, ωστόσο, βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι συνιστά μια νέα αφετηρία. Αποτελεί την απαρχή μιας μακράς διαδικασίας δια βίου επιμόρφωσης 12 νέων συνανθρώπων μας που δύναται να τους οδηγήσει να θέσουν νέες, γερές βάσεις για την απασχόλησή τους σε έναν επαγγελματικό κλάδο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αξιοσημείωτη ζήτηση και συνακόλουθα ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Καθοριστικός σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξε ο ρόλος της «ΕΠΑΝΟΔΟΥ», φορέα εποπτευόμενου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» συμμετέχει στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Convicts Upskilling Pathways” ( CUP ), χρηματοδοτούμενο από το Erasmus που στόχος του είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εφαρμογή – σε πιλοτικό επίπεδο – καινοτόμων λύσεων εκπαίδευσης με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας απασχόλησης και της κοινωνικής επανένταξης 210 ανδρών και γυναικών που επωφελούνται από αυτό σε Καταστήματα Κράτησης της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Κυρίες και Κύριοι

Στο πεδίο της Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια στην κατεύθυνση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Σωφρονιστικού Συστήματος της Χώρας μας.

Απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν τα οποία και θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε να υλοποιηθούν ώστε η Χώρα μας να αποκτήσει σύντομα ένα σύγχρονο Σωφρονιστικό Σύστημα αντάξιο του Ουμανιστικού, ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Τελευταίες Αναρτήσεις