Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2021Δελτία Τύπου Νοέμβριος 202129-11-2021: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στον Ν. Ευαγγελάτο

29-11-2021: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στον Ν. Ευαγγελάτο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στον Ν. Ευαγγελάτο

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Mega «Live News». Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στις εν εξελίξει ενέργειες για την αναμόρφωση της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το χρονοδιάγραμμα εφαρμόζεται πιστά. Σημείωσε δε ότι μετά από την επάνδρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων και τις αλλαγές στην Άμεση Δράση, ξεκίνησε σήμερα και το πρόγραμμα εκπαίδευσης 2.500 ανδρών και γυναικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι και ο νέος κανονισμός για την επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ είναι έτοιμος ενώ προχωρά και η διαδικασία για την προμήθεια καμερών.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ν. Ευαγγελάτος: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος θα τον δούμε αμέσως τώρα. Καλησπέρα κύριε Υπουργέ.

Π. Θεοδωρικάκος: Καλησπέρα κύριε Ευαγγελάτο σε εσάς και στους τηλεθεατές μας. Πολύ αστυνομικό δελτίο βλέπω.

Ν. Ευαγγελάτος: Το δελτίο είναι με κορωνοϊό στα δύο τρίτα του και μετά με όλες αυτές τις παράλογες πράξεις, τις οποίες πραγματικά λες τι ζούμε μερικές φορές. Να ξεκινήσω.

Π. Θεοδωρικάκος: Πιστεύω ότι δεν πρέπει. Αν μου επιτρέπεται ένα σχόλιο προτού αρχίσουμε την συζήτηση με όποια θέματα θέλετε, νομίζω ότι το τέλος της καραντίνας πριν από ένα διάστημα, δυστυχώς έχει απελευθερώσει και όλες τις μορφές παραβατικότητας και εγκληματικότητας που αναμφίβολα τον τελευταίο ενάμιση, δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και της καραντίνας όπου ήταν οι πάντες κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε έκρηξη κρουσμάτων λοιπόν και αυτό οφείλουμε να το πάρουμε όλοι μας υπόψη μας, προκειμένου να καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερες και συστηματικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα επ’ ωφελεία των πολιτών.

Ν. Ευαγγελάτος: Τώρα, αντιλαμβάνομαι ότι το περιστατικό αυτό στον Πειραιά με τους πυροβολισμούς των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που μάλιστα ήταν και τις πρώτες μέρες, ώρες θα έλεγε κανείς της θητείας σας, είναι ένα περαστικό που μάλλον το εξετάσατε σοβαρά. Είδα σήμερα την πρωτοβουλία με τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. και την επιμόρφωση που θα κάναν, να μας πείτε δύο λόγια για αυτό, το οποίο στην πράξη βεβαίως ομολογεί ότι δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι οι άνθρωποι αυτοί.

Π. Θεοδωρικάκος: Όταν κύριε Ευαγγελάτο, έγινε γνωστό το αιματηρό επεισόδιο, όπου τελικά είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής στο Πέραμα, είδαμε τα πράγματα κατάματα. Δεν κρύψαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ζήτησα μια πλήρη αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρησιακή για το τι δεν πήγε καλά και με βάση το πόρισμα που μου έδωσε η αστυνομία, συζητήσαμε και πήραμε μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε και ένα προς ένα αυτή τη στιγμή μετράμε το πώς υλοποιούνται. Το πρώτο που κάναμε ήταν ότι ενισχύσαμε το κέντρο επικοινωνιών της Αμέσου Δράσεως, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να έχουν άμεση επικοινωνία με το γνωστό σε όλους 100 και να υπάρχει άμεση απόκριση. Το δεύτερο είναι ότι έχει ήδη φτιαχτεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Αμέσου Δράσεως, θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες. Το τρίτο, είναι η επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών, διότι όλοι οφείλουμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Η αρχή γίνεται με τους αστυνομικούς, αγόρια και κορίτσια της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της γνωστής ομάδας η οποία έχει πολύ μεγάλη παρεμβατικότητα και η οποία θεωρώ ότι συμβάλει πολύ θετικά στο αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Ξεκινήσαμε λοιπόν από σήμερα το πρωί τα μαθήματα, είναι και θεωρητικά και πρακτικά και θα κρατήσουν μέχρι τον Ιούλιο και θα περάσουν το σύνολο των 2.500 αγοριών και κοριτσιών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο ,οι αστυνομικοί μας θα έχουν πλήρη γνώση των νόμων που διέπουν την αστυνομική δράση, του ποινικού κώδικα, των δικαιωμάτων που φυσικά έχουν οι πολίτες και θα εξετάζονται για τις επιδόσεις τους και για το τι έχουν αφομοιώσει από όλη αυτή την υπόθεση και στο θεωρητικό και στο τεχνικό επίπεδο, γιατί σίγουρα οι αστυνομικοί θα πρέπει να έχουν εκπαίδευση και τη δυνατότατα άμεσης και αξιόπιστης επικοινωνίας με τους πολίτες. Μην ξεχνάμε κύριε Ευαγγελάτο ότι αυτοί οι αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τεράστια γκάμα θεμάτων. Από το να κάνουν με ανθρώπινο δημοκρατικό, πολιτισμένο τρόπο τους ελέγχους σε όλους μας για τα μέτρα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, για τον αν είμαστε εμβολιασμένοι, αν φοράμε την μάσκα μέχρι να κάνουν καταδιώξεις και να αντιμετωπίζουν ληστές εγκληματίες, βαριές παραβατικές καταστάσεις. Δεν είναι εύκολη η δουλεία και οφείλουμε να συνδράμουμε τους αστυνομικούς της Αμέσως Δράσεως, να τους δίνουμε τα καλύτερα εφόδια, τις καλύτερες υποδομές, εργαζόμαστε και σε αυτόν τον τομέα θέλω να σας πω.

Ν. Ευαγγελάτος: Μόνο τον εκπαιδευμένο αστυνομικό θέλουμε και αυτόν τον αστυνομικό που λειτουργεί ως επαγγελματίας με βάση ό,τι το Σύνταγμα ορίζει.

Π. Θεοδωρικάκος: Τον αστυνομικό που είναι δίπλα μας, που νοιάζεται για την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη, αυτό που περιγράφουμε σαν μια αστυνομία σύγχρονη, ανθρώπινη, φιλική στον πολίτη, φιλική στους νέους ανθρώπους, αποτελεσματική, σκληρή και άτεγκτη απέναντι στο έγκλημα και στους εγκληματίες. Δεν είναι εύκολο αλλά πιστεύω θα το κάνουμε πράξη.

Ν. Ευαγγελάτος: Κορωνοϊός, ακούμε ότι αύριο μπορεί να υπάρξουν μέτρα ακούω ότι και σε εσάς στο υπουργείο υπάρχει ένας προβληματισμός για κάποια συγκεκριμένα πεδία, θέλετε να μας πείτε ποια είναι αυτά;

Π. Θεοδωρικάκος: Κοιτάξτε όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος από την υλοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, κάθε μέρα είναι στους δρόμους 8.000 αστυνομικοί άνδρες και γυναίκες και κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Δυστυχώς υπάρχει κάποια χαλαρότητα, τα μέτρα δεν τηρούνται κακά τα ψέματα.

Ν. Ευαγγελάτος: Όπως;

Π. Θεοδωρικάκος: Είμαστε όλοι φίλαθλοι, θέλουμε όλοι να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στα γήπεδα γιατί έχουμε κουραστεί από την δίχρονη σχεδόν καραντίνα. Θέλουμε να μπορούμε το Σαββατοκύριακο να πάρουμε την οικογένεια μας, τα παιδιά μας , τους φίλους μας να πάμε να δούμε έναν αγώνα αλλά δεν γίνεται στους αγώνες είτε είναι ποδόσφαιρο είτε είναι μπάσκετ είτε βόλεϊ είτε οποιοδήποτε άθλημα δεν γίνεται να μην φοράνε μάσκα. Αυτό θέλω να είναι ένα σαφές μήνυμα και θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες και ειδικά τους φιλάθλους και τις ομάδες να το πάρουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορέσουμε να πηγαίνουμε να βλέπουμε τους αγώνες άρα πρέπει να μπει ένα τέλος. Μάσκα υποχρεωτικά παντού για όσους πηγαίνουμε να παρακολουθούμε αγώνες είτε είναι ποδόσφαιρο είτε είναι μπάσκετ είτε είναι βόλεϊ είτε είναι οποιοδήποτε άθλημα, υπάρχει πολύς κόσμος στις εξέδρες.

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι αλλά, κύριε Υπουργέ επειδή αυτό ήταν στο πακέτο των μέτρων μέχρι τώρα δεν φαίνεται να τηρείται τουλάχιστον στα περισσότερα γήπεδα, εννοείτε ότι σκοπεύετε να κάνετε κάτι παραπάνω;

Π. Θεοδωρικάκος: Θέλω να είναι ξεκάθαρο κάτι κύριε Ευαγγελάτο, αν μου επιτρέπεται θέλω να είναι τελείως ξεκάθαρο, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πάψει να υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνουμε στα γήπεδα να παρακολουθούμε τους αγώνες τόσο απλά πρέπει να μπει ένα τέλος και δεν γίνεται κάθε ένας φίλαθλος να ασχολείται μαζί του ένας αστυνομικός.

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι αυτό που λέτε τώρα είναι είδηση και σοβαρή, άρα αυτό θα αφορά κάθε ομάδα δηλαδή αν κάνετε έλεγχο στο τάδε γήπεδο δεν θα πηγαίνουν σε αυτό το γήπεδο ή να το κόψετε συνολικά για όλα τα γήπεδα;

Π. Θεοδωρικάκος: Ήδη οι κανονισμοί, ήδη οι αποφάσεις που υπάρχουν έχουν κυρώσεις για τις ομάδες όταν δεν τηρούν αυτά τα μέτρα, κυρώσεις οι οποίες γίνονται πραγματικότητα.

Ν. Ευαγγελάτος: Κάνετε κάποιο έλεγχο;

Π. Θεοδωρικάκος: Βεβαίως και γίνονται έλεγχοι, αλλά οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί από την πλευρά της αστυνομίας. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, στη χθεσινή περίπτωση του ΠΑΟΚ που δυστυχώς είχαμε επεισόδια τα οποία με στενοχώρησαν. Όλοι θέλουμε να βλέπουμε ποδόσφαιρο, για να βλέπουμε το ποδόσφαιρο μέσα στο γήπεδο και να μη βλέπουμε επεισόδια και να μην βλέπουμε την αστυνομία να αναγκάζεται να επεμβαίνει. Κάποιοι από τους φιλάθλους που συνελήφθησαν, τέσσερις νομίζω, δεν είχε κανείς τους πιστοποιητικό ότι έχει εμβολιαστεί, μόνο ένας από τους τέσσερεις είχε νοσήσει. Αυτό επισύρει ποινή, πρόστιμο το οποίο είναι υποχρεωμένες οι αρχές και το επιβάλουν στη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό γιατί πιστεύω ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας ομάδας. Είναι πρόβλημα όλων των ομάδων. Οφείλουν λοιπόν όλοι να τηρήσουν αυτό το μέτρο, προφανώς η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα τηρεί ειδικά το μέτρο που αφορά τη μάσκα. Το βλέπει κανείς και από την τηλεόραση. Δυστυχώς στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν φορούν μάσκες οι άνθρωποι και ζητώ το επόμενο Σαββατοκύριακο το σύνολο των ομάδων να πάρουν αυτό το μέτρο και οι φίλαθλοι όλοι, οι οπαδοί όλοι και όσοι θα πάμε στο γήπεδο το Σαββατοκύριακο να φοράμε μάσκα για να μπορέσει να συνεχιστεί η δυνατότητα να συμμετέχουμε και να παρακολουθούμε τους αγώνες.

Τελευταίες Αναρτήσεις